Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Дипломатичні стосунки сприяють розвитку освіти і науки

15.07.2015

Дипломатичні стосунки сприяють розвитку освіти і науки

У Національному гірничому університеті з дружнім візитом побував Генеральний Консул Федеративної республіки Німеччина в Україні пан Детлеф Вольтер

Зустріч Генерального Консула Федеративної республіки Німеччина в Україні Детлефа Вольтера і представників адміністрації НГУ на чолі з ректором НГУ академіком НАН України Геннадієм Півняком пройшла у дружній і теплій обстановці. Представник дипломатичного корпусу дружньої країни упродовж своєї роботи в Україні, зважаючи на довготривалу і плідну співпрацю Національного гірничого університету з вищими навчальними закладами і підприємствами Німеччини, кілька разів зустрічався з керівництвом ВНЗ. Приміром торік напередодні підготовки до святкування 115-річчя найстарішого технічного університету Придніпров’я, пан Консул присвятив НГУ понад дві години. Зокрема, за його підтримки у 2014 році в НГУ пройшла виставка Німецького енергетичного агентства DENA «Відновлювані джерела енергії - зроблено в Німеччині».

Ректор у своїй промові зазначив, що НГУ як науково-дослідницький автономний університет проводить велику роботу з німецькими університетами-партнерами, зокрема з ТУ «Фрайберзька гірнича академія» (ФГА). До речі, співробітництво НГУ з цим найстарішим гірничим ВНЗ Європи має велику історію і триває вже понад 100 років. Ректор повідомив, що керівництво ФГА запросило його на урочистості з нагоди 250-річчя цієї вищої гірницької школи.

Геннадій Півняк розповів Консулу про останні досягнення гірничого в міжнародній співпраці і спільні наукові проекти НГУ і ВНЗ Німеччини, зокрема про Міжнародний університет ресурсів, після захисту дипломної роботи в якому студенти вже почали отримувати дипломи трьох ВНЗ - Німеччини, Австрії й України, проекти Tempus тощо.

Кафедра електропривода під керівництвом професора Олександра Бешти бере активну участь в різних міжнародних заходах та наукових проектах. Головним її партнером виступає Есслінгенський університет прикладних наук (HS-Esslingen, м. Есслінген, Німеччина). Також кафедра налагодила зв’язки з деякими великими німецькими фірмами, що у майбутньому зможуть вкладати інвестиції у спільні наукові проекти з НГУ, а нині допомагають студентам-гірникам проходити стажування у ФРН. Ця співпраця розпочалась в травні 2004 року та була закріплена в лютому 2008 році на рівні вузів підписанням рамочної угоди про подвійне керівництво докторантами. За останні роки було виконано декілька спільних наукових проектів.

Геннадій Григорович розповів гостеві про активну роботу Українсько-Німецького культурного центру, що є структурним підрозділом НГУ і допомагає молодим науковцям, які виїжджають на стажування до його рідної країни, опанувати німецьку мову. До речі, під час попереднього візиту до НГУ пан Вольтер побував в Українсько-Німецькому культурному центрі і зустрівся з викладачами, студентами і аспірантами, які розмовляли з гостем виключно німецькою мовою. Тоді ж директор УНКЦ Ірина Яременко надала пану Консулу детальну інформацію про високорезультативну роботу Центру щодо вивчення і популяризації німецької мови в НГУ та у Дніпропетровську. Підкреслимо, що Центр має високе професійне визнання Гете Інституту.

У слові-відповіді під час зустрічі пан Вольтер поділився, що термін його перебування в Україні і, зокрема, у Дніпропетровську, як Генерального Консула добіг кінця і його переводять в іншу країну. Він зізнався, що проведені в Україні роки і зустрічі в НГУ були сповнені чудовими моментами і стали дуже важливим етапом життя. І зараз, перебуваючи у стінах цього храму науки, він відчуває його добру енергетику. Він пообіцяв, що й надалі намагатиметься бути корисним для НГУ і робитиме все, щоб партнерські зв’язки науковців НГУ і Німеччини розвивалися по висхідній.

Пан Вольтер торкнувся і питання ситуації на Сході України, яке, на його думку, виходить з дестабілізації і має всі шанси на врегулювання.

Тож зустріч за круглим столом завершилася на оптимістичній ноті. Ректор Геннадій Півняк вручив гостеві подарунки на довгу пам'ять – нещодавно презентований свій фотоальбом і диск з відеоінформацією про НГУ.

Валентина Шабетя, ІАЦ НГУ

Фото Альони Леонович


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт