Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

«Філософія – школа свободи»

21.11.2016

«Філософія – школа свободи»

За круглим столом філософи України і Литви вели розмову на актуальну тему гуманітарних цінностей в період ідеологічних трансформацій.


Кафедра філософії і педагогіки Національного гірничого університету в Дніпрі є оплотом для тих, хто розвиває культурну сферу міста. Тут завжди відкритий майданчик для діалогу, співробітництва, сміливих творчих ідей.


Традицію проводити Всесвітній день філософії, який у світі за рішенням ЮНЕСКО відзначається з 2002 року, у Національному гірничому університеті започаткували одними з перших в Україні.

– У Дніпрі перший захід до Всесвітнього дня філософії став ключовою подією, – розповідає завідувачка кафедри філософії та педагогіки НГУ, професор Юлія Шабанова. – Ми провели Філософські читання на тему «Сучасне буття філософії» за участю Директора Інституту філософії НАН України, академіка НАН України, доктора філософських наук, професора Мирослава Поповича. З того часу кожного року кафедра збирає філософів, науковців із багатьох міст України задля філософського діалогу про сенс людського буття та місце в ньому філософії.


Щоразу кафедра філософії та педагогіки НГУ залучає до діалогу філософів з різних країн. Цьогоріч гостями круглого столу «Гуманітарні цінності в період ідеологічних трансформацій» стали завідувач кафедри філософії Університету Вітаутаса Великого (Литва, м. Каунас), професор Гінтаутас Мажейкіс та завідувачка кафедрою едукології Університету Вітаутаса Великого, професор Наталія Мажейкене.

– Перебуваючи в Національному гірничому університеті, - зазначив перед своєю доповіддю професор Гінтаутас Мажейкіс, – я сприймаю слово «гірництво» як метафору, як відкриття нових станів, коли гори перетворюються у вугілля чи метал. Загалом, це цікаве явище.


Доповідь професора Мажейкіса «Стан людського буття в перервності великих картин світу» викликала жваву дискусії як і інші нагальні філософські питання: гуманітарні засади вищої освіти в період реформування вищої школи, ідеологія та культура, ідеологічний проект людини у викликах ХХІ століття та інші.


Під час діалогу науковці дали визначення філософії як «школа свободи», «розуміння щодо цінностей та ідеалів», підкреслюючи важливість філософії як науки в сучасності.


У роботі круглого столі також взяли участь студенти Національного гірничого університету. Віднині для них відкрита можливість здобути подвійний магістерський диплом НГУ та Університету Вітаутаса Великого (Литва, м. Каунас) за фахом «менеджмент освіти». Про це підписано договір представників УВВ з ректором НГУ академіком НАН України Геннадієм Півняком.

ІАЦ НГУ

Фото Володимира Корінного (відеостудія «Юність» НГУ) 


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт