Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

«Образне слово Дніпропетровщини»

27.11.2014

«Образне слово Дніпропетровщини»

Таку назву мала II студентська наукова конференція, яка відбулася у Центрі культури української мови ім. О.Гончара Національного гірничого університету. Організатори - викладачі української мови кафедри історії та політичної теорії – поставили мету залучити першокурсників технічного ВНЗ до прочитання творів дніпропетровських митців. Виявилося, що серед студентів дуже багато таких, що не не лише відчувають красу поетичного слова, а й знають поетичні тропи і прийоми створення віршів. Про це вони розповідали на конференції у своїх коротких наукових доповідях.


Провела конференцію старший викладач кафедри історії та політичної теорії Наталія Костюк. Перед виступами конкурсантів слово взяла старший методист кафедри, поетеса, член Національної спілки письменників України Леся Степовичка. Вона відзначила основні етапи у розвитку української літератури від початку існування Катеринославщини до наших часів. Добрим словом вона згадала таких літераторів Катеринославщини - Дніпропетровщини як Івана Манчжуру, Дмитра Кедріна, Михайла Свєтлова, Валер’яна Підмогильного, Павла Загребельного, Олеся Гончара, іменем якого названа світлиця, у якій проводилася конференція.

 Першими свої конкурсні роботи зачитали Анастасія Шкут (гр. ГМмм-14-1), Валерія Рубан (гр.Грг-14-9), Ростислав Черняк (гр. ОМмм-14-1), теми їхніх наукових робіт були присвячені аналізу творчості Лесі Степовички. Поетеса була присутня в залі і з великою увагою дослухалася до виступів студентів.

Всього на науковій конференції прозвучало 17 студентських виступів. І хоча на подібних заходах не прийнято аплодувати, студенти дарували оплески найкращим доповідачам.

На мою думку, один з найкращих виступів належав Денису Михайленку (гр. ЕМ-14-2), який доповідав про порівняння в поезії дніпропетровського поета Віктора Коржа. Студент самостійно дослідив частину його віршів і знайшов там понад 114 порівнянь. Але на цьому хлопець не збирається зупинятися, продовжуватиме опрацьовувати наступні поезії під керівництвом наукового керівника професора Світлани Ігнатьєвої, планує випустити словник порівнянь у поезії Віктора Коржа.

Всі учасники конференції виявили хороші здібності молодих науковців, у кожній дослідницькій роботі було підкреслено красу та милозвучність української мови. Прикметно і те, що й самі доповідачі висловлювали свої думки і читали свої роботи гарною українською мовою.

Тетяна Ляхевич, спеціально для ІАЦ НГУ,


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт