Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри гірничих машин та інжинірингу


Конкурс МАН. Використання стабілізаторів постійної напруги для зарядки мобільних телефонів

На кафедрі гірничих машин та інжинірингу Національного гірничого університету відбулося засідання другого етапу Всеукраїнського (обласного) конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Дніпропетровського відділення Малої академії наук України по відділенню «Технічні науки».

Роботу на тему «Використання стабілізаторів постійної напруги для зарядки мобільних телефонів» виконав Чернецький Олексій Юрійович, ліцеїст 10 класу Криворізького природничо-наукового ліцею. Науковий керівник: Задорожний Віталій Миколайович, вчитель фізики Криворізького природничо ліцею. Науковий консультант: к.т.н., доц. Криворізького Національного університету Швед Сергій Віталійович.


Напівпровідникові параметричні стабілізатори є найбільш простими. Такі пристрої працюють за рахунок зміни власних параметрів електронних нелінійних приладів і можуть виконуватися на основі напівпровідникових приладів, вихідна напруга яких мало залежить від струму. До переваг параметричних стабілізаторів належить їхня простота та надійність у роботі, до недоліків відносно низький коефіцієнт корисної дії через втрати потужності на власному опорі стабілізатора, неможливість регулювання напруги стабілізації.

Виходячи із всього вище сказаного можна зробити наступні висновки:

а) всі стабілізатори не приводять до економії енергії, а навпаки збільшують її витрати;

б) параметричному стабілізатору, який є далеко не новинкою в розробках електротехніки, досить важко конкурувати з новими більш сучасними компенсаційними та імпульсними стабілізаторами, головною перевагою яких є високий ККД;

в) головні переваги параметричного стабілізатора – простота у роботі та виготовленні, надійність у роботі, можливість ремонту при будь-якій поломці. Виходячи з останнього пункту, можна зробити висновок, що для більш екстремальних умов, зручніше використовувати саме параметричний стабілізатор напруги.

Пристрій, який був виготовлений, має наступні параметри, які дають змогу вважати, що використання простих стабілізаторів за певних умов, може бути зручним: ККД приблизно дорівнює 48% із падінням напруги зменшується (недолік); коливання вихідної напруги в межах 5-7% при зміні вхідної напруги майже на 60% (перевага); використання майже всього ресурсу джерела живлення (перевага); наявність змінного джерела живлення та легка доступність його заміни (перевага).




Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт