Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Що показало соціологічне опитування з метою вивчення ставлення до державного фінансування політичних партій та виборчого процесу?

27.06.2014

Що показало соціологічне опитування з метою вивчення ставлення до державного фінансування політичних партій та виборчого процесу?

У Національному гірничому університеті відбулося засідання круглого столу на тему: «Роль і місце політичних партій та громадських організацій у розбудові українського суспільства».

Присутні відзначили велику роль громадських організацій у побудові громадського суспільства в Україні. Зокрема завідувач кафедри історії та політичної теорії професор В. Ю. Пушкін відзначив, що вбачає роль у контролі дій політиків та політичних партій, у перебудові системи суспільства.

Представник Громадської організації «Земля і Воля» К. Писаревський підкреслив важливість об’єднання зусиль громадських організацій, небайдужих громадян для вирішення нагальних проблем суспільства.

Активісти волонтерського жіночого батальйону Н. Коваль та Н. Холодова розповіли про результати їх роботи по збору необхідних речей на потреби української армії, яка перебуває в зоні АТО.

Також доцентами кафедри історії та політичної теорії Л. Колісник та М. Мосьондз були представлені результати соціологічного експертного опитування, що проводилось з метою вивчення ставлення до державного фінансування політичних партій та виборчого процесу. Виявилося, що експерти Дніпропетровщини в своїй більшості підтримують часткове державне фінансування політичних партій та виборчих кампаній.

Натомість дослідження зафіксувало відсутність єдності думок щодо можливих обсягів і форм такого фінансування. Так, 28% опитаних експертів вважають, що така підтримка має бути спрямована одночасно і на статутну, і на виборчу діяльність політичних партій. Кожен четвертий експерт вважає, що вона має компенсувати партійні витрати тільки на виборчу кампанію. Трохи більше 21% респондентів схвалюють державну підтримку тільки статутної діяльності партій.

На думку експертів, на державне фінансування повинні розраховувати лише ті партії, які беруть участь у виборчих кампаніях (18% опитаних) або ж ті, які набрали на чергових і позачергових всеукраїнських і місцевих виборах 5% і більше голосів виборців (15%, відповідно).

Серед видів непрямого фінансування політичних партій, які, на думку експертів, варто застосувати в Україні, найчастіше згадувалось надання партіям ефірного часу на радіо і телебаченні (65% опитаних), надання права публікації певного обсягу партійних матеріалів (57%) і безкоштовне надання державних приміщень (39%).

Опитування методом експертного інтерв’ю було проведено Центром соціологічного аудиту НГУ (м. Дніпропетровськ) спільно з Центром соціологічних і політичних досліджень “Соціовимір” (м. Київ) 16-19 червня 2014 року. У дослідженні взяли участь 72 респонденти – журналісти, представники громадських організацій, політики та політологи.

Інформація надана Центром соціологічного аудиту НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт