Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

"Я НЕ СПІВЕЦЬ ЧУДОВНОЇ ПРИРОДИ..."

24.09.2014

"Я НЕ СПІВЕЦЬ ЧУДОВНОЇ ПРИРОДИ..."

Під такою назвою в Центрі культури української мови ім. О. Гончара НГУ 23 вересня відбувся літературний ранок, присвячений 150-й річниці від дня народження українського поета, публіциста, перекладача, громадського діяча Павла Грабовського(1864-1902). Хрестоматійний вірш П. Грабовського «Швачка» відомий кожному ще змалечку, пам’ятаєте?

“Рученьки терпнуть, злипаються віченьки,

Боже, чи довго тягти?

З раннього ранку до пізньої ніченьки

Голкою денно верти...»

Поет вважав, що не можна милуватися красотами природи,оспівувати їх в поезії, коли його народ потерпає під ігом російського царату. Тому він оспівував тяжку працю жінки, нещасливу долю підневільних селян, з яких знущалися багатії, кликав у віршах «іти проти долі», тощо. За такі проукраїнські переконання, за гостро-соціальну творчість він зазнав нагінок від влади, і був засланий у Тобольську губернію, де страждав на сухоти і остаточно підірвав своє здоров’я. Важко складалося і особисте життя поета, пов’язане з іменами двох жінок, почуття до яких він висловив у ніжній любовній ліриці.

Цікаво, що син Павла Грабовського теж переслідувався російським царатом через свого батька, але тим не менше став науковцем-винахідником.

Про це все розповіли першокурсникам-механікам організатор і ведуча свята – ст. викладач кафедри історії та політичної теорії Наталя Костюк, літературознавець доц. Ірина Костюк, проф. Світлана Ігнатьєва.

Письменниця і співробітник Центру Леся Степовичка прочитала вірш П. Грабовського 

«Батьківська порада" та любовну лірику поета. Вона наголосила на тому,

що поетова спадщина лишається актуальною і сьогодні, а ім’я поета пережило півтора століття і живе сьогодні серед нас.

Студенти групи ГРммС-14-2 Соляник Владислав, Ткачук Віталій, Гостєв Владислав прочитали вірші П. Грабовського на суспільно-політичну та громадянську тематику.

До ювілею поета бібліотекою НГУ було підготовлено виставку творів Павла Грабовського.


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт