Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Академік Петро Тронько: патріотизм у праці

29.04.2015

Академік Петро Тронько: патріотизм у праці

У Національному гірничому університету пройшли Історичні читання, присвячені 100-річчю від дня народження академіка НАН України П.Т. Тронька (1915-2011).


Ведучою читань стала професор кафедри історії та політичної теорії Надія Ченцова, яка, насамперед, представила студентам фільм відеостудії «Юність» НГУ «Петро Тронько і Національний гірничий університет: долі, пов’язані історією». Він розповідає про діяльність Петра Тимофійовича і його дружбу, спільну працю з колективом НГУ.


На читаннях слово взяв доцент кафедри історії та політичної теорії, голова регіонального відділення Національної спілки краєзнавців України Ігор Кочергін. Він розповів присутнім про численні вагомі проекти академіка Тронька, зокрема, щодо відновлення і збереження архітектурних пам’яток України. Нагадав, що саме Петро Тимофійович супроводжував знайдену в Орджонікідзе Золоту пектораль до Києва. Науковець розповів і про інші значущі праці академіка, серед яких – відновлення 25 років тому Національної спілки краєзнавців України.


Професор кафедри історії та політичної теорії Віктор Пушкін говорив про особистий багаторічний досвід спілкування з академіком Петром Троньком. Згадав, що ще за три тижні до того, як він, на жаль, пішов з життя, академік телефонував до Національного гірничого університету, дізнавався про розвиток його гуманітарних проектів:


– Патріотизм Петра Тронька полягав у праці, – зазначив Віктор Юхимович. – Без зайвих слів він працював заради нашої Батьківщини. Всі знають, як за радянських часів було важко відновлювати щось українське. А йому це вдавалося, без галасу, сварок, а з особливою мудрістю. До того ж, він ніколи не хвалився своїми здобутками, титанічною працею, це була дуже тактовна і добра людина.


Під час Історичних читань також виступили студенти Національного гірничого університету. Зокрема, Є. Гончар з доповіддю «Історичні факти життя Аполона Скальковського» і Д. Ярохіна, яка розповіла про старовинний Дніпропетровськ.


Захід пройшов за участю завідувача кафедри історії та політичної теорії Геннадія Первого і доктора історичних наук, професора Ганни Швидько.


Довідка:

Петро Тимофійович Тронько (1915-2011 рр.) - доктор історичних наук, професор, академік НАНУ (Відділення історії, філософія і права, історія України, 03.1978); Інститут історії України НАНУ, завідувач відділу регіональних проблем історії України (з 1980). Голова правління Всеукраїнської спілки краєзнавців (з 1990), далі Національної спілки краєзнавців України. Голова правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини імені О.Гончара. Віце-президент Асоціації історичних міст України. Головний редактор журналу «Краєзнавство». Голова головної редколегії науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією». Почесний головний редактор журналу «Пам'ятки України».

ІАЦ НГУ

Фото Альони Леонович (відеостудія «Юність» НГУ)


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт