Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

НГУ взяв участь у проведенні Днів Литви в Україні

30.05.2016

НГУ взяв участь у проведенні Днів Литви в Україні

У рамках святкування Днів Європи в Україні і, зокрема, Днів Литви у нашій країні,  у Національному гірничому університеті побувала делегація Литовської Республіки.

Україна та Литва – дві багаті на історію держави, шляхи яких неодноразово перетинались. Незважаючи на складні історичні перипетії, литовський та український народи у всі часи взаємозбагачувалися, переймаючи досвід одне одного. Литовці й українці певний час жили разом в одній з найбільших європейських держав – Великому князівстві Литовському (ХІVXVI ст.).

Підтримка Литви стала особливо доречною для нашої держави після Революції Гідності на шляху до Асоціації з ЄС. Звязки між обома державами ще більше зміцніли в останні два роки, коли наша держава стала потребувати всебічної допомоги з огляду на бойові дії на Сході. Литовська Республіка наразі допомагає Дніпропетровщині з реабілітацією поранених на Донбасі військових. За останні два роки країна дала можливість покращити стан здоров’я більше ніж сотні українських солдатів.

З 27 травня до 29 травня цього року у Дніпропетровську були проведені Дні Литви  у рамках святкування Днів Європи в Україні.  З цієї нагоди у нашому місті перебувала офіційна делегація з Литовської Республіки на чолі зі Спікером Сейму Лоретою Граужінєнє. Пані Спікера супроводжували Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки Марюс Януконіс та інші офіційні особи, а також Почесний консул Литовської Республіки у Дніпропетровську Віталій Півняк і старший радник цього посольства Тетяна Титарчук.


Дні Литви проходили у Дніпропетровську за дуже широкою програмою. Це  не лише фестиваль литовської культури і виставки виробів з бурштину, а й бізнес-форум та презентація інвестиційного потенціалу регіону для литовських бізнесменів, лекція президента Асоціації східноєвропейського партнерства Юріюса Радзявічюса на тему фінансового співробітництва. До речі, під час зустрічі з делегацією Литовської Республіки мер Дніпропетровська Борис Філатов і президент Асоціації Східноєвропейського партнерства та інвестицій Юріюс Радзявічюс підписали угоду про співпрацю.

Святкування продовжилося у стінах Національного гірничого університету, коли офіційна делегація на чолі з пані Спікером Сейму Литви Лоретою Граужінєнє прибула сюди для проведення дискусії на тему «Литва – Україна в Європі».  І хоча в університеті цього дня був вихідний день, але зала Вченої ради наповнилася студентами і представниками професорсько-викладацького колективу: відчувалася зацікавленість у тому, що ж нового скажуть нам литовські друзі.


.

Святкове зібрання у залі Вченої ради НГУ привітав ректор НГУ академік НАН України Геннадій Півняк. Він коротко ознайомив з історією освітніх зв’язків України і Литви. Загальновідомо, що у Вільнюському університеті навчався борець за незалежність країни Тарас Шевченко, а в Київському університеті – великий литовський поет Майроніс.


Додамо, що співробітництво Національного гірничого університету з ВНЗ Литовської Республіки на сучасному етапі також має свою історію. У 2014 році Національним гірничим університетом успішно завершено виконання трирічного ТЕМПУС - проекту «Дворівнева навчальна програма з електронної комерції для потреб інформаційного суспільства Росії, України, Ізраїлю» (акронім проекту ECOMMIS), головний координатор проекту – Вільнюський технічний університет ім. Гедемінаса (Литва).

У 2016 р. підписано договір про співробітництво  з Університетом Вітаутаса Великого (м. Каунас).У цьому ж році в НГУ створено Центр академічного співробітництва з країнами Балтії. Основні завдання центру: сприяння розвитку українсько-балтійських відносин у сфері науки і технологій; реалізація заходів щодо підвищення якості освіти у ВНЗ, наукове співробітництво між сторонами, зміцнення дружби і взаєморозуміння шляхом забезпечення культурного обміну .До головних функцій Центру можна віднести:  представництво інтересів у сфері науки і освіти країн Балтії в Україні та  України - в країнах Балтії;  розробка спільних англомовних курсів у сфері міжнародного публічного і міжнародного приватного права та права ЄС; розвиток інших взаємовигідних академічних програм і курсів;   співробітництво викладачів НГУ з колегами ВНЗ Балтії у сфері реалізації спільних магістерських програм і наукових досліджень;  спільна науково-дослідницька діяльність та публікації.

Лише за  останні роки Національний гірничий університет відвідали делегації Литовської Республіки у складі депутата Європарламенту пана П. Ауштрявічуса, Надзвичайного та Повноважного Посла Литви в Україні пана П. Вайтєкунаса, аташе з питань оборони пана К. Міндаугаса, Надзвичайного та Повноважного Посла Литви в Україні пана М. Януконіса, Університету Вітовта Великого на чолі з ректором професором Ю. Аугутісом. До речі, професор Ю. Аугутіс і цього разу був одним з важливих фігурантів делегації Литовської Республіки у Дніпропетровську.

Дискусію на тему «Литва – Україна в Європі» провів модератор Марюс Януконіс. Активну участь у ній взяли студенти і молоді науковці НГУ. Варто підкреслити, що вони ставили багато запитань представникам делегації. Наприклад, коли буде введено безвізовий режим між ЄС і Україною, наскільки важливий   для України досвід Литви у приєднанні до ЄС, чи має вища освіта вирішальне значення для долі людини, чим Україна приваблива як партнер для ЄС?  Детальні відповіді дала Спікер Сейму Литви Лорета Граужінєнє.

Надзвичайний та Повноважний Посол Литви в Україні пан М. Януконіс передав Національному гірничому університетові як дарунок книгу «Князі острозькі» (видавництво «Балтія - Друк»), що стала книгою року в Україні, і коротко анонсував видання. Як відомо, у 2014 році українці спільно з литовцями та білорусами святкували 500-річчя битви під Оршею, в якій об’єднане військо Великого князівства Литовського та Королівства Польського на чолі з князем Костянтином Острозьким перемогло армію Московського царства. Проте видання книжки «Князі Острозькі» приурочено не тільки цій події, а й пов’язане з іншими представниками роду, які обіймали високі адміністративні й військові посади. Родовід князів Острозьких дивуватиме не тільки нинішнє, а й прийдешні покоління, тому що з їхньої діяльності та біографій випливатимуть все нові й нові ключові сторінки.

Святкування Днів Литви в Україні у стінах НГУ закінчилося на високій ноті – сторони обмінялися книгами й сувенірами, зокрема, пані спікер литовського сейму Лорета Граужінєнє отримала з рук ректора НГУ Геннадія Півняка сувенірну кулю з лазуриту, виготовлену студентами у навчальному Гемологічному центрі НГУ.

Додамо, що литовська нація, як і українська, мають своїх героїв. Зокрема, литовці, як видно з книги «Князі Острозькі»,  шанують  героїчних князів і, очевидно, це стало не останнім чинником, який допоміг литовцям не лише вибороти свою незалежність, а й стати членом Європейського Союзу. Сподіватимемося, що ми – нащадки козаків (а козаки,  як відомо на весь світ,  - наш національний тренд),  за прикладом литовців з повним правом поповнимо дружну європейську сім’ю.


Валентина Шабетя, ІАЦ НГУ

Фото Артема Гусака, відеостудія «Юність» НГУ

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт