Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Проект «Bleu» від Dassault Systemes

Проект «Bleu» від Dassault Systemes

Інженери підрозділа CATIA компанії Dassault Systèmes продемонстрували, яким чином можна здійснювати моделювання автомобіля за допомогою технологій об'ємного друку. Компанія Dassault Systèmes, лідер в області 3D-проектування, цифрового макетування і рішень для управління життєвим циклом виробів (PLM), представила проект «Bleu», основною метою якого є створення власного фірмового концепт-кара з нуля, щоб продемонструвати замовникам новітні технології моделювання, реалізовані в САПР-пакеті.

Художня візуалізація фінальної моделі автомобіля в синіх тонах. 

Проект «Bleu» здійснювався протягом всього 2013 року. В рамках проекту була сформована ціла команда, що складається з креативного дизайнера, двох фахівців з концептуального моделювання, двох експертів у галузі візуалізації, двох фахівців з моделювання поверхонь класу А і одного розробника механічних моделей. Важливу роль у проекті відіграла наявність неймовірно точного 3D принтера для мультікомпозітной друку Objet260 Connex.

Всі моделі, отримані в ході проекту «Bleu», відповідають п'яти етапам розробки.

На першому етапі команді проектувальників належало спробувати себе у створенні мініатюрних моделей. Довжина надрукованих на 3D принтері прототипів становила всього 5 см. Ці моделі дозволили команді виявити основні недоліки конструкції, перед тим як продовжити подальшу розробку.

На другому етапі проекту «Bleu» учасники команди використовували 3D- моделі довжиною 10 см для вивчення та опрацювання пропорцій концепт-кара. Надруковані моделі дозволили переконатися, що з точки зору об'ємного сприйняття і пропорцій всі елементи дизайну ретельно збалансовані і відмінно поєднуються один з одним.

3D-модель довжиною 10 см, надрукована на принтері Objet260 Connex, дозволяє переконатися в збалансованості пропорцій концепт-кара.

 

Третій етап проекту- важливий елемент в автомобілебудівній та аерокосмічній галузях - виготовлення аеродинамічної моделі (speedform model), необхідної для дослідження її аеродинамічних властивостей. У цій моделі відсутні деталі - колеса, дзеркала, інтер'єр, а сама вона повинна пройти випробування в аеродинамічній трубі.

Ці "урізані" аеродинамічні моделі, щойно роздруковані на 3D принтері Objet260 Connex, готові до аеродинамічних випробувань.

 

Після тестів в аеродинамічній трубі оновлена ​​і вдосконалена модель концепт-кара «Bleu» зросла до 26 сантиметрів - тепер вона займає весь лоток принтера Objet260 Connex. На цьому етапі у моделі з'явилися нові деталі - дзеркала і бампери.

На заключному етапі проекту «Bleu» була роздрукована повністю функціональна модель концепт-кара. Інженери внесли зміни в конструкцію шасі, щоб колеса могли рухатися, як у справжнього автомобіля. Проектування нового шасі здійснювалося в додатку CATIA Natural Shape, яке дозволило швидко розробити конструкцію - модель була готова до початку виставки EuroMold 2013!

Шасі концепт-кара 'Bleu': колеса обертаються і повертаються, як у повноцінної іграшкової моделі.

Для друку елементів конструкції концепт-кара на 3D принтері інженери «Bleu» використовували кілька видів матеріалів polyJect, в тому числі чорний еластичний TangoBlackplus для виготовлення покришок, твердий матово-білий VeroWhiteplus для друку шасі і прозорий VeroClear для виготовлення вікон.

Ці матеріали чудово поєднуються один з одним для виготовлення інших елементів моделі. «Еластичний навпомацки, чорний матеріал TangoBlackplus дозволив добитися високої реалістичності при створенні покришок».

Одночасне використання різних матеріалів при 3D друку дало можливість в один захід отримати настільки реалістичні колеса.

 

Хоча спочатку Dassault Systèmes замислювала тільки лише продемонструвати за допомогою проекту «Bleu» проектувальні та дизайнерські можливості CATIA, тепер компанія має намір поділитися технічними подробицями реалізації проекту і опублікувати STL файли, учасники команди запустили блог, в якому задокументовано всі етапи роботи, а також представили онлайн-семінари та опублікували STL файли для домашнього ознайомлення.

Відеоролик, на якому відображені деякі етапи процесу проектування, в тому числі 3D моделювання і 3D друк:


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт