Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Рішення SolidWorks для проектування виробів з текстильних матеріалів

Рішення SolidWorks для проектування виробів з текстильних матеріалів


Проектування виробів із тканин і текстильних матеріалів пов'язано з вирішенням цілого ряду вузько спеціалізованих завдань. В основному це вироби досить складної форми і його елементи можна сміливо віднести до, так званого, розряду «неразворачіваемих поверхонь». По-друге, тканинні матеріали мають специфічні властивості складкообразования, розтягування і наявністю «Stretch» ефекту. Це принципово відрізняє їх від поведінки листового металу. Крім того, при проектуванні викрійок повинні бути передбачені деякі технологічні нюанси.

Для початку роботи необхідно створення 3D моделі майбутнього виробу. Складність форми і технологія побудови принципового значення не мають. При необхідності, по місцях передбачуваних швів, на моделі формуються розділяють лінії.

Само проектування набору викрійок виробляється з використанням модуля ExactFlat. Для кожного елемента розкрою в діалоговому вікні визначається відповідний набір поверхонь (обмежуваний швами). Кількість таких фрагментів не має принципового значення. По кожному з таких наборів, система формує розрахункову сітку для отримання системи викрійок. На підставі фізичних характеристик матеріалів, у яких враховується потенційна рухливість тканини та її здатність до розтягування, проводиться не тільки розрахунок контуру викрійки, а й оптимізація самої розрахункової сітки. Система сама прагне дотримання симетричності викрійок і подобою форм. Після проведення розрахунку на сітці відображаються зони утворення складок і зони потрібного розтягування тканини. Причому ступінь потрібного розтягування відображається у вигляді звичної для розрахункових пакетів колірної шкали. Для усунення виявлених проблем користувачем може бути здійснена підрізка розгортки з подальшим автоматичним перерахунком і відображенням результату.

Однією з особливостей роботи розрахункового алгоритму, є контроль за дотриманням довжини суміщаються крайок. Тобто система дотримується загальну довжину сегментів кромок на суміжних викройках для забезпечення якісного шва. На кожної пари таких кромок можливе формування технологічного припуску. На технологічному припуску оформляється необхідна кількість технологічних «зарубок». Число і положення цих зарубок також синхронізовано для пари деталей. Ця функція значно спрощує збірку вироби і гарантує її коректність, дозволяє виконувати шви без попередньої кмітливості.

За результатами розробки викрійок на виріб може бути складена карта розкрою. Виходячи з обсягу партії та розміру базової «заготовки» автоматично формуються кілька варіантів розкладки. В якості обмеження може бути врахована необхідність суворої орієнтації заготовки по напрямку качка. По кожному з варіантів видається статистика у вигляді коефіцієнта використання матеріалу. Результат розкладки може бути переданий на розкрійну машину або збережений в проміжному форматі DXF /DWG.

Функціональність даного модуля може бути цікава і корисна не тільки для проектувальників різних текстильних виробів: одягу, елементів м'якої оббивки і декору, чохлів, ізоляції та інше, але і виробництва виробів з композиційних матеріалів. У базі даних матеріалів вже закладені характеристики основних (часто використовуваних) препрегов.

Олександр Антонов, керівник спеціальних проектів компанії SolidWorks Russia


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт