Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Qui cherche, trouve

25.06.2015

Qui cherche, trouve

У Національному гірничому університеті відбувся круглий стіл з делегацією Університету м. Кан (Франція).


Хто шукає, той знайде (Qui cherche, trouve), так кажуть французи. Французькі фахівці в галузі вищої освіти, освітнього та наукового співробітництва пан П’єр Сіньо - президент Університету м. Кан і пані Ноемі Ларуй - керівник міжнародного відділу Університету м. Кан прибули до Національного гірничого університету, аби ознайомитися з досягненнями у галузі науки і освіти нашого університету. Тож і мета круглого столу була сформульована у дусі цього прислів’я –знайти точки наукового дотику, попередньо домовитися про співпрацю і підписати меморандум про співробітництво між університетами.


На робочій зустрічі з представниками французької вищої школи були присутні ректор НГУ академік НАНУ Геннадій Півняк, проректор з наукової роботи член-кореспондент НАНУ Олександр Бешта, директор департаменту міжнародних зв’язків НГУ Михайло Рогоза, начальник науково-дослідної частини НГУ Роман Дичковський, директор Інституту міжнародних освітніх та наукових проектів Олександр Шаров, директор Інституту електроенергетики Олексій Іванов, декан ГРФ Василь Приходченко, завідувач кафедри ГІС Борис Бусигін, завідувач кафедри ГМР Михайло Довбніч, завідувач кафедри АКС Віктор Ткачов, завідувач кафедри вищої математики, директор НОЦ «Стійкість геотехнічних систем» Олена Сдвижкова, начальник відділу міжнародних зв’язків Олександр Ковров, аспірантка Д. Букреєва та інші особи. З роллю перекладача з французької на відмінно справилася аспірантка НГУ Євгенія Солдатенко , яка навчається за програмою т. з. «подвійної» аспірантури в НГУ і в Франції.


Робочу зустріч відкрив Геннадій Півняк, який привітав гостей у стінах НГУ і коротко окреслив регламент роботи. Геннадій Григорович передав слово начальнику НДЧ Роману Дичковському, який блискуче провів презентацію основних наукових напрямів, які розвиваються в НГУ, а також основних наукових проектів останнього часу. Зокрема, Роман Омелянович охарактеризував цільові розробки, зв’язані з розшифровкою космічних знімків (кафедра ГІС), проектуванням і виготовленням гібридних автомобілів (керівник доцент Костянтин Бас), плідну роботу кафедри відновлюваних джерел енергії, участь НГУ у програмі «Горизонт 2020», участь університету у масштабних європейських проектах з гірництва тощо.


Геннадій Півняк звернув увагу гостей на співробітництво університету з вітчизняним, а також польським і німецьким бізнесом і привів конкретні приклади партнерства. Ректор НГУ запевнив представників французької вищої школи, що науковці НГУ готові до реалізації міжнародних проектів, які будуть вигідні всім учасникам.

З великою увагою П’єр Сіньо слухав презентації вчених НГУ з різних напрямів діяльності, дивився на екран, на якому презентація дублювалася англійською мовою, і робив нотатки.


За регламентом, представникам французької делегації надали слово. Пан П’єр Сіньо розповів про історію Університету Кан Нормандія (така повна назва цього вищого освітнього закладу). Цей французький університет заснований у 1432 році королем Англії Генріхом VI. Під час Французької революції у 1793 році він був зачинений. У 1806 Наполеон I заново відкрив університет. У 1944 году під час Другої Світової війни він повністю був зруйнований і заново побудований упродовж наступних 13 років. Як зазначив П’єр Сіньо, нові будівлі університету також вже встигли стати пам’ятниками французької архітектури та культури.

До складу Університету Кан Нормандія входять 11 факультетів, 8 інститутів, інженерна школа и 6 докторських шкіл. Нині у ВНЗ навчається 26 000 студентів.

Пані Ноемі Ларуй додала, що в університеті налічується більше трьох тисяч іноземних студентів, серед яких і дев’ятеро українців. Навчання проводиться французькою мовою. Збудований так званий Дім мов і міжнародних стосунків, де іноземні студенти вдосконалюють знання французької мови, щоб швидше інтегруватися у середовище країни.


Учасники круглого столу стали учасниками підписання меморандуму про співробітництво між НГУ та Університетом Кан Нормандія. Свої підписи під документом поставили ректор НГУ академік НАНУ Геннадій Півняк і президент Університету Кан Нормандія професор П’єр Сіньо.

Як зазначається у листі про наміри міжнародного співробітництва між НГУ і цим відомим французьким ВНЗ, цільовими напрямами співпраці можуть стати методи та інструменти ГІС-моделювання просторових територіальних явищ, соціально-технічні ризики (промислові, технологічні, транспортні), дорожні ризики, розростання міст, спільні стихійні лиха/ризики антропогенного характеру і стійкий розвиток, будь-які інші дисципліни, які отримають спільну зацікавленість обох сторін.


Для гостей були організовані екскурсії по університету. Французькі спеціалісти відвідали кафедру електропривода (авторизовані центри «Шнейдер електрик» та «Вакон»), кафедру ГІС, народний музей історії НГУ ім. О. Поля та геолого-мінералогічний музей, виставку наукових досягнень НГУ.



Валентина Шабетя, ІАЦ НГУ

Фото Станіслава Мардаровського (відеостудія «Юність» НГУ)


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт