Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

В НГУ презентували фільм "Вибір - бути щасливим!"

06.05.2015

В НГУ презентували фільм "Вибір - бути щасливим!"

У Національному гірничому університеті відбулася показ-презентація документального фільму «Вибір – бути щасливим!», створеного творчою командою відеостудії «Юність» НГУ. Автор ідеї і сценарію, режисер стрічки – журналістка Інформаційно-аналітичного центру НГУ Наталія Андрющенко поставила мету – показати, яким видався 115-й ювілейний рік для визнаного у світі і в широких колах науковців гірництва Національного гірничого університету.


Особливістю презентації стало те, що авторка стрічки виявилася ще й прекрасним організатором імпрези і вмілим ведучим. Перед показом у своєму виступі Наталія Андрющенко підготувала глядачів до сприйняття неординарного документального фільму, сказавши, що він складається з фрагментів з життя ВНЗ, побудований на основі інтерв’ю з відомими особистостями, які тією чи іншою мірою причетні до життя всесвітньовідомого храму гірничої освіти. Авторка підкреслила, що особливістю «Вибору – бути щасливим!» є гра кольорів, а точніше – чорно-білі епізоди складають його лейтмотив.


Вже з перших епізодів глядачі – зал був наповнений здебільшого слухачами військової кафедри НГУ у спеціальній уніформі – зрозуміли, що авторка поставила перед собою ще й надзавдання – зануритись у внутрішню атмосферу НГУ і показати його високодуховність. Наперед зазначу, що розповісти у короткому відеофільмі про 115 років діяльності ВНЗ надзвичайно складно, а беручи до уваги ще й поставлені завдання, – справді надскладно. Тому Наталія обрала правильний шлях – про НГУ мають розповісти люди, що й було реалізовано, на мою думку, дуже професійно і старанно.


Тож головним героями стали: Марія Черних, випускниця НГУ; Назарій Немченко, соліст Дніпропетровського академічного театру опери і балету; Владислав Чебану, студент НГУ; Володимир Бондаренко, завідувач кафедри підземної розробки родовищ НГУ, професор; Юлія Шабанова, завідувач кафедри філософії НГУ, професор; Віктор Родінський, старший викладач кафедри фізичного виховання НГУ; Тетяна Маменко, студентка НГУМягмарханд Осор , студентка НГУ; Володимир Кириченко, студент НГУ; Ольга Юдіна, журналіст-розслідувач газети «Горожанин», випускниця НГУ; Марія Шевченко, аспірантка НГУ; Елла Максимова, доцент кафедри підземної розробки родовищ НГУ; Анна Бойченко, заступник директора Дніпропетровського академічного театру опери і балету; Геннадій Півняк, ректор НГУ, академік НАН України; Станіслав Басов, аспірант НГУ; Андрій Садовий, міський голова Львова; Юрій Чередніченко, генеральний директор ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля»; Карстен Дребенштедт, професор ТУ «Фрайберзька гірнича академія» (Німеччина); Ніколаус Нойбергер, професор Есслінгенського університету прикладних наук (Німеччина), випускник НГУ; Дмитро Кошка, співробітник НГУ, командир підрозділу 20 батальйону територіальної оборони Дніпропетровської області; Кирило Недря,  випускник аспірантури НГУ, заступник командира роти по роботі з особовим складом 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ; Іван Начовний, співробітник НГУ, заступник командира танкової роти 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ.


На початку фільму були використані матеріали з урочистостей з нагоди 115-річчя НГУ, де ректор НГУ академік НАН України Геннадій Півняк сказав: «А ви знаєте, що ми найголовніше зробили упродовж цього часу?» Ми зберегли традиції і шанобливе ставлення до студента і викладачів, примножили все це у вигляді сучасних формул інноваційного розвитку». У кожному інтерв’ю червоною ниткою проходила ця думка. Треба зазначити професійну роботу операторів відеостудії «Юність» Станіслава Мардаровського, Володимира Корінного, Сергія Подрєза і режисерів монтажу Сергія Подрєза та Анатолія Калуцького, яким вдалося втілити задум режисера.


«Вибір – бути щасливим!» – не просто звіт про 115 років життєдіяльності НГУ, а намагання додати до документальності тонкого ліризму і душевності. Показовим у цьому плані є інтерв’ю Володимира Бондаренка, завідувача кафедри підземної розробки родовищ НГУ, професора:

– Ну як можна не любити гірничий університет, коли все життя пов’язане з ним? З самої студентської лави і по сьогоднішній день я працюю в університеті. Наукові школи, які існували ще з тисяча дев’ятсотого року вражають, і донині продовжують нові науковці виконувати дуже важливі і цікаві роботи. Крім того, Національний гірничий вражає своєю духовністю, ті, хто тут перебувають, навчаються або працюють – це щасливі люди. НГУ навіть можна порівняти з Храмом, таке намолене це місце!


Після показу автор і ведуча Наталія Андрющенко передала мікрофон гостям презентації і героям стрічки, які прийшли на імпрезу. Це проректор НГУ Юрій Хоменко, Іван Начовний, Марія Черних, народний артист України Іван Шепелєв, Ольга Юдіна, Юлія Шабанова, Володимир Бондаренко, Владислав Чебану, директор і художній керівник міського телетеатру Ольга Волошина. Майже всі вони підкреслили неординарність стрічки, яка виявилася у її духовній складовій.




Найбільше, звичайно, запам’ятовуються епізоди фільму, які розповідають про героїзм і відвагу співробітників НГУ, що волею долі стали нашими захисниками – учасниками боротьби проти російського тероризму на Сході України. Коли слово для обговорення стрічки взяв український воїн – «кіборг», захисник Донецького аеропорту, на щастя, вже демобілізований, співробітник НГУ Іван Начовний, Наталія так і сказала: «Саме завдяки таким, як ви, мужнім українським воїнам, ми маємо щастя жити і працювати спокійно».


Наостанок слово взяла письменниця, співробітник НГУ Леся Степовичка. Вона привітала авторів з творчим успіхом, подякувала за те, що вони в своєму світлому фільмі приділили увагу роботі Центру культури української мови ім. О.Гончара. А особливо дякувала за те, що висвітлили важливу тему, яка не дає нам бути щасливими вповні – тему війни. Пані Леся зачитала вірша, якого присвятила присутнім у залі бійцям АТО, воїнам-захисникам - співробітникам НГУ.


Наразі йде роботу над перекладом стрічки англійською мовою, тож «Вибір – бути щасливим!» зможуть побачити не лише в Україні, а й за кордоном.


Валентина Шабетя, журналіст, провідний редактор ІАЦ НГУ

Фото Альони Леонович (відеостудія "Юність" НГУ)


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт