Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Вчені встановили, що кофеїн відновлює клітини мозку.

Вчені встановили, що кофеїн відновлює клітини мозку.



Шанувальники еспресо, шанувальники капучіно, любителі легкого фільтр-кави і фанати міцної кави по-східному знову святкують перемогу. Ароматныйнапиток з неперевершеною гірчинкою реабілітований вченими і визнаний не тільки не шкідливим, але й корисним. Дослідники з Університету Флориди в експериментах на мишах встановили, що кофеїн здатний захистити мозок при хворобі Альцгеймера і запобігти втраті пам'яті.Американські вчені проводили досліди на мишах, мозок яких зазнав c допомогою генної інженерії змін, аналогічних тим, що відбуваються в мозку людини, ураженої хворобою Альцгеймера.




В експерименті було задіяно 55 мишей, генетично змінені так, що у них в процесі старіння виникали проблеми з пам'яттю. Як і у людей, хвороба Альцгеймера викликала у мишей загибель нейронів мозку, що проявилося прогресуючим зниженням інтелекту, розладом пам'яті та зміни поведінки. Коли мишки досягли . Потім половині з них стали давати воду з кофеїном, доза якого відповідала п'яти 200-грамовим чашок кави в день. Через два місяці миші, що одержували кофеїн, показали значне . Миші-. Та ж група мишей, що пила чисту воду, як і раніше провалювала тести. Як виявилося, кофеїн не тільки запобігав виникненню хвороби, але і сприяв відновленню вже уражених клітин. Справа в тому, що кофеїн знижував в мозку і крові мишей рівень амилоидного білка, надлишок якого викликає хвороба Альцгеймера. Амілоїд, будучи речовиною, близьким за властивостями до крохмалю, при порушенні білкового обміну має властивість накопичуватися в тканинах мозку, з-за чого відбувається дегенерація нейронів і порушення передачі нервових сигналів, що призводить до хвороби Альцгеймера. Кофеїн ж зупиняє вироблення ферментів, необхідних для синтезу амилоидного білка, не даючи тому накопичитися в мозку, що сприяє призупиненню дегенеративних процесів. Вчені також вважають, що кофеїн пригнічує запальні реакції в мозку, які сприяють виробленню амілоїду. Так, у мишей-..


На думку вчених, результати експериментів на мишах можуть бути екстрапольовані і на людей. Так, геронтологи вже визначили, що кофеїн у літніх людей, що не страждають старечим недоумством, впливає на кількість амилоидного білка в крові, тим самим запобігаючи виникненню хвороби Альцгеймера. Всього 100 мг кофеїну (ця доза еквівалентна двом чашкам кави) не тільки стимулює, але і підвищує активність тих ділянок мозку, які відповідальні за короткострокову пам'ять. Завдяки кофеїну мозок може не тільки ефективно переробляти інформацію, але і раціонально розпоряджатися уже наявною інформацією. Таким чином, кава допомагає не допустити ще одну дегенеративную патологію мозку - хвороба Паркінсона. Організація профілактики захворювань Kaiser Permanente проаналізувала стан здоров'я більше 8 тис. американців і прийшла до висновку, що люди, выпивавшие в день більше трьох чашок кави, страждали в літньому віці від хвороби Паркінсона в п'ять разів рідше.. - У людей зі стабільною нервовою системою кава покращує роботу мозку, підвищує реакцію і рухову активність, розумову та фізичну працездатність, знімає втому і сонливість, тоді як у легко збудливих людей великі дози кави можуть призвести до виснаження нервових клітин. З висновками американських колег згодні і дієтологи з британського Університету Лідса.




Вчені з'ясували, що практично всі, хто переступив 90-річний рубіж в здоровому розумі і твердій пам'яті, щодня вживають хоча б трохи гіркого шоколаду або кави. Виявляється, кава і шоколад особливо багаті потужними антиоксидантами, які захищають клітини від агресивного впливу вільних радикалів. Крім того, поліфеноли кави і плодів какао продовжують життя клітин. Так званий кави за рецептом майя, який складається з порошку какао і кави в рівних пропорціях, був визнаний італійськими дієтологами з Аквильского університету справжнім еліксиром довголіття. Такий напій знижує кров'яний тиск і підвищує чутливість до інсуліну, зменшуючи тим самим ризик діабету, а кавова складова дозволяє зберегти ясний розум до глибокої старості і, прискорюючи обмін речовин, допомагає підтримувати стрункість. Крім того, кави знижує ймовірність появи каменів у жовчному міхурі та нирках, попереджає цироз печінки, хвороба Паркінсона, зменшує ризик захворювання на рак товстої кишки і клінічної депресією. Чим не привід піти пропустити чашечку?
.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт