Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

BIM на новій хвилі. У Санкт-Петербурзі відбулася третя конференція «BIM на практиці».

BIM на новій хвилі. У Санкт-Петербурзі відбулася третя конференція «BIM на практиці»

Інженерно-консалтингова компанія ПСЗ провела в Санкт-Петербурзі конференцію «BIM на практиці: зниження ризиків інвестиційно-будівельних проектів». Захід зібрав близько 200 керівників будівельних та проектних організацій, а також керівників і девелоперських компаній. Учасники конференції обговорили найбільш хвилюючі всіх в епоху змін запитання: потенціал використання технології інформаційного моделювання будівель і споруд в складній економічній ситуації, а також регуляторні зміни.

Виступи експертів, серед яких були представники компаній, що входять в число BIM-лідерів, які були присвячені найгострішим питанням використання BIM на практиці і насамперед його економічної складової.

«Термін BIM тільки на перший погляд здається дуже складним і технічних, а насправді це як раз про гроші, які так хвилюють нас усіх, - пояснює В'ячеслав Семененко, віце-президент Російської гільдії керуючих і девелоперів, керуючий партнер компанії КБ Віпс. - Все, що стосується інвестиційно-будівельних компаній, останнім часом стало дуже туманним, тому одна з основних завдань, які стоять перед нами зараз, зробити наш бізнес максимально прозорим. І BIM - це саме той інструмент, який може допомогти домогтися цього. BIM - це не картинка в 3D, як багато хто до цих пір думають. Сама модель, звичайно ж, важлива, але BIM дозволяє отримати набагато більше: це комплексне рішення, за допомогою якого можна підвищити якість проекту, знизити терміни його реалізації і собівартість, поліпшити управління ресурсами. І розумні замовники вже зараз це розуміють, тому і вимагають використовувати BIM - всім гравцям будівельної галузі треба бути готовими до цього».

«BIM - це не революція, це поступальний розвиток цивілізації, - впевнений Кшиштоф Поморскі, технічний директор компанії КБ Віпс. - Ми поступово йдемо до того, що генеруються нами дані будуть служити не тільки нам. Вже в найближчому майбутньому кожен з учасників проекту буде вносити та використовувати інформацію, яка буде зберігатися в «хмарах» - а вже над цими хмарами буде BIM, з допомогою якого всі будуть взаємодіяти. У затребуваності BIM можна не сумніватися: ефективність цієї технології мінімізації ризиків видно неозброєним оком. Причому, чим складніший проект, тим вище економія: вона може досягати 35 % за окремими етапами - і всім інвесторам зрозуміло, що такі показники - це дуже серйозно».

Конференція «BIM на практиці» стала майданчиком для обговорення нових регуляторних змін в галузі. Ольга Дашкова, заступник директора Департаменту містобудівної діяльності та архітектури Мінбуду РФ, в режимі онлайн-конференції розповіла про плани Мінбуду щодо вдосконалення законодавства, що стосується застосування BIM в будівельній галузі, а також відповіла на запитання учасників заходу.

«На даний момент вже видно, що проникнення BIM в Росії росте, - зауважила Анастасія Морозова, директор з розвитку бізнесу в Росії та СНД за напрямом архітектура і будівництво компанії Autodesk. - Коли з'явилася необхідність знайти BIM-проекти для проведення «пілотної» експертизи в Мінбуді, 25 відповідних вимог були знайдені всього за 4 дні - і це дуже позитивний знак. Звичайно, їх реалізують компанії, які своїм прикладом змінюють галузь, ринок в цілому, але все-таки це означає і те, що переваги BIM вже багатьом зрозумілі. Поки Росія, на жаль, дещо відстає від країн з високим проникненням BIM, але потрібно розуміти: щоб брати участь у закордонних проектах і поставляти нашу компетенцію в будівництві на експорт, дана технологія просто необхідна».

Одним із викликали найбільшу кількість запитань виступом стала презентація експертів компанії NCC. Вони представили ряд проектів, реалізованих із застосуванням BIM, а також поділилися досвідом взаємодії з російськими та іноземними підрядниками і замовниками. Також багато запитань викликав виступ представника компанії А2, для якої вагомим чинником розвитку бізнесу стала саме технологія BIM.

В рамках конференції «BIM на практиці» її учасникам була надана можливість не тільки почути виступи експертів, але й отримати відповіді на свої запитання як в особистих бесідах, так і в ході відкритої дискусії. Як виявилося, один з найбільш злободенних питань - це перехід на BIM і послідовність впровадження цієї технології. Експерти відзначили, що оптимальним підходом є попроектное впровадження, завдяки якому відбувається плавний перехід на нову модель взаємодії всередині компанії, а також із замовниками, постачальниками і партнерами.

Традиційно на конференції пройшов майстер-клас: цього року його темою став розрахунок собівартості об'єкта з використанням інформаційної моделі. Також інтерес учасників заходу викликала роздрукована на 3D-принтері модель будівлі Гастрольного універсального театру міста Верхня Пишма, створена фахівцями КБ Віпс.

«Наша конференція - одна з найбільших майданчиків, де фахівці можуть отримати відповіді на виникаючі у них у зв'язку з BIM питання від провідних експертів-практиків, - резюмує Костянтин Биктимиров, технічний директор компанії ПСЗ. - Ми бачимо, що зацікавленість у використанні технології інформаційного моделювання будівель зростає, як і кількість тих, хто вже працює в BIM. ПСС була однією з перших компаній, хто став пропагувати BIM в Росії, і раді бачити результати нашої роботи. У майбутньому, В тому числі завдяки ініціативам Мінбуду, затребуваність BIM буде тільки зростати, а значить, російський інвестиційно-будівельний бізнес буде ставати все більш конкурентоспроможним як на місцевому, так і на зарубіжному ринку».


ТОВ «ПСЗ» - інженерно-консалтингова компанія, заснована в 1994 році, спеціалізується в області розробки і реалізації проектів комплексної автоматизації та підвищення ефективності діяльності інвестиційно-будівельних, керуючих і девелоперських компаній, проектних інститутів, архітектурних і конструкторських бюро. Досвід ефективного впровадження BIM-технологій у проектуванні і будівництві, оптимізації і стандартизації бізнес-процесів проектно-будівельних організацій, яким володіє компанія ППС, що дозволяє в короткий термін і з обмеженими інвестиціями збільшити продуктивність праці, скоротити терміни виконання та підвищити якість виконуваних проектів. Компанія ПСЗ проводить навчання фахівців у власних оснащених навчальних центрах. Додаткова інформація: www.pss.spb.ru

ПСС у Facebook

Канал ПСС на YouTube

За додатковою інформацією звертайтеся:
Гуменюк Ірина, керівник відділу маркетингу
тел.: 7 (812) 622-10-14, e-mail: cad@pss.spb.ru

.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт