Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Вчені готуються до відстеження астероїдів і комет, які можуть зіткнутися із Землею.

Вчені готуються до відстеження астероїдів і комет, які можуть зіткнутися із Землею


У листопаді 2014 року комета C/2013 A1 підійде впритул до Марса і навіть, можливо, зіткнеться з ним. Вибух буде видно з Землі неозброєним оком - його потужність досягне декількох десятків мегатонн, а діаметр кратера становитиме близько 50 км.
Такий небесний об'єкт астрономи називають . Поки вчені не можуть точно сказати, трапиться чи ця катастрофа на Марсі, але вже починають готуватися до подібних зіткнень на Землі.
. Якщо один камінь діаметром 15 м утнув таке, що може скеля розміром з Еверест?.
На його думку, в останні кілька років астероїди були трохи забуті політиками і астрономами. Загальний криза фінансування астрономії і космонавтики привів до зниження популярності досліджень ближньої Сонячної системи, звідки в основному і виходить загроза Землі.
США активно урізали бюджети на космос, а країни, що розвиваються, виходили на орбіту, в основному цікавилися комерційними замовленнями по створенню телекомунікаційних супутників. Тому система знаходження об'єктів, здатних зіткнутися з Землею, давно застаріла. Тим більше що в Америці кошти на її підтримку урізалися щороку мінімум на 5-6%, поки не знизилися до $ 400 млн.
Але тепер США закінчують монтувати систему раннього оповіщення зіткнень з небесними тілами AtlasSystem. Вона буде знаходити великі об'єкти діаметром понад 100 м за тиждень до того, як вони можуть зіткнутися з Землею, і попереджати про це. На початку 2015-го система повинна запрацювати на повну потужність, а поки її чутливість випробують на комету C/A1 2013.

Дорогі камені
Зараз людство, за даними NASA, здатний відстежувати близько 30% об'єктів, які потенційно можуть зіткнутися з Землею в найближчі пару років. При цьому на вивчення одного такого небесного каменю потрібно щонайменше $ 1-2 млн, а їх кількість вимірюється сотнями. Гарна новина полягає в тому, що значна частина астероїдів і комет з діаметром ядра більш 1 км вже вивчені.
. А ось космічні об'єкти поменше - це реальна небезпека.
В останні кілька років бюджетів на космічні дослідження різко скоротилися. Ученим довелося вибирати, які сфери вивчення здаються їм найбільш перспективними.
Зараз американська та європейські космічні програми зосередилися в основному на те, щоб до 2020 року послати людину на Марс, розробити космічний корабель багаторазового використання, а також вивчати дальній космос за допомогою телескопів. Сонячна система і ті об'єкти, які періодично заходять сюди ззовні, не викликають такого інтересу.
Приватні фонди також не горять бажанням рятувати Землю від зіткнень за свій рахунок. Поки про астероїди говорять тільки в контексті ідеї Planetary Recourses, в яку глава компанії Google Ларрі Пейдж, мільярдер Річард Бренсон і кінорежисер Джеймс Кемерон хочуть інвестувати мільярди доларів.
Але ця компанія не повинна стежити за планетоидами, а до 2020-го почати видобуток корисних копалин на них. За оцінками аналітиків Planetary Recourses, прибуток від цієї діяльності до 2040 році складе більше $ 1 трлн.
А ось відстеження майже не велося. І тільки після того, як на Челябінськ впав метеорит, у NASA заявили, що відновлюють програму моніторингу комет і астероїдів, яка реалізовувалася на Гаваях.

Очі в небі
До 2015-му робота над системою Atlas буде завершена. В неї увійде обсерваторія на гавайському вулкані Мануа-Лоа, на висоті понад 3 км, а також кілька дослідних супутників, які виведуть на орбіту в цьому році.
У головної обсерваторії модель 53-сантиметрового телескопа буде відслідковувати переміщення по небу невеликих об'єктів на тлі відомих зірок. При цьому сигнали від супутників допоможуть відсіяти перешкоди і побічні сигнали, що заважають визначити, наскільки близький об'єкт і в яку сторону він рухається.
.
За словами вченого, найпростіший спосіб визначити, що це астероїд або комета, а не світло від далекої галактики або зірки, - сфотографувати рух. Новий телескоп буде фотографувати один і той же квадрат неба з високою швидкістю, щоб бачити, як астероїд рухається і розрахувати його орбіту.
Якщо проект почне працювати, то до 2020 року велика частина астероїдів і комет будуть нанесені на карту
Якщо проект почне працювати, то до 2020 року велика частина астероїдів і комет будуть нанесені на мапу. В ідеалі вчені прогнозують, що зуміють визначати за три тижні об'єкти, що загрожують зіткненням із Землею з потенційною енергією 100 Мт. Менші об'єкти будуть виявлятися за тиждень чи декілька днів до зіткнення. Загальна вартість проекту складе $ 1 млрд, що є лише 17-й частиною бюджету NASA.
Система Atlas стане першим кроком до вивчення відхилень астероїдів і комет з їх орбіт. Поки вчені тільки в теорії знають, як цього досягти. На практиці людство в змозі тільки виявити об'єкт зі швидкістю 20 км/с, але зробити з ним нічого не може.
.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт