Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Студенти-гірники Фрайберзької гірничої академії на практиці в Україні

21.08.2015

Студенти-гірники Фрайберзької гірничої академії на практиці в Україні

До НГУ прибула група студентів-гірників з Німеччини для проходження ознайомчої практики на гірничих підприємствах

Відомо, що Михайло Ломоносов, пам’ятник якому стоїть у сквері навпроти входу до головного навчального корпусу Національного гірничого університету, свого часу вивчав тонкощі геології, гірничої справи і металургії у Фрайберзькій гірничій академії (Німеччина). У 1749 році він писав одному зі своїх друзів: «Головною моєю справою є гірнича наука, задля якої мене до Саксонії послано…». Додамо, що перші професори НГУ, який цьогорік відзначає своє 116-річчя, також навчалися у цій найстарішій вищій гірничій школі світу. Цікавий факт: у цьому році Фрайберзька гірнича академія відзначатиме 250 років від дня заснування.

Ломоносов DSC07965.JPG

У п’ятницю, 21 серпня 2015 року до Національного гірничого університету прибула група студентів Технічного університету «Фрайберзька гірнича академія» (ТУ ФГА, ФРН) на чолі з деканом факультету наук про землю, геотехніки та гірництва, почесним професором НГУ Карстеном Дребеншедтом для проходження практики на гірничих підприємствах України.

IMG_6185.jpg

IMG_6186.jpg

Між цими історичним епізодами пройшли сторіччя, але життя довело, що наука і освіта – це ті галузі, які надзвичайно міцно об’єднують людей. НГУ і ФГА вже понад сторіччя мають досить міцні партнерські зв’язки, які особливо розвинулися упродовж останніх 20 років. Серед багатьох напрямків науково-педагогічної роботи між двома відомими гірничими вищими навчальними закладами є обмін аспірантами і студентами.

Днем раніше – 20 серпня 2015 року – ректор НГУ академік НАН України Геннадій Півняк і члени ректорату зустрілися з професором Карстеном Дребенштедтом для обговорення плану практики студентів з ФГА, аналізу співпраці і перспектив подальшого партнерства двох дружніх ВНЗ. Обговорення питань міжнародного співробітництва між університетами зайняло немало часу, бо вже багато зроблено і чимало планується.

IMG_6074.jpg

Ректор Геннадій Півняк високо оцінив найбільший спільний проект НГУ і ФГА разом з австрійським Монтан Університетом – Міжнародний університет ресурсів (МУР). Його було створено у 2007 році для об’єднання наукової думки у пошуках нових шляхів раціонального використання мінеральних сировинних ресурсів, запаси яких катастрофічно зменшуються. Цього року перші два студенти НГУ, які навчалися за міжнародною програмою МУР «Прогресивні технології розробки мінеральних ресурсів» Євген Любимцев і Руслан Зубер, захистили дипломні роботи. Програма передбачає вивчення основ стійкого розвитку й застосування екологічно безпечних методів в гірничодобувній галузі та рекультивації порушених територій. Це перша спільна магістерська програма в ТУ ФГА, яка була заснована у 2012 році як частина МУР.

IMG_6174.jpg

За прямими угодами з ФГА працюють кілька кафедр НГУ, зокрема гірничих машин та інжинірингу (завідувач Костянтин Заболотний) і відкритих гірничих робіт (завідувач Борис Собко). Професори Заболотний і Собко ознайомили присутніх з перспективними напрямками співпраці з ФГА.

IMG_6161.jpg

IMG_6181.jpg


Крім того, професор Карстен Дребенштедт запропонував і ознайомив присутніх з новим проектом, реалізація якого буде здійснена у перші місяці нового навчального року. Це так звані «Студентські дні», які проводитимуться почергово на базі НГУ і ФГА і включатимуть обмін групами студентів. Цей проект покликаний залучати студентів до більш активної участі у студентському самоврядуванні і побудові демократичного громадянського суспільства. Вважаємо, що останнє дуже важливо для незалежної України і вітчизняних студентів. Важливо й те, що гроші на ці проекти виділяють німецькі фонди. 

IMG_6047.jpg


Відразу після трансферу німецьких студентів з аеропорту Бориспіль до Дніпропетровська у супроводі співробітника кафедри відкритих гірничих робіт Олексія Ложникова відбулася зустріч з керівництвом НГУ. На початку заходу двом магістрам-гірникам НГУ Роману Лисенку і Сергію Бердникову були вручені дипломи про закінчення ВНЗ трьох країн (України, ФРН і Австрії). 

IMG_6196.jpg

IMG_6210.jpg

Ректор НГУ Геннадій Півняк розповів гостям про діяльність НГУ, зокрема про історію його міжнародних зв’язків з ФГА. 

IMG_6179.jpg


Професор Борис Собко ознайомив присутніх і групу з восьми студентів ФГА, які на прохання німецької сторони проведуть літню ознайомчу практику на українських гірничих підприємствах, з планом проведення цього масштабного заходу. Зокрема, хлопці побувають на Рибальському кар’єрі, геодезичному полігоні НГУ у селі Орлівщина, Полтавському гірничо-збагачувальному комбінаті, залізорудному комбінаті у Кривому Розі, марганцеворудному кар’єрі міста Орджонікідзе. Також на німецьку молодь очікує широка культурна програма.

IMG_6299.jpg

Валентина Шабетя, ІАЦ НГУ
Фото: Альона Леонович, Євген Ланевич (відеостудія «Юність» НГУ)

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт