Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Випускники кафедри військової підготовки НГУ присягнули на вірність українському народу

30.08.2015

Випускники кафедри військової підготовки НГУ присягнули на вірність українському народу

29 серпня випускники кафедри військової підготовки Національного гірничого університету присягнули на вірність українському народу. Цього року Збройні сили України поповнилися сто п’ятдесят одним офіцером запасу, серед яких і п’ятеро дівчат.

DSCN0364.JPG

Навчання студентів кафедри військової підготовки НГУ тривало два роки. Трагічні події на Сході України вплинули і на особливу мотивацію її вступників, і на модернізацію процесу навчання, яке включило ще більше практичних занять.

DSCN0368.JPG

– У цьому році зросла кількість вступників кафедри військової підготовки НГУ, - розповідає її завідувач, полковник Микола Кондратюк. – Сучасні події змусили нас змістовно змінити практичні заняття. Ми звертали увагу на ті питання, які виникають на полі бою і потребують негайного вирішення. Це дії на блок-постах, психологічна підготовка, навички з медицини, вміння маневрувати… Крім занять на навчально-матеріальній базі, студенти виїжджали в учбовий центр, де вели вогонь зі стрілецької зброї, а також ознайомились з технікою, яка є на озброєнні української армії. Протягом навчання для студентів ми влаштовували зустрічі з учасниками АТО, серед яких і випускники нашої кафедри.

DSCN0375.JPG

DSCN0406.JPG

В Україні діють лише шість кафедр військової підготовки. У Національному гірничому університеті – єдина в Дніпропетровській області, тут навчаються студенти багатьох вищих навчальних закладів регіону, які закінчили другий курс.

DSCN0422.JPG

На кафедрі є сучасна навчальна військова техніка та озброєння, лабораторне обладнання, навчально-тренувальний комплекс та класи ПЕОМ. Для обчислювальної техніки розроблене програмне забезпечення, яке дозволяє проводити моніторинг виконання студентами вправ стрільби з озброєння бойових машин, тестувати знання студентів з навчальних дисциплін. Особливу цінність має те, що кадровий склад кафедри військової підготовки НГУ вміє виховувати незламний характер бійця.

DSCN0432.JPG

DSCN0447.JPG

Ректор НГУ академік НАН України Геннадій Півняк першим привітав офіцерів запасу Сухопутних військ ЗСУ з урочистою присягою на вірність українському народу:

–  Ви закінчили одну з кращих кафедр військової підготовки в Україні, – зазначив у привітанні очільник НГУ. – Сьогодні це надважливо для нашої держави, бо високі стандарти в підготовці, яких дотримується викладацький склад кафедри, дають впевненість в тому, що ви стали професіоналами, гідними звання молодшого лейтенанта.

DSCN0507.JPG

Офіцерів запасу, які щойно присягнули самовіддано захищати свою Батьківщину, чекала ще одна подія – привітання Героїв, завдяки яким вдається стримувати розростання воєнного лихоліття. Вони були у найгарячіших точках зони АТО, тому їх лаконічні побажання були сконцентровані на головне.

Генерал-майор, перший заступник командувача високомобільних десантних військ ЗСУ Юрій Содоль побажав молодшим лейтенантам, щоб знання все ж таки не довелося використовувати на практиці. Якщо ж доведеться захищати свій народ, пам’ятати, що вони несуть відповідальність і за життя кожного бійця, що знаходиться в їх підпорядкуванні.

DSCN0509.JPG

Старший лейтенант, випускник кафедри військової підготовки НГУ Іван Начовний нещодавно був демобілізований з зони АТО. Після пекельних боїв у Донецькому аеропорту його називають «кіборгом», але офіцерам запасу він дав зрозуміти, що сила – у ставленні до справи.

– Вам ще багато чому доведеться навчатися, – звернувся до молодих бійців Іван. – Але завжди залишайтеся вірним присязі, яку проголосили сьогодні від першого слова до останнього.

DSCN0510.JPG

Лейтенант, випускник кафедри військової підготовки НГУ Дмитро Кошка ще задовго до демобілізації був важко поранений, але на урочистій присязі про бойові подвиги не говорив, а так само звернув увагу на особливість цього дня для вихованців кафедри.

– Сьогодні ви склали присягу на вірність саме українському народу. Неодноразово, перебуваючи в зоні АТО, ми з бійцями згадували її слова і за кого ведемо боротьбу. Наша кафедра веде гідну підготовку військових, що і було доведено на справі.

DSCN0516.JPG

Іван Начовний і Дмитро Кошка вже після вересневого набору студентів, увійдуть до кадрового складу кафедри військової підготовки НГУ, щоб передавати свій досвід майбутнім військовим. Цьогорічні ж випускники після проголошення присяги були відзначені нагородами від ректора НГУ академіка НАН України Геннадія Півняка за досягнення в навчанні. Всі вони, обравши навчання на цій кафедрі, здобули дещо більше.

– Ці два роки пройшли не даремно, – розповідає студент з Дніпропетровського хіміко-технологічного університету  Руслан Золотоноша. – На кафедрі військової підготовки НГУ я отримав багато знань, зрозумів усю офіцерську відповідальність. І головне, я тепер розумію, якщо і доведеться воювати, буду знати, що в мене є вірні друзі, яких я зустрів саме тут.

DSCN0525.JPG

– Коли я приймав присягу, – говорить студент Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара Олег Катаєв, – було відчуття гордості за нашу країну, бажання захищати її. Тут я ще більше зрозумів, наскільки люблю Україну.

– Кафедру військової підготовки НГУ я обрав, бо знав, скільки вона виховала військових для української армії, – згадує студент Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара Богдан Василенко. – Тут бездоганна матеріальна база і прекрасні викладачі. Я пишаюся, що став офіцером запасу.

DSCN0474.JPG

Тендітна студентка економічного факультету Національного гірничого університету Світлана Лабза у своєму взводі стала єдиною дівчиною. Але швидко довела, що військову справу вирішила освоїти не лише для нових знань. На рівні з хлопцями розбирала і складала зброю, виконувала всі практичні завдання.

– Я вступила на кафедру військової підготовки НГУ, бо вирішила продовжити справу батька-військового, – пояснює свій сміливий крок Світлана. – Всерйоз вирішила пов’язати майбутню професію з військовою справою. Хоча для мене було важко оволодіти чоловічою професією, усі знання засвоїла завдяки чудовим викладачам. Тепер я впевнена у своїх силах. Сподіваюся, знання все ж знадобляться лише в мирних умовах.

Восени кафедра військової підготовки розпочне набір майбутніх офіцерів запасу, які мають можливість навчатися військовій справі вже після другого курсу.  

Наталія Андрющенко, ІАЦ НГУ

Фото автора


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт