Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Співробітник кафедри підземної розробки родовищ НГУ Костянтин Ганушевич увійшов до десятки видатних молодих людей України – 2014 за версією TOYP (ВІДЕО)

10.03.2015

Співробітник кафедри підземної розробки родовищ НГУ Костянтин Ганушевич увійшов до десятки видатних молодих людей України – 2014 за версією TOYP (ВІДЕО)

Ten Outstanding Young Persons of the World (TOYP) – щорічна міжнародна програма-конкурс, спрямована на виявлення та популяризацію молодих людей, що досягли значних успіхів у своїй галузі діяльності і які є втіленням кращих якостей наших сучасників.

Наприкінці лютого в Українському домі (м. Київ) відбулася конференція фіналістів і церемонія нагородження премією Всеукраїнського конкурсу «Десять видатних молодих людей України 2014» (TOYP). Переможці номінацій «Бізнес», «Політика», «Наука», «Культура», «Екологія», «Мир і права людини», «Волонтерство», «Винаходи» «Персональні здобутки» і «Медицина» презентували на широку публіку здобутки, які принесли їм всеукраїнське визнання.

У номінації «НАУКА» переможцем став співробітник кафедри підземної розробки родовищ Національного гірничого університету Костянтин Ганушевич – за значні здобутки в дослідженнях процесу утилізації метану вугільних шахт за допомогою газогідратних технологій. Метан уловлюється на поверхні, переводиться в твердий стан і при від’ємній температурі транспортується до користувачів. Цей газ може використовуватись в таких же цілях, як і природний газ, що ми купуємо у Росії.

Вперше за 76 років переможці кожної номінації будуть представляти Україну на міжнародній конференції «TOYP світу 2015», яка пройде у Японії в листопаді 2015 року. На цій конференції в українців буде можливість увійти до списку видатних молодих людей світу.

Оцінку професійних якостей номінантів проводило журі конкурсу, до складу якого входять відомі особистості, які представляють всі напрямки конкурсу: діячі культури, науки та соціальної сфери, а також бізнесмени та політики.

Організатори TOYP надали переможцям можливість познайомитися ближче з журі поза конкурсом і вже згодом молодий науковець кафедри підземної розробки родовищ НГУ Костянтин Ганушевич зустрінеться з ректором Київського університету імені Бориса Грінченка Віктором Огнев’юком і журналістом, експертом із правозахисних питань Ольгою Веснянкою. Костянтин говорить, що обирав особистостей, які досягли своєї мети завдяки непересічному погляду на життя. Тим більше, що він цікавиться психологією і філософією.

Промову переможця номінації «Наука» Костянтина Ганушевича на церемонії нагородження приводимо нижче:

– Діяльність учасників конференції вражає, після спілкування з ними з’являється ще більше бажання створювати нове. Я завжди був мрійником. Мені було цікаво знати, з чого складається все, що мене оточує, через це я й почав займатися газогідратами. Насправді ж ця речовина – це чудо природи, яке складається всього-навсього з води і природного газу, однак для того, щоб вони утворились, треба певні параметри – високий тиск і відносно низька температура.

Насправді газогідрати існували завжди, але відносно нещодавно ми дізналися про них, і тепер все людство почало говорити про те, як же ефективно використовувати ці чудо-сполучення, щоб отримувати від них користь. Далеко не усі в Україні знають, що вугільна промисловість України – джерело не лише вугілля, а й великої кількості метану, який викидається в атмосферу. Мова йде насправді про мільярди кубічних метрів, котрі можуть використовуватися в таких же цілях, як і природний газ. Коли ми говоримо про вугільну шахту, мало людей згадує про те, який збиток вона приносить нашій атмосфері. Газові гідрати – це такі технології, які дозволяють переводити цей шахтний метан у твердий стан і транспортувати його звичайним наземним транспортом, звичайними вантажівками при мінусовій температурі і звичайному температурному тиску. Крім цього, чому саме газогідрати, тому що в одному кубічному метрі міститься 160 кубічних метрів метану. Уявіть, як це економно! І задля цього не треба газопровід й не треба псувати ландшафт.

Більше чотирьох років я викладаю у Національному гірничому університеті основи гірничого виробництва англійською мовою, однак роблю це не для того, щоб студенти від’їздили за кордон, а щоб набиралися міжнародного досвіду і поверталися сюди заряджати своїм ентузіазмом інших. Я кілька років жив у Америці і зрозумів там, що зробивши щось корисне для своєї країни, можна відчути щастя і свою повну реалізацію.

Інформаційно-аналітичний центр (за матеріалами офіційного сайту конкурсу TOYP)


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт