Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Інвестиційно-будівельні ризики: як зберегти якість, час і гроші .

Інвестиційно-будівельні ризики: як зберегти якість, час і гроші

У Петербурзі пройшов круглий стіл «Зниження ризиків інвестиційно-будівельних проектів» Росія

У Санкт-Петербурзі відбувся круглий стіл «Зниження ризиків інвестиційно-будівельних проектів». Організатором виступив журнал «Будівництво та міське господарство в Санкт-Петербурзі і Ленінградської області». В ході дискусії керівники провідних інвестиційно-будівельних, девелоперських та проектних компаній обговорили шляхи мінімізації ризиків при реалізації проектів, а також перспективи впливу на ринок нещодавно прийнятого наказу Мінбуду про впровадження в Росії Building Information Modeling (BIM). Захід пройшов за підтримки інженерно-консалтингової компанії ПСС, експерта з BIM-технологій.

У роботі круглого столу «Зниження ризиків інвестиційно-будівельних проектів» взяли участь представники компаній ПСС, КБ Віпс, Архітектурне бюро А2, ЦК Ірбіс, «Лемминкяйнен», О2 Development, Рэмболл, «ВТБ-Девелопмент», «Ленпроектреставрация» та інші.

Одна з головних завдань, що стоять перед інвестиційно-будівельними компаніями, це мінімізація ризиків, що виникають на всіх етапах реалізації проектів: такими ризиками треба управляти, прогнозувати їх і нівелювати. Проте, як зазначили учасники круглого столу, управління ризиками в Росії поки знаходиться на низькому рівні розвитку. І навіть якщо компанія і намагається вирішити цю задачу, як правило, зусилля концентруються на збереженні одного ключового параметра: якості проекту, строків або витрат. Між тим, для успішної реалізації проекту необхідно мінімізувати ризики по всім трьом параметрам.

Одним з інструментів, які можуть допомогти в процесі мінімізації ризиків, є технологія інформаційного моделювання будівель і споруд. BIM охоплює всі етапи реалізації проекту: від створення технічного завдання до експлуатації. Завдяки BIM можна аналізувати великі обсяги інформації, що дозволяє попередити ризики і прискорити роботу на будь-якому етапі реалізації проекту на 40 %. В результаті застосування цієї технології на етапі проектування компанія отримує можливість відстежувати собівартість будівництва і зробити тендерні процедури більш прозорими, а також спрогнозувати витрати і ресурси й організувати моніторинг будівельно-монтажних робіт. Все це дозволяє знизити собівартість і терміни будівництва, зменшити технічні ризики на 25 %, скоротити час прийняття рішення у 2 рази, а також зменшити фінансові втрати більш ніж на 20 %. Крім того, вже на стартових етапах проекту BIM дозволяє врахувати і логістику, інфраструктурне оточення будівлі або споруди: це критично важливо для проектів федерального масштабу, що фінансуються державою, кількість яких останнім часом зросла.

Директор по житловому будівництву компанії Лемминкяйнен Олександр Пещанский підтвердив, що на ранніх стадіях реалізації інвестиційно-будівельних проектів технологія інформаційного моделювання дозволяє уникнути помилок: «Такі методи, як 3D-моделювання дають можливість грамотно складати тендерну та проектно-кошторисну документацію, синхронізувати процеси постачання, використовувати як маркетингову комунікацію, що важливо для наочності, у тому числі і на громадських слуханнях».

Кшиштоф Поморскі, технічний директор ГК Віпс, зазначив, що для великих технічно складних об'єктів застосування технології BIM найбільш виправдано. Найбільш вагоме підтвердження цьому - використання BIM при будівництві АЕС, де навіть незначна помилка може призвести до катастрофічних наслідків. До того ж BIM дозволяє уникнути помилок, допущених у ході розробки проекту і не виявлених на початковому етапі. «Наприклад, при роботі над будівлею Пермського державного театру опери та балету ім. П. І. Чайковського застосування інформаційної моделі допомогло усунути неточності, які виникли при проектуванні великого об'єму інженерних мереж і оптимізувати витрати на влаштування пальового фундаменту», - розповів Кшиштоф Поморскі.

Але в Росії BIM поки застосовується далеко не всіма гравцями інвестиційно-будівельного ринку. Учасники круглого столу відзначили, що до застосування BIM кожна компанія приходить своїм шляхом. Один з найпоширеніших - впровадження BIM на вимогу замовника проекту. Однак останнім часом у Росії ситуація змінюється: регулятор оцінив переваги технології та висловив зацікавленість у використанні BIM. Зокрема, 29 грудня 2014 року був випущений наказ Мінбуду № 926/пр, згідно з яким до 2017 року в Росії повинен бути реалізований план впровадження BIM в промисловому і цивільному будівництві. Необхідність і значущість цього документу відзначили всі учасники зустрічі.

«Цей наказ - це відповідь уряду на ініціативу учасників будівельного ринку, де вже існують «BIM-острівці» такі, як «Еталон», NCC, ЛенСпецСМУ, «Лемминкяйнен», - прокоментував ситуацію генеральний директор компанії ПСЗ Олексій Кукін. - Ми як компанія, що займається процесами адаптації BIM, впровадженням цієї технології в проектних і будівельних компаніях, створенням внутрішніх стандартів інформаційного моделювання, безумовно, вітаємо поява такого документу.»

«Будівництво та міське господарство в Санкт-Петербурзі і Ленінградській області» - інформаційно-аналітичне видання, що відображає стан, проблеми і можливості їх вирішення у сфері будівництва і міського господарства на всіх стадіях реалізації проектів: від розробки концепції об'єкта до експлуатації. Журнал видається «Северославянским бюро реклами», яка також випускає журнали «Управління бізнесом», «Промислово-будівельне обозрение», «Морський Бізнес Північно-Заходу» і ряд спеціалізованих тематичних додатків. Додаткова інформація: http://www.stroypuls.ru/

ТОВ «ПСЗ» - інженерно-консалтингова компанія, заснована в 1994 році, спеціалізується в області розробки і реалізації проектів комплексної автоматизації та підвищення ефективності діяльності інвестиційно-будівельних, керуючих і девелоперських компаній, проектних інститутів, архітектурних і конструкторських бюро. Досвід ефективного впровадження BIM-технологій у проектуванні і будівництві, оптимізації і стандартизації бізнес-процесів проектно-будівельних організацій, яким володіє компанія ППС, що дозволяє в короткий термін і з обмеженими інвестиціями збільшити продуктивність праці, скоротити терміни виконання та підвищити якість виконуваних проектів. Компанія ПСЗ проводить навчання фахівців у власних оснащених навчальних центрах. Додаткова інформація: www.pss.spb.ru

ПСС у Facebook

Канал ПСС на YouTube

За додатковою інформацією звертайтеся:
Гуменюк Ірина, керівник відділу маркетингу
тел.: 7 (812) 622-10-14, e-mail: cad@pss.spb.ru

.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт