Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

МОСГОСЭКСПЕРТИЗА закінчила розгляд першого BIM проекту.

МОСГОСЭКСПЕРТИЗА закінчила розгляд першого BIM проекту

Від редакції isicad.ru: Державне автономне установа міста Москви «Московська державна експертиза» (Мосгосэкспертиза) подведомствена Комітету міста Москви по ціновій політиці в будівництві та державної експертизи проектів і уповноважена на проведення державної експертизи проектів документів територіального планування, проектної документації і результатів інженерних вишукувань. Нагадаємо, що новаторська діяльність цієї державної організації вже висвітлювалася у публікаціях нашого порталу, наприклад, новини «Мосгосэкспертиза адаптує методологію оцінки проектної документації під сучасні технології проектування» і в статті Марини Король «Як організувати управління BIM».
24.12.2014

В рамках реалізації стратегії Мосгосэкспертизы по використанню технологій інформаційного моделювання будівель (BIM) завершено розгляд першого BIM проекту. Проект був розроблений компанією «Градпроект» (www.gradpro.ru), однієї з найбільш BIM-компетентних компаній в Росії. Крім стандартного пакету проектної документації на експертизу в електронному вигляді була надана комплексна інформаційна модель об'єкта капітального будівництва -- поліклініки на 550 місць в мікрорайоні Нові Ватутінки.

Мосэкспертиза BIM 2

Комплексна інформаційна модель включала наступні розділи: архітектура, конструкції, системи опалення і вентиляції, водопостачання та водовідведення, електропостачання, освітлення і все слабкострумові системи.
Мосэкспертиза BIM 3

Проект отримав позитивний висновок. Незважаючи на те, що це був перший пілотний BIM проект для Мосгосэкспертизы, розгляд його було завершено на чотири дні раніше планового терміну. Той додатковий обсяг інформації, який був наданий у вигляді BIM моделі, безумовно сприяв скороченню терміну розгляду проекту та підвищенню ефективності процесу проведення експертизи.

BIM дає можливість оперативно отримати необхідну інформацію, часто без додаткових запитів проектувальнику. Переваги технології BIM очевидні, адже модель дозволяє побачити проект зсередини, у всіх взаємозв'язках і деталях об'ємно-планувальних та інженерних рішень, застосовуваних матеріалів і обладнання.

Мосэкспертиза BIM 4

Так, на думку Крепышева Сергія Олександровича, Державного експерта з пожежної безпеки, модель забезпечила можливість отримати додаткові проекції та види, що не представлені у проектній документації, що дозволило внести істотні зауваження, які були своєчасно усунені проектувальником в процесі експертизи і не перейшли в стадію робочої документації. Державний експерт-архітектор Папонова Ольга Олександрівна підкреслила, що BIM модель була вкрай корисна в процесі експертизи. Зокрема, для отримання додаткової детальної інформації за матеріалами архітектурних елементів та виробів (вікна, двері, стіни, стелі, підлоги і т.п.). Так само були високо оцінені додаткові можливості по отриманню інформації за геометричними параметрами нормованих типів приміщень.
Мосэкспертиза BIM 5

Також для подальшого прискорення роботи та оперативного розгляду розділу «Об'ємно-планувальні і конструктивні рішення» модель повинна бути доповнена характеристиками матеріалів (клас і марки бетону, марка сталі і т.д.), застосованих в розрахунковій моделі, інформацією про будівлі та інженерних комунікаціях, що потрапляють у зону впливу нового будівництва.

В даний час ведуться розробки в області сумісності розрахункової і BIM моделей будівлі, в майбутньому стане можливо вносити коригування в BIM модель за результатами розрахунків у режимі конвертації файлів розрахункових програмних комплексів, що дозволить уникнути невідповідності розрахункової моделі будівлі прийнятим конструктивним рішенням і безсумнівно зробить експертизу документації ще ефективніше.

Варто відзначити, що Мосгосэкспертиза придбала перший позитивний досвід розгляду проекту із застосуванням технології BIM і експерти впевнені, що в майбутньому інформаційні моделі стануть невід'ємним елементом, що входять до складу проектної документації. В даний час на експертизу надійшов ще один проект BIM.

«Всі наші проекти розробляються в програмному забезпеченні Autodesk Revit, що дозволяє скоротити помилки і доопрацювання більш ніж на 50%, а терміни виконання, в середньому, на 30%, порівняно з традиційними методами проектування. Таким чином, будучи «першопрохідцями» у проходженні експертизи у вигляді BIM-моделі проекту, ми сподіваємося, що в майбутньому це стане обов'язковим стандартом - якісним, зручним і професійним форматом надання проектної документації», - відзначають в компанії «Градпроект».

Новину на сайті Мосгосэкспертизы
Новину на сайті Градпроект

.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт