Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

П'ятихвилинне відео демонструє історію культури за останні 2600 років.

П'ятихвилинне відео демонструє історію культури за 2600 років

Якщо вже бути зовсім точним, це відео демонструє переміщення ключових фігур світової культури по поверхні планети Земля. Візуальна демонстрація наочно показує нам, в яких саме куточках земної кулі було сконцентровано максимальну кількість відомих культурних діячів.

Максиміліан Шич, історик Техаського університету в Далласі, разом зі своїми колегами створив неймовірно деталізоване відео, яке демонструє процес міграції світових діячів мистецтва за останні 2600 років. В якості джерела інформації була використана відкрита база даних Freebase, яка належить корпорації Google.

З величезного списку відомих діячів культури були обрані 120 000 чоловік. При цьому в список потрапили персони від давньогрецького поета Солона (637 - 557 рр. до н. е.) до Джета Траволти (1992 - 2009 рр.), сина актора Джона Траволти. Тут потрібно відзначити, що в розрахунок бралися лише ті персони, які вже покинули цей світ, так як дослідники повинні були зафіксувати точку, де людина народилася, а також місце, де він помер.

Вийшло відео починається в 600 році до нашої ери і закінчується в 2012 році. Місця народження діячів культури відзначаються на карті синіми крапками, а місця їх смерті - червоними. Між синьою і червоною крапкою проводиться синьо-червона дугоподібна пряма, яка демонструє, де людина народилася і де його життя обірвалося пізніше.

У результаті своїх досліджень історики з'ясували досить очевидну на перший погляд річ: чим місто ставав відомим і важливіше у світовому масштабі, тим більше число діячів культури воліло влаштуватися в ньому до кінця своїх днів.

Було також встановлено, що Рим поступився звання культурної столиці Парижу приблизно в 1789 році, а Париж, у свою чергу, передав естафетну паличку Нью-Йорку і Лос-Анджелесу. Завдяки створеному відео можна годинами вивчати те, як окремо взяті діячі культури переміщалися з континенту на континент, адже у відео відображається кожне з 120 000 імен. Правда, для цього доведеться дивитися відео в максимальній роздільній здатності і то і справа ставити його на паузу, щоб розібратися у величезній кількості відображуваних на екрані даних.

Ці ж історики раніше вже проводили подібні дослідження. Приміром, вони проаналізували роки життя більш ніж 150 000 художників з різних країн і прийшли до висновку, що найбільша кількість діячів образотворчого мистецтва і архітектури закінчили свої життя в період Французької революції.

. Charting culture

This animation distils hundreds of years of culture into just five minutes. A team of historians and scientists wanted to map cultural mobility, so they tracked the births and deaths of notable individuals like David, King of Israel, and Leonardo da Vinci, from 600 BC to the present day. Using them as a proxy for skills and ideas, their map reveals intellectual hotspots and tracks how empires rise and crumble The information comes from Freebase, a Google-owned database of well-known people and places, and other catalogues of notable individuals. The visualization was created by Maximilian Schich (University of Texas at Dallas) and Mauro Martino (IBM). Read Nature's news story: http://www.nature.com/news/1.15650 Find the research paper in Science: http://www.sciencemag.org/lookup/doi/10.1126/science.1240064

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт