Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

«Я Й ТАМ ВАС ЛЮБИТИМУ…»

25.07.2017

«Я Й ТАМ ВАС ЛЮБИТИМУ…»

Співпраця Центру культури української мови ім. О.Гончара НГУ із Меморіальним будинком-музеєм Олеся Гончара на Полтавщині вже стали доброю традицією.

Щорічно на всі гончарівські заходи, які проводяться в нашому виші, запрошуються представники Полтавщини, і навпаки, співробітники НГУ беруть участь у святах та заходах сусідньої області. Відшуміло традиційне щорічне «Зелене Свято з Олесем Гончаром» у селі Суха, про яке повідомляв ІАЦ НГУ. А нещодавно на Дні пам’яті Олеся Гончара (1918-1995) побувала провідний фахівець ЦКУМ НГУ Леся Степовичка. Ми вирішили розпитати відому письменницю про цю культурну подію.


__________________________________________

Н. Г. – Пані Лесю, розкажіть про цей день, чим він особливий?

Л. С. 22 роки тому, у 1995 році спинилося серце великого письменника, чиє ім’я відоме без перебільшення в усьому світі і яке носить наш Центр. Олесь Гончар – окрім того, що він наш земляк і великий письменник, який написав свої перші головні доленосні романи на наших теренах, в хатині сестри Шури, він був і лишається смолоскипом гуманізму, миротворчих тенденцій в суспільному житті і гуманістичного напрямку в літературі.


Н. Г. – Як відбувалося свято?

Л. С. – Уроче дійство розпочалося в місті Кобеляках, куди зібралася делегація гостей із трьох областей - Полтавської, Дніпропетровської та Львівської. Спершу ми відвідали Кобеляцький музей мистецтва і літератури, в якому оглянули зали письменників Олеся Гончара, Павла Загребельного та Юрія Дольд-Михайлика і вислухали захоплюючу розповідь директора музею Тетяни Чешко. А потому перемістилися автобусом до Сухої, що в 13 км від райцентру. Тут нас гостинно зустріла директор будинку-музею Олеся Гончара, його племінниця Тетяна Бондаревська. Отець Михайло, священик місцевої церкви апостолів Петра і Павла відслужив Службу Божу і благословив свято пам’яті.

Н.Г.- На святі йшлося про …

Л. С. Головною темою була підготовка святкування 100-річного ювілею О. Гончара, до якого готується вся Україна. Т. Бондаревська доповіла про низку заходів, які планує будинок-музей на наступний рік, зокрема, про виготовлення та встановлення пам’ятника О. Гончару на подвір’ї музею. Про плани до 100-річчя О. Гончара говорили присутні гончарознавці і гончаролюби, сільський голова, начальник відділу культури Кобеляцької райради, завуч СШ №2 ім. О. Гончара, журналіст газети «Колос» О. Харковець, інші гості. Школярі заспівали пісень, які любив Олесь Терентійович. Я доповіла про заходи, які плануються до цієї знаменної дати керівництвом нашого ЦКУМу (координатор – проф. Світлана Ігнатьєва, директор – доц.Ірина Цюп’як), зокрема, серед них такі: проведення наукової конференції на базі Національного Гірничого університету та Полтавського Національного педагогічного університету ім. В. Короленка (ректор – проф. Микола Степаненко), проведення Гончарівських читань з доповідями студентів, літературні диктанти, тощо.



До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт