Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Вперше отримано прямий знімок ДНК.

Фотографія ДНК

Через п'ятдесят дев'ять років після того, як Джеймс Уотсон і Френсіс Крік вивели структуру подвійної спіралі ДНК, вчені зробили перший знімок цієї кручений сходи, по якій підіймається життя. Енцо ді Фабріціо, професор фізики в Magna Craecia University у Катандзаро, Італія, сфотографував ДНК за допомогою електронного мікроскопа.

Раніше вчені спостерігали структуру ДНК лише побічно. Форма подвійної спіралі вперше була виявлена за допомогою методу так званої рентгенівської кристалографії, коли форма матеріалу реконструюється в залежності від того, як рентгенівські промені відскакують від нього при зіткненні.

Ді Фабріціо і його колеги розробили план з виведення ДНК з укриття. Вони побудували наноскопическую підкладку з надзвичайно водовідштовхувальних кремнієвих колон. Потім додали розчин, що містить нитки ДНК, на цю підкладку. Вода швидко випарувалася і залишила «гряди» голої ДНК, витягнуті між крихітних «гір».

Потім учені запустили пучки електронів через отвори в кремнієвої підкладці і відзняли зображення освітлених молекул з високою роздільною здатністю.

Знімки ді Фабріціо зображують нитка з декількох переплетених молекул ДНК, а не просто дві пов'язаних нитки. Тому що енергії використовуються для знімка електронів могло вистачити для знищення окремої подвійної спіралі або просто однієї нитки з подвійної спіралі.

Але з використанням більш чутливого обладнання і низькоенергетичних електронів, вважає ді Фабріціо, знімки окремих подвійних спіралей скоро стануть можливими.

Молекули ДНК, або дезоксирибонуклеїнової кислоти, що містять генетичні інструкції, які регулюють ріст і функції всіх живих організмів.

Інноваційний підхід ді Фабріціо дозволить вченим чітко спостерігати взаємозв'язки між ДНК і окремими необхідними для життя інгредієнтами начебто РНК (рибонуклеїнової кислоти). Результати роботи ді Фабріціо були опубліковані в журналі Nano Letters.

ДНК


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт