Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Вчені: фотографії псують пам'ять.

Мона Ліза

Ми завжди маємо при собі смартфон з камерою. Ми знімаємо все цікаве, що потрапляє у поле нашого зору. На перший погляд фотографія може здатися найкращим способом збереження спогадів. Однак нове дослідження американських учених може змусити вас відмовитися від бажання фотографувати на кожному кроці.

Як показало дослідження, проведене психологом Ліндою Хенкель з Фэрфилдского університету (Ферфілд, штат Коннектикут, США), люди погано запам'ятовують експонуються в музеях предмети, які вони знімають на камеру. Робота була опублікована в журналі Psychological Science, який видає Асоціація психологічної науки.

На проведення дослідження пані Хенкель надихнув власний досвід.

Дуже часто ми бездумно дістаємо свої камери в спробі зловити цікавий момент, не помічаючи того, що відбувається прямо у нас перед носом, - каже пані Хенкель.

Щоб з'ясувати вплив фотографії на процес формування спогадів, Хенкель поставила експеримент з участю своїх студентів в Музеї мистецтв Фэрфилдского університету. Учням було запропоновано здійснити екскурсію по музею і ознайомитися з деякими його експонатами, фотографуючи або просто розглядаючи їх. На наступний день дослідник перевірила пам'ять піддослідних.

Опитування показало, що фотографи-любителі відчували труднощі з розпізнаванням об'єктів на зроблених ними ж знімках. Кращі результати показали учасники, які розглядали експонати в музеї, не фотографуючи їх.

Фотографуючи, ми звільняємо себе від необхідності брати участь у подіях, що може негативно позначитися на наших спогадах в майбутньому, - пояснює дослідник.

У повторному експерименті з'ясувався один цікавий нюанс - зйомка крупним планом допомагає краще закріпити об'єкти в пам'яті, причому не тільки моменти, що потрапили в кадр, але також залишилися за кадром.

Дослідники продовжують вивчати вплив фотографії на пам'ять.

Наші випробовувані запам'ятовували не які-небудь, а конкретні об'єкти. У повсякденному житті ми ведемо себе по-іншому. Ми фотографуємо найцінніші, важливі для нас моменти, які хочемо зберегти в пам'яті, - говорить Хенкель.

Дослідження також показало, що великі масиви безладних цифрових фотографій відлякують багатьох людей від перегляду, тим самим позбавляючи їх спогадів. Психологи радять взаємодіяти з фотографіями, а не просто забивати ними пам'ять комп'ютера.

.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт