Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Найшвидший суперкомп'ютер Європи виявився і самим енергоефективним .

найшвидший суперкомп'ютер Європи виявився і самим енергоефективним

У березні, на конференції з графічним технологій GTC 2013, було оголошено про плани по створенню нового швейцарського суперкомп'ютера з GPU-прискоренням - Piz Daint. Нова система обіцяла бути не тільки однією з найшвидших у світі, але й повинна була дозволити досягти нових висот в енергоефективності.

Сьогодні можна констатувати: Piz Daint перевершив найсміливіші очікування.

Остання версія рейтингу найпотужніших суперкомп'ютерів світу Top500, представлена 18 листопада, демонструє, що Piz Daint досяг позначки 6.2 петафлопс в бенчмарку LINPACK, тобто став найшвидшим суперкомп'ютером у Європі.

Важливо, що, з точки зору енергоефективності, це перша система петафлопсного рівня, яка подолала бар'єр в 3 гигафлопса на Ват (3.11 гігафлопс/Вт). Це майже на 50% ефективніше, ніж у наступною у рейтингу петафлопсной системи, яка демонструє результат 2.17 гігафлопс/Вт.

Такий успіх системі Piz Daint забезпечили в тому числі наші флагманські прискорювачі Tesla K20X, найшвидші і економічні графічні процесори з доступних на ринку.

Названа на честь одного з вершин Швейцарських Альп, система Piz Daint була створена в Швейцарському Національному Супервычислительном Центрі (CSCS), щоб надати дослідникам виняткові обчислювальні ресурси. Система забезпечує високу ефективність моделювання в таких областях, як матеріалознавство, фізика, вивчення клімату, метеорологія і геофізика.

Piz Daint NVIDIA

Інші новачки рейтингу на базі GPU

Piz Daint - це не єдина європейська система з GPU-прискоренням, дебютирующая в рейтингу Top500.

У нову версію рейтингу увійшли ще три системи з GPU-прискоренням, кожна з яких володіє видатною продуктивністю і покликана прискорити темп наукових досліджень.

Одна з нових систем (продуктивність - 709 терафлопс) знаходиться в німецькому обчислювальному центрі Rechenzentrum Garching, що належить товариству імені Макса Планка та Інституту фізики плазми імені Макса Планка. Інші новачки рейтингу - система Romeo, розташована у французькому Університеті Реймса, і система Wilkes з Кембриджського Університету.

Поява нових систем підтверджує той факт, що європейські дослідницькі і супервимірювальні спільноти переходять на прискорені обчислення, щоб стимулювати розвиток машинобудування, науки, аналізу великих даних і ряду інших областей.

В 3 рази швидше, в 7 разів ефективніше в провідному додатку для моделювання погоди

Один з додатків, що працюють на системі Piz Daint, - це COSMO, метеорологічна модель, яку використовують німецька метеослужба German Meteorological Service, швейцарська MeteoSwiss та інші служби для щоденних прогнозів погоди.

Додаток дозволяє дослідникам запускати складні моделі високого дозволу для відстеження змін клімату і погодних умов. Воно обслуговується консорціумом COSMO (Consortium for Small-scale Modeling), в який входять національні метеослужби таких країн, як Німеччина, Швейцарія, Італія, Польща, Греція, Румунія і Росія, і дослідницькі групи з майже 50 університетів світу.

Інститути C2SM (Center for Climate Systems Modeling), CSCS і MeteoSwiss змінили динамічне ядро програми COSMO, додавши підтримку графічних прискорювачів, і вирішили протестувати оновлену версію на системі Piz Daint. На визначених вузлах додаток COSMO працювало втричі швидше на системі Piz Daint, при цьому енерговитрати були в сім разів нижче, ніж на флагманському суперкомп'ютері CSCS - Monte Rosa.

При значному прирості продуктивності дослідники зможуть працювати з більш складними моделями ультрависокої роздільної здатності, отримуючи більш точну інформацію про принципи роботи систем клімату і погоди.

Детальніше про систему Piz Daint можна дізнатися на конференції Supercomputing 2013 (SC13), яка проходить на цьому тижні в Денвері. Сьогодні, 20 листопада з 14:30 до 15:00, Томас Шультес (Thomas Schulthess), директор CSCS, виступить з презентацією «Piz Daint: продуктивний, енергоефективний суперкомп'ютер з гібридними CPU-GPU вузлами» на стенді NVIDIA Театрі графічних технологій. Його презентація також буде доступна в прямому ефірі на сторінці SC13.

Оригінал

Конференція Supercomputing 2013

На цьому тижні в Денвері, США, проходить конференція Supercomputing 2013 (SC13). У період роботи конференції в корпоративній стрічці NVIDIA кожен день з'являються нотатки, пов'язані з рішеннями і технологіями компанії, адресованими ринку HPC. До вашої уваги - деякі з наших анонсів:
Six Years Later, the Supercharged Tesla GPU I Always Wanted
How a 1% Improvement in Fuel Efficiency Can Save $3 Billion a Year
Steve Oberlin Joins NVIDIA to Help Shape Future of High Performance Computing.

Всі презентації зі стенду NVIDIA на SC13 можна дивитися в режимі онлайн на нашому сайті.

.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт