Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Перший геній в історії людської цивілізації.

Перший геній в історії людської цивілізації
Його звали Імхотеп. Він був генієм - першим генієм в історії людської цивілізації. Його визнали за життя і шанували після смерті кілька тисячоліть.
Імхотеп (рис. М. Потапова)

Його називають попередником Леонардо да Вінчі. Нам слід пам'ятати його ім'я - Імхотеп, яке означає . Раніше передбачалося, що Імхотеп особа вигадана, його вважали міфологічним персонажем, але пізніше було доведено, що Імхотеп - реальна історична особистість. Імхотеп був першим у світі архітектором, будівельником першої єгипетської піраміди, лікарем, жерцем, поетом і верховним візирів фараона Джосера.

Написи на статуї фараона представляють Імхотепа як .

Будучи простолюдином, Імхотеп завдяки своїм талантам піднявся до висот першої особи Єгипту. Подробиць про життя Імхотепа майже не збереглося. Можливо, Імхотеп народився в передмісті Хет-Ка-Пта (Мемфіс). Однак інші класичні автори припускають, що він був родом з села Гебелейн, на південь від стародавніх Фів. Його батьком був архітектор на ім'я Канофер. Імхотеп був одружений на знатної пані на ім'я Ронфре-ноферт. Однак у даних відомостей немає достовірного підтвердження. Імовірно, Імхотеп жив в епоху чотирьох фараонів. Він був сучасником Джосера - фараонові третьої династії (Старе Царство). До цього часу в Єгипті кам'яних будівель майже не будували. Будинки єгиптян були з глини та очерету, а палаци і гробниці-мастаби. Джосер, як було прийнято фараона, почав будувати се бе гробницю ще при житті, ця велика мастаба частково збереглася. Однак крім цього фараон вирішив почати будівництво першої піраміди, запропонованої Имхотепом. План споруди виглядав так: на крупній масштабі-основі зводилася інша поменше, і так далі до шести зменшуваних масштаб. Так з'явилася ступінчаста піраміда висотою близько сімдесяти метрів.
Другий винахід Імхотепа в галузі будівництва також пов'язано з пірамідою Джосера.

Поховальний комплекс Джосера, побудований Имхотепом
Імхотеп перший спроектував і спорудив кам'яний храмовий комплекс у усипальниці фараона, який став першою спорудою Єгипту, повністю збудований з вапняку. Однак декоративні елементи, колони, дахи, карнизи і стіни цих будівель точно повторювали деталі і форми традиційних цегляних і дерев'яних будівель тієї епохи. Центром комплексу стала ступінчаста піраміда, оточена культовими будівлями. Загальна площа комплексу склала 540 х 278 метрів. Геній Імхотепа не обмежувався будівництвом. Він залишився в пам'яті нащадків великим вченим і письменником.. Імхотеп зміг прославиться і як лікар. Медичні записи Імхотепа дають уявлення про його досягнення в цій області. Як лікар Імхотеп був автором . Імовірно, саме Імхотеп заснував школу медицини в Мемфісі. І все це тисячоліття до народження засновника західної медицини Гіппократа. Пізніше саме Імхотеп послужив прототипом для грецького бога медицини Асклепія. Сер Вільям Ослер писав про Имхотепе: . Імхотеп діагностував і лікував більш ніж 200 хвороб, 15 хвороб живота, 11 сечового міхура, 29 хвороб очей, 18. Імхотеп мав справу з туберкульозом, апендицитом, подагрою і артритом. Він також виконував хірургічні операції і займався. Імхотеп отримував ліки з рослин. Він знав розташування і функції життєво-важливих. Британська енциклопедія каже, що свідчення, надані єгипетськими і грецькими джерелами, які дають уявлення про Имхотепе як про шанованою в епоху ранньої цивілізації фігурі. Його престиж з плином століть тільки зріс, а його храми навіть у грецькі часи стали центрами навчання медичного.radikal.ru/1403/30/e40964637811.jpg">Напис з іменами фараона Джосера і Імхотепа

Поряд з медициною Імхотеп був учителем архітекторів та переписувачів. Джеймс Генрі Брэстед писав:. Він став натхненником писарів майбутніх поколінь. Перш ніж приступити до роботи, писарі лілі на підлогу воду з посудини. так вони висловлювали Імхотепу свою повагу)..
Історики називають його прикладом . Приблизно сто років після своєї смерті Імхотеп був канонізований як покровитель медицини і листи. В Туринському Каноні, він шанувався як . Його шанували нарівні з Тотом - зберігачем священної мудрості, і подібно Тоту іноді ототожнювали з птахом-ібісом.
Першими християнами Імхотеп шанувався як святий. Християнські римські імператори поміщали написи хвалять Імхотепа на стінах єгипетських храмів. Імхотеп знайшов місце і в арабських традиціях, особливо в. Вважається, що головні культові центри Імхотепа перебували в птолемеевском храмі Хатхор в. У Мемфісі, в Нижньому Єгипті, в честь Імхотепа, що був споруджений храм близько Серапеума. Є легенди, що Імхотеп допомагав людям після своєї смерті, до місця його шанування в Саккарі єгиптяни несли приношення у вигляді муміфікованих ібісів, а хворі в надії на зцілення приносили виліплені з глини . Геній прожив довге життя і помер у період правління фараона Хуні. Місце поховання Імхотепа не знайдено, але є припущення щодо Саккари, можливо, це мастаба №3518.
Статуетка Імхотепа-писаря
Статуя Імхотепа стала першим портретом вченого - її уламки виявили в заупокійному храмі фараона. Щодо зображень, створених нащадками після його смерті, - статуетка Імхотепа є в кожному великому музеї світу.
Літературні джерела
J. Dunn "Imhotep, Doctor, Architect, High Priest, Scribe and Візира to King Djoser" Tour Egypt
P.A. Clayton.В. Можейко .: Армада-Прес, 2000р. - 383 с.
.ru/imhotep.htm


.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт