Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Експертне співтовариство готове працювати разом з Мінбудом над впровадженням інформаційного моделювання (BIM) в Росії.

Експертне співтовариство готове працювати разом з Мінбудом над впровадженням інформаційного моделювання (BIM) в Росії

Від головного редактора isicad.ru: У BIM є чимало концептуальних, технологічних, бізнес - та інших проблем, однак, на тлі деякого здорового і нездорового скепсису, це напряму поступально розвивається на реальному ринку. Обгрунтовано вважаються BIM-лідерами британці нещодавно повідомили світу, що таке BIM рівня 3: це - Digital Built Britain. У своєму контексті можна вважати помітним досягненням прийнятий російським Міністерством будівництва та ЖКГ план поетапного впровадження BIM: його повний текст наводиться у великої оглядової статті Володимира Талапова «Впровадження BIM в Росії: куди воно піде?».

Плани розвитку і впровадження BIM в Росії (втім, як і скрізь) не можуть ефективно формуватися і, тим більше, виконуватися без активної участі експертів з самої індустрії. У цьому сенсі прикладом є докладний аналіз, який у вищезгаданій статті наводить.Талапов - визнаний фахівець і пропагандист BIM: він вказує переваги і недоліки міністерського плану і вносить ряд конструктивних пропозицій.

У тому ж руслі розгортається діяльність російського офісу компанії Autodesk - очевидного яскравого і результативного пропагандиста BIM в Росії та СНД. Як відомо, Autodesk в Росії здавна широко і ефективно спирається на організовані і підтримувані їм неформальні спільноти своїх користувачів і вболівальників. Нещодавно у близькому до цього жанрі був організований клуб BIM-лідерів, ідея якого полягає в тому, щоб об'єднати досвід команд, вже досягли реальних успіхів у впровадженні BIM в Росії і відповідно накопичили цінний досвід, поширення якої може стати ефективним інструментом формування всієї російської BIM-індустрії і, зокрема, інструментом впливу на оптимізацію урядових рішень, що стосуються сфери прогресивних методів організації будівництва і всього циклу підтримки продуктів його.

Публікується сьогодні новину повідомляє про внесок клубу BIM-лідерів в аналіз плану російського Міністерства будівництва і ЖКГ. Той факт, що висловлені клубом міркування і пропозиції перегукуються з думкою В.Талапова, підтверджує обґрунтованість проведеного аналізу і породжує надію на те, що Міністерство з належною увагою поставиться до пропозицій провідних російських експертів, добре знайомих з кращим світовим досвідом і вже переконливо довели свою практичну компетенції. Також хочеться сподіватися, що завдання серйозного впровадження BIM в Росії буде сприйнята як загальна задача всієї вітчизняної індустрії і що її рішення не буде гальмуватися конкуренцією фірм і самих експертів. У кінцевому рахунку, багатогранна і глибока підготовка російського ринку до широкого впровадження BIM вигідна всім.

На минулому засіданні BIM-лідерів в Москві експерти архітектурно-будівельного ринку обговорили затверджений Мінбудом план впровадження технології інформаційного моделювання в Росії і домовилися про те, який внесок у цей процес можуть внести компанії, вже успішно освоїли цю технологію.

За результатами засідання було складено першочерговим список дій, необхідних для якісного впровадження BIM в будівельній галузі. Цей план покликаний доповнити і розширити план Мінбуду і полегшити перехід галузі на сучасні технології управління інформацією про об'єкт будівництва.

У зустрічі взяли участь Арсентій Сидоров (ГК «Еталон»), Роман Мітін («Проектний портал»), Петро Манін («ВЕРФАУ медікал інжиніринг»), Олексій Сьомін («Сибтехпроект»), Андрій Яременко («СОДИС Лаб») і Сергій Макаров («Легіон-проект»), Дмитро Полковників («Татинвестгражданпроект»), Дмитро Кудасов («Галургия», «Уралкалий»), Станіслав Васильєв («СПб-Гіпрошахт», «Северсталь»), Ілля Ємельянов («Autodesk»)Олександр Осипов («Інжпроект»), Раймонд Фадел («AECOM»), Максим Мамсуров («Градпроект»), Ілля Глуханюк («ПІК»), Анастасія Морозова (Autodesk), Марина Король (НП «Інтелектуальне будівництво»).

«Сам по собі факт появи наказу № 926/пр Міністерства будівництва і ЖКГ з планом впровадження BIM в РФ я вважаю надзвичайно важливою подією, що дає галузі потужний імпульс для руху в правильному напрямку, - говорить Марина Король, ісп. директор НП „Інтелектуальне будівництво“, керівник ініціативної робочої групи з розробки Національного плану впровадження BIM. - Однак кроків, перерахованих у прийнятій Мінбудом версії плану, явно недостатньо, причому навіть на перший час. Тому я повністю підтримую активну позицію професійного співтовариства - компаній, успішних в практичному застосуванні BIM, готових об'єднатися для розробки ключових документів, необхідних для російського будівельного ринку. Для допомоги замовнику вже розроблені проекти типових договорів на проектування з застосуванням BIM-технології».

В першу чергу професійне архітектурно-будівельне співтовариство вважає за необхідне почати скоординовану роботу над типовими BIM-стандартом, на який зможуть спиратися всі учасники ринку при роботі з технологією інформаційного моделювання.

Такий стандарт має описувати всі ключові етапи створення BIM-моделі об'єкта, у тому числі задавати процес, що дозволяє визначати, які саме дані необхідно заносити в інформаційну модель, на якому етапі проекту і хто з учасників проектної групи зобов'язаний це робити, на підставі якої інформації, що міститься в моделі, приймаються ті чи інші управлінські рішення і так далі.

«BIM-стандарт - це звід рекомендацій і шаблонів, з напрацьованими правилами організації всіх учасників процесу інформаційного моделювання, - каже Арсентій Сидоров, начальник відділу комплексного контролю будівництва ГК „Еталон“. - Цей документ буде своєрідним навігатором для всіх учасників BIM-проектів. Він буде схожий на правила дорожнього руху, які пояснюють функції і ролі учасників проекту, а також містить набір типових і відкритих до використання форм документів, шаблонів і пр.»

Думка експертів про критичну важливість загального BIM-стандарту підтверджують і виробники, що підтримує реалізацію технології BIM. В кінці 2014 року компанія Autodesk провела дослідження, об'єктами якого стали вітчизняні компанії, потерпілі невдачу на шляху впровадження BIM. Воно виявило закономірності, які стали причиною такої невдачі, і, як правило, вона полягала в тому, що всі компанії зосереджували зусилля на освоєнні програмного забезпечення, в той час як BIM, навіть на думку виробників, - це в першу чергу нові процеси взаємодії між усіма фахівцями в рамках життєвого циклу об'єкта будівництва. Безумовно, компанії можуть піти по шляху створення власних BIM-стандартів. Однак при великому інтересі до технології досвіду в російських проектувальників і будівельників поки не так багато, і типовий стандарт за прикладом британського PAS 1192 зможе значним чином підвищити ефективність впровадження BIM і полегшить це завдання.

«Ми бачимо, що впровадження технології BIM у вітчизняних компаніях вже йде повним ходом. Стимулом до цього стала діяльність Мінбуду та Мосгосэкспертизы, так і суто економічні фактори. З одного боку проектанти хочуть бути готовими до тих вимог, які все частіше висувають замовники будівництва: мати досвід BIM-проектування, налагоджені процеси BIM. З іншого боку, перехід на BIM дозволяє підвищити продуктивність і знизити непередбачені ризики/витрати, які, як правило, в рази більше вартості впровадження, - розповідає Анастасія Морозова, керівник архітектурно-будівельного напряму Autodesk. - Сьогодні наша мета - допомогти цим компаніям як можна швидше перейняти кращі практики впровадження BIM».

Крім BIM-стандарту професійне співтовариство вважає за необхідне почати скоординовану роботу на наступними ключовими завданнями:

  • Розробка єдиного класифікатора матеріалів, устаткування і будівельних конструкцій. Наявність класифікатора дозволяє віднести кожен елемент будівлі без його детального опису до певної категорії і присвоїти йому унікальний код, що дає можливість отримати одне з головних переваг BIM - швидко і точно порахувати вартість об'єкта на будь-яких стадіях. Дана робота буде вестися в тісній взаємодії з державними структурами, відповідальними за ціноутворення в будівництві. Важлива частина BIM-стандарту, що показує, наскільки модель повинна бути насичена інформацією в кожній з точок прийняття рішення. Ці вимоги дозволяють синхронізувати очікування від BIM-проекту як з боку замовника, так і з боку підрядника та субпідрядників.

«Систематизація і стандартизація підходу до BIM-процесу вже на стадіях проектування забезпечать без збільшення витрат можливість застосовувати результати інформаційного моделювання на наступних етапах життєвого циклу об'єкта капітального будівництва, що підвищить загальну конкурентоспроможність підприємства», - зазначає Андрій Яременко, керівник відділу інформаційного моделювання «СОДИС ЛАБ».

Наступне засідання BIM-лідерів призначено на квітень. На ньому будуть підведені проміжні підсумки роботи по кожному з пунктів. Для об'єднання зусиль на засідання планується запросити і представників країн Митного союзу - Казахстану та Республіки Білорусь, де також активно ведеться впровадження технології BIM.

.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт