Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Українська студрада і німецька «ШтуРа» гарно порозумілися

03.12.2015

Українська студрада і німецька «ШтуРа» гарно порозумілися

Понад сторічна історія взаємин Національного гірничого університету і Технічного університету «Фрайберзька гірнича академія» відкрила нову сторінку.


У рамках договору про співробітництво 18-25 листопада 30 студентів-активістів українського ВНЗ були запрошені до Фрайберга на святкування 250-річчя найстарішого у світі вищого гірничого закладу, а також з метою обміну досвідом роботи студентського самоврядування, поглиблення знань щодо системи освіти у Німеччині та можливостей студентів навчатися за кордоном.

День перший

Одразу після прибуття делегації студентів Національного гірничого університету на чолі з проректором з навчально-виховної роботи Ю.Т. Хоменко до Фрайберга почалася плідна робота згідно з програмою візиту. Після заселення в номери відбулося офіційне знайомство з учасниками обох сторін, а також захоплююча екскурсія старовинним містом. Увечері всіх очікувала несподіванка: адміністрація німецького ВНЗ підготувала святкову вечерю у навчальній і науково-дослідній шахті «Райхе Цеху». Канцлер ТУ ФГА Георг Андреас Хандшу привітав усіх з початком програми та побажав усім плідної роботи.


Яскрава презентація України

Наступного дня українським студентам довелося вже о 7:30 прибути до Фрайберзької гірничої академії, щоб встигнути на лекцію професора Хіннера про міжкультурну комунікацію. Студентка НГУ Інна Сидоренко підготувала яскраву презентацію про особливості спілкування з українцями, традиції та звичаї, що викликало неабиякий інтерес німецьких студентів, присутніх на заняттях, та самого викладача. Після сніданку вся делегація попрямувала до бібліотеки та офісу «ШтуРи» – Рада студентів ТУ ФГА, де ми приємно здивовувалися величезною кількістю книжок та фахових видань на багатьох мовах світу.


Воркшоп від студентів ТУ ФГА

Однією з головних подій дня став довгоочікуваний воркшоп від студентів ФГА. Всім знайомі Голова студентської ради ТУ ФГА Фелікс Хальфар та заступник з фінансових питань Йоханес Міхаель Рьоттенбахер, яких ми нещодавно зустрічали в НГУ, розкрили головні пункти положення про студентське самоврядування академії, пояснили структуру його роботи, познайомили з документацію та процесом фінансування заходів «ШтуРи». Останнє питання – формування та розподілення коштів – обговорювалось найдовше, бо в Україні цей процес згідно законодавства тільки починає формуватися, а саме наш Національний гірничий університет у цій сфері є першовідкривачем у регіоні. Відповіддю на таку захоплюючу презентацію став виступ наших студентів. Марина Богуславська, Валерія Крижановська, Ангеліна Йолкіна, Владислав Мозолєв та Оксана Мала спробували пояснити колегам про студентське самоврядування в Україні, основні проблеми на шляху його становлення, а також перспективи розвитку.


Протягом наступної години зустрічі студенти Лінус Вальтер і Тобіас Айхорн доповідали про секрети залучення молоді до діяльності «ШтуРи», про ефективні методи розповсюдження інформації та комунікації.

На цьому цікавинки не закінчились. Одразу після робочих зустрічей студентам запропонували екскурсію на факультет Хімії та Фізики ТУ ФГА, який вразив своїм новим сучасним обладнанням та технологіями.


Родзинка для господарів

Родзинкою з нашого боку, звичайно, був український вечір, що організували студенти НГУ. Чарівні ведучі – Володимир Колгін та Валерія Крижановська – справили гарне враження на гостей, серед яких були ректор та канцлер Фрайберзької гірничої академії, іноземні студенти та недавні випускники нашого гірничого, які вирішили продовжити навчання у Німеччині. Захід розпочався з цікавої презентації Антона Ухліна та його команди про відкриття коворкінг-центру «NUMO». Продовження вечора було надзвичайно захоплюючим: козацькі розваги від Володимира не залишили нікого байдужими, а презентація про Україну від Валерії дійсно захопила запрошених. Аудиторію також потішив запальний український танок від Олександри Саїтової та Марини Богуславської, а також зворушлива пісня у виконанні Інни Сидоренко та студентки ФГА з України Катерини. Логічним завершенням вечора стала презентація українських національних страв і неформальне спілкування всіх гостей та учасників.


Ми були на засіданні Саксонського Парламенту

П’ятницю уся делегація очікувала з нетерпінням, бо на цей день була запланова екскурсія старовинним містом Дрезден. Але спочатку організатори проекту запросили нас відвідати Державне агентство з громадянської освіти Саксонії, де співробітник цього закладу – Андреас Тітце – розповів про територіальний устрій Саксонії, демократію, розвиток громадської думки та політичну систему Німеччини в цілому. У свою чергу, студенти гірничого поділились своїми знаннями про Україну, її сучасний політичний та економічний стан, а також роль молоді у розвитку громадянського суспільства. Зустріч була насичена корисною інформацією, палкими дискусіями, тому байдужих з числа присутніх не залишилось.


Після огляду чарівного Дрездена протягом 3,5 годин, учасники попрямували до Саксонського парламенту. Працівник установи пояснив структуру розподілення місць для партій, їх кількість, розповів про процес прийняття рішень (всього 126 представників 5 партій). Нам була також надана унікальна можливість бути присутніми й на самому засіданні Парламенту, тож ми глибше поринули у систему політичного устрою ФРН.

Зі святом ТУ ФБА!

250-річчя Технічного Університету «Фрайберзька гірнича академія» – велике свято для Фрайберга, а хоча і для всієї країни, бо ж це найстаріший вищий гірничий заклад у світі. 21 листопада живу трансляцію офіційної церемонії з залученням президента Саксонії, ректора Фрайберзької гірничої академії та ще багатьох почесних гостей студенти НГУ змогли побачити на телеекранах, а ось Парад гірників ми спостерігали на власні очі. Незважаючи на дощ, цілу годину гірники, професори, доценти університету та багато інших прямували містом у розкішних костюмах з атрибутами гірничої справи, в той же час грали на музичних університетах та вигукували привітання «Glück auf!». Це надихнуло і вразило мешканців і гостей міста.


Пам’ятною подією урочистого заходу для багатьох стала святкова вечірка у будівлі великого кафетерію Mensa. 1300 квитків було продано у лічені дні. Українській делегації пощастило потрапити на такий захід. Отже, на першому поверсі у великій залі відомі німецькі колективи виконували джазові та рок-пісні, у сусідньому приміщенні була зона відпочинку та ще одна зала з електронною музикою. На другому поверсі розташувалося кафе, де можна було перекусити та насолодитися музикою у живому виконанні. І, звичайно, була зала з сучасною музикою, що найбільше сподобалося студентам з України та Німеччини. Звичайно, вечір супроводжувався неформальним спілкуванням с адміністрацією ФГА, почесними гостями урочистостей та студентами з різних країн.

Говорять, що до цього великого свята готовились протягом трьох років, що не може не вразити.


Цікава екскурсія

В передостанній день перебування у Фрайберзі для українців провели екскурсію мінералогічного музею Terra Mineralia у Замку Фройденштайн, де представлена колекція добірних мінералів з місць розкопок майже всіх континентів. Ця колекція, яку протягом 60 років збирала пані Ерика Поль-Штрьоєр і люб’язно надала у безстрокове користування, виняткове місце, де також студенти усіх спеціальностей можуть проводити мінералогічні дослідження і взагалі займатися наукою, використовуючи сучасне обладнання.


Радість спілкування нічим не замінити

23 листопада, в останні години знаходження у Фрайберзі, обидві сторони провели з користю – усі учасники проекту зібралися разом для підбиття підсумків програми обміну. Студенти Національного гірничого університету висловили подяку присутнім активістам «ШтуРи», а також Тетяні Піліпцевіч, аспірантці університету ТУ ФГА, яка протягом усього часу супроводжувала українську групу. Натомість німецька сторона подякувала нам за чудово проведені разом п’ять днів у Фрайберзі та висловили надію на подальшу співпрацю у напрямку розвитку студентського самоврядування й професійного обміну.


Нагадуємо, що проект здійснювався за підтримки Міністерства зовнішніх справ Німеччини для розвитку міжнародної діяльності з зарубіжними органами студентського самоврядування з метою обміну досвідом і підвищення професійної та соціальної мобільності студентів.

Марина Богуславська, голова Ради студентів Національного гірничого університету


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт