Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Науково-консультаційний автотранспортний центр Національного гірничого університету створює автомобілі майбутнього

05.11.2014

Науково-консультаційний автотранспортний центр Національного гірничого університету створює автомобілі майбутнього

 Науково-консультаційний автотранспортний центр НГУ (НКАЦ НГУ) здійснює фундаментальні дослідження - тут перетворюють електроенергію в механічну енергію і навпаки (залежно від вимог) в силових установках, досліджують вплив параметрів гібридного привода на енергоефективність, надійність, маневреність і стійкість руху автомобіля. Стали широковідомими в Україні прикладні розробки НКАЦ, спрямовані на зменшення витрат палива і викидів шкідливих речовин та забезпечення максимальної економічності.

Кафедра автомобілів та автомобільного господарства у співдружності з Кафедрою електропривода НГУ стали відомими завдяки своїм цікавим науковим проектам. Зокрема, у 2012 році студенти змайстрували гібридний електромобіль. Машина, яка є дипломною роботою, рухається зі швидкістю 15-17 кілометрів на годину

- Наші студенти вже не перший рік займаються створенням екологічно чистого транспорту, - каже завідувач Кафедри автомобілів та автомобільного господарства НГУ, доцент і керівник центру Костянтин Бас. – У створенні цього авто перед студентами стоїть завдання використовувати сонячні батареї.


На фото: провідний редактор ІАЦ НГУ Валентина Шабетя також протестувала цікавий автомобіль

Для руху автомобіля, який змайстрували студенти НГУ, достатньо сонячної енергії. Крім того, там є акумулятори, що дозволяють машині ще годину рухатись упродовж темного часу доби. Візуально електромобіль нагадує візок, і використовується як пересувний рекламний щит.

На фото: Костянтин Бас завідувач кафедри автомобілів та автомобільного господарства НГУ, керівник центру,  Олександр Балахонцев доцент кафедри електроприводу НГУ, Сергій Десятерик НГУ (випускник НГУ, спеціальність автомобілі та автомобільне господарство НГУ) та Роман Демченко студент НГУ (випускник НГУ, спеціальність автомобілі та автомобільне господарство НГУ) розповідають про гібридний автомобіль на прес-конференції в ІАЦ Днепр Пост (2012 рік)

- Фактично, така рекламна конструкція може використовуватися в будь-якому районі міста, - пояснює Костянтин Бас. – Через відсутність шкідливих викидів таке авто можна використовувати де завгодно: у парках, скверах, на набережній, пішохідних зонах. А в темний час доби на ньому встановлюється підсвічування і тоді рекламні щити стають ще більш презентабельними.

У квітні 2014 року група студентів-конструкторів взяла участь у проекті «Ярмарок професій», який проводився за підтримки творчого центру «Арт-Толока». Участь у цій програмі як прояв тісної співпраці різних наукових шкіл у межах здійснення міждисциплінарних досліджень дала змогу умільцям НГУ реалізувати інноваційний проект гібридного автомобіля на базі карта. Цей перспективний напрям досліджень сьогодні високоактуальний, зважаючи на необхідність енерго- і ресурсозбереження. Досвід, отриманий студентами і вченими Національного гірничого університету, цінний не лише з наукового погляду. Для нашого ВНЗ і учасників проекту – це успішний приклад організації низки міждисциплінарних досліджень, спрямованих на досягнення спільної мети.

На фото: Команда гірничого

Минулого року студенти НКАЦ НГУ відзначились в конкурсі «Молодь Дніпропетровська - рідному місту». Хлопці отримали ґрант на розробку електромобіля для ЖКГ. Як зазначив Владислав Мар'єнко, один з переможців, команда гірничого тісно співпрацює з Управлінням молоді та спорту Дніпропетровської ОДА, і саме там вони дізналися про ґрант, який називається «Молодь Дніпропетровська - рідному місту». «Наш проект полягав в описі даного автомобіля і його призначенні. У листопаді ми отримали ґрант, який становить 15 тисяч гривень. Ця сума стане у нагоді для розробки дослідного зразка електромобіля, який дозволить далі проводити експерименти і довести їх до кінцевої мети. Автомобіль буде на два посадкових місця з електричним двигуном. Він призначений для пересування співробітників підприємств з великими площами і співробітників ЖКГ, в тому числі й на короткі дистанції ». Зараз, зазначають розробники, проект існує тільки на папері. «Ми вже підібрали всі необхідні матеріали. Наприклад, двигуни, які не потрібно реєструвати в ДАІ».



На фото: студенти центру за роботою

У 2014 році Національний гірничий університет підготував заявку для участі в проекті uLIVE за програмою Horizon 2020. Це ще одне досягнення НКАЦ НГУ, адже саме його студенти разом з німецькими, італійськими та британськими колегами будуть займатися розробкою інноваційної концепції мобільності, щоб полегшити рух в міських районах і розвитком нової електричної концепції легкого транспортного засобу. Ця унікальна семирічна програма Європейського союзу надає багато можливостей новим учасникам та молодим перспективним науковцям для просування своїх ідей та отримання фінансування.

НКАЦ НГУ не зупиняється на вже впроваджених розробках. На черзі пошук приміщення для встановлення стенду для регулювання кутів встановлення коліс і гальмівний стенд, вдосконалення вже існуючих проектів та створення нових інноваційних автомобілів.

Підготувала Дарина Бутко

Фото з архіву НКАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт