Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Що таке інжиніринг

Термінологічний апарат інжинірингу

 
  
Визначайте значення слів,
    
і Ви позбавите людство
    
від половини його помилок.
    
Рене Декарт
 
 

«Термінологія, - згідно Т.Л.Канделакі, - є основою будь-якої професійної інформації», тому при вивченні будь-якої нової дисципліни надзвичайно важливо визначитися з її термінологією і понятійним апаратом. Для зручності порівняння вмісту деяких визначень інжинірингової діяльності вони наведені в списку визначень.

 

Інжиніринг походить від англійського слова " engineering ", що означає " споруджувати, проектувати, влаштовувати, затівати, придумувати, винаходити».

Інжиніринг визначають як сукупність інтелектуальних видів діяльності, що має своєю кінцевою метою отримання найкращих (оптимальних) результатів від капіталовкладень чи інших витрат, пов'язаних з реалізацією проектів різного призначення за рахунок найбільш раціонального підбору та ефективного використання матеріальних, трудових, технологічних і фінансових ресурсів у їх єдності і взаємозв'язку, а також методів організації та управління, на основі передових науково- технічних досягнень і з урахуванням конкретних умов та проектів.

 

Як видно зі списку визначень, інжинірингова діяльність включає надання комплексу послуг виробничого, комерційного та науково- технічного характеру.

 

Як самостійний вид міжнародних комерційних операцій, інжиніринг є надання однією стороною (консультантом) другій стороні (замовнику) комплексу або окремих видів інженерно -технічних послуг, пов'язаних з проектуванням, будівництвом і введенням об'єкта в експлуатацію, з розробкою нових технологічних процесів на підприємстві замовника, удосконаленням наявних виробничих процесів аж до впровадження виробу у виробництво і навіть збуту продукції.

 

Надання на основі договору на інжиніринг повного комплексу послуг і поставок, необхідних для будівництва нового об'єкта, називається «комплексним інжинірингом». Він включає три окремих види інженерно -технічних послуг, кожен з яких може бути предметом самостійного договору.

 

Консультативний інжиніринг пов'язаний, головним чином, з інтелектуальними послугами з метою проектування об'єктів, розробки планів будівництва і контролю за проведенням робіт.

 

Інжиніринг - це роботи та послуги, що включають: складання технічних завдань; проведення НДР, складання проектних пропозицій і ТЕО будівництва промислових та інших об'єктів; проведення інженерно - вишукувальних робіт; розробку технічних проектів і робочих креслень будівництва нових та реконструкції діючих промислових та інших об'єктів; розробку пропозицій під внутрішньозаводської і внутрицеховой плануванні, міжопераційному зв'язків і переходам; проектування та конструкторську розробку машин, обладнання, установок, приладів, виробів: розробку складів матеріалів, сплавів, інших речовин і проведення їх випробувань; розробку технологічних процесів, прийомів і способів; консультації та авторський нагляд при шеф- монтажі, пусконалагоджувальних роботах та експлуатації обладнання та об'єктів в цілому; консультації економічного, фінансового або іншого порядку.

 

/Прахов Б.Г., Зенкин Н.М. Винахідництво і патентознавство. - К.: Техніка, 1981. - 208 с.

 

Інжиніринг - творче застосування наукових методів і принципів: до проектування і розробки будівель (споруд), машин, апаратів, виробничих процесів і методів їх використання окремо або в комбінації; до будівництва та експлуатації, прогнозами поведінки всього цього в специфічних умовах експлуатації - все це при обліку функціонального призначення, економічності використання та і безпеки для життя і майна (визначення Американської Ради з професійного розвитку).

 

/Бюлетень іноземної комерційної інформації (БИКИ). - 1975. - Додаток № 8. - С.4.

 

Інжиніринг - надання фірмою- консультантом - фірмі - клієнтові послуг при будівництві промислових чи інших об'єктів.

 

/Зав'ялов П.С., Демидов В.Є. Формула успіху: маркетинг (сто питань - сто відповідей у ​​тому, як ефективно діяти на зовнішньому ринку). - М.: Міжнародні відносини, 1991. - 416 с.

 

Інжиніринг - надання на комерційній основі різних інженерно- консультаційних послуг виробничого, комерційного, науково- технічного характеру. Кінцевою метою інжинірингу є отримання замовниками та інвесторами найкращих результатів від вкладених коштів.

 

/Бізнес, комерція, ринок: Словник- справочник. -М.: Інформпечать, 1993.-320 с.

 

Реінжиніринг (бізнес- процес реінжинірингу) - сукупність методів і засобів, призначених для кардинального поліпшення основних показників діяльності компанії (підприємства) шляхом аналізу і перепроектування існуючих бізнес -процесів. Реінжиніринг включає в себе зворотний інжиніринг та прямий інжиніринг.

 

Зворотний інжиніринг - інжиніринг існуючого бізнесу.

 

Прямий інжиніринг - інжиніринг нового бізнесу /Ойхман Є.Г., Попов Е.В. Реінжиніринг бізнесу: Реінжиніринг організацій та інформаційні технології. - М.: Фінанси і статистика, 1997. - 336 с.

 

ТРИЗ - інжиніринг - наукомісткий інжиніринг, методологічною основою якого є вітчизняна теорія рішення винахідницьких задач (ТРИЗ) і функціонально -вартісний аналіз (ФСА).

 

Технологічний інжиніринг полягає в наданні замовнику технологій, необхідних для будівництва промислового об'єкту і його експлуатації (договори на передачу виробничого досвіду і знань), розробки проектів з енергопостачання, водопостачання, транспорту та ін

 

Будівельний і /або загальний інжиніринг - це, головним чином, поставки обладнання, техніки та /або монтаж установок, включаючи при необхідності інженерні роботи.

 

Ці три типи міжнародних контрактів найбільш поширені зараз в міжнародній практиці. Часто практикуються контракти на повний інжиніринг , що включають в загальному випадку цілий набір послуг (дослідження доцільності та здійсненності проекту, розробка робочого проекту та підготовка умов проведення торгів на обладнання, оцінка вступників на торги пропозицій на поставку обладнання, підготовка умов для торгів на інженерно -будівельні роботи, оцінка пропозицій з інженерно- будівельним роботам, спостереження за виготовленням обладнання, інші види послуг).

 

Поняття бізнес-процес реінжиніринг (БПР - BusinessProcessReengenering) виникло приблизно в 1990 р. і з тих пір викликає активний інтерес фахівців у галузі менеджменту та інформаційних технологій. З 1994 р. в США проводяться щорічні конференції з БПР. Видано більше десятка монографій та сотні статей, що описують БПР. Найбільший успіх випав на книгу М.Хаммера і Дж.Чампи «Реінжиніринг корпорацій: революція в бізнесі», видану в 1993 р.: протягом двох років вона була найбільш продаваною не тільки серед науково -технічних, а й серед художніх книг.


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт