Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Реальне імпортозаміщення: на форумі в Новосибірську представили вітчизняні високотехнологічні розробки.

Реальне імпортозаміщення: на форумі в Новосибірську представили вітчизняні високотехнологічні розробки

Росія, Новосибірськ, 30 квітня 2015 року

може бути сильна Росія, і які конкурентні технології ми можемо запропонувати світовому ринку? Ці питання звучали практично на кожній секції VII Сибірського форуму «Індустрія Інформаційних Систем», що пройшов у Новосибірську 23 – 24 квітня.

СИЇС-зал-1


Керівники Фонду перспективних досліджень високо оцінили унікальну розробку сибірських ІТ-компаній, інститутів РАН і Новосибірського держуніверситету. На форумі був представлений один з результатів спільного проекту – захищений варіант вітчизняного промислового комп'ютера, розробленого компанією «Модульні Системи Торнадо» IPC «Gridex». «Ми створюємо захищену хмарну систему, всередині якої можна буде без ризиків обмінюватися інформацією. Це великий кластерний проект, зацікавленість у якому висловили компанії «Модульні Системи Торнадо», «УНИПРО», Інститут автоматики і електрометрії св РАН, НГУ. Проект може бути оцінений в десятки мільярдів рублів протягом 10 років.

СИЇС 2 - стіл

Зараз у нас є шанс стати законодавцями технологічних течій. Іншими словами, у нас є шанс визначити технологічні вимоги до систем управління виробництвом», – говорить Руслан Пермяков, заступник директора з розвитку бізнесу компанії «СІБ». Цей проект дозволить просунутися в питанні захисту автоматизованих систем управління технологічним процесом для підприємств особливої важливості, заводів, державних об'єктів. Поки комп'ютер має процесор Intel, але в усьому іншому це повністю російська розробка, яку надалі розробники мають намір тиражувати.

Юрій Зыбарев, заступник директора Інституту обчислювальної математики і математичної геофізики РАН, зазначив розробки молодих вчених з екології та фармагенетике, представлені у секції «Наукомістке програмування, програмна інженерія». «Я побачив талановиту молодь і серйозні розробки, які можуть вплинути на розвиток науки і допомогти вирішити актуальні питання для здоров'я і життя людей». Юрій Зыбарев підкреслив, що придбання обладнання для інжинірингового центру Академпарка дозволить вести інженерну діяльність на високому технологічному рівні.

На думку учасників форуму – науковців, керівників ІТ-компаній і представників органів влади – до питання імпортозаміщення треба підходити виважено, поєднуючи світовий та вітчизняний досвід. Відомий вчений, директор інституту систем інформатики їм. Єршова Олександр Марчук вважає, що підвищувати конкурентність Росії необхідно в ключових галузях, таких як машинобудування. «У світі ця позиція легко показує нашу вразливість. І якщо прогодувати себе ми можемо, то замінити сучасні машини, верстати, обладнання та технологічні процеси набагато складніше. Наше машинобудування залишилося фрагментарно – в ракетному, космічному і атомному, а більша частина його зруйнована. Треба розвивати коопераційні зв'язки: якісь компоненти робити самим, а інші переймати у зарубіжних колег. Тоді це буде ефективно. Неефективно – протистояння».

СИЇС 3 літак

«Не варто малювати сферичних коней у вакуумі і робити із дерева та соломи агрегат, який не поступається світовим аналогам», – вважає засновник компанії «Оптиплейн – Безпілотні системи» Яковченко Кирило, доповідач секції «Інша робототехніка». Треба бачити потреби ринку і пропонувати сучасні технологічні рішення. Компанія застосовує промислові безпілотні літальні апарати для збору даних по витокам теплових мереж. «Щорічно в середньому кожен російський регіон втрачає понад 1 млрд рублів в результаті витоку тепла у тепломережах. У Росії майже двісті тисяч кілометрів таких мереж, і рівень їх зносу оцінюється в 60 – 70 відсотків. Повна заміна кілометра труби зажадає мільйона рублів. Безпілотник може практично миттєво облетіти тепломережу і знайти точки найбільших втрат, в яких локальний ремонт буде найбільш ефективний». Яковченко кирило вважає, що заміну обладнання вітчизняним треба проводити «без фанатизму». Довгий освоєння безпілотних технологій вітчизняними розробниками призведе до того, що «гроші полетять в трубу».

СИЇС 7 пожвавлення

Олег Сердюков, директор компанії «Модульні Системи Торнадо», оцінюючи проекти колег на форумі, зазначив тільки один мінус – недостатня кількість замовників. «Щоб рухати унікальні розробки, потрібні реальні замовники, на форумі їх поки що небагато. У Москві від нас чекають дорожню карту нашого проекту, але і тут треба створювати свій пул замовників», – зазначив Олег Сердюков.

СИЇС 4 - виступає СИЇС 5 виступає

СИЇС 8 дівчина СИЇС 6 виступає

Для довідки
Сибірський форум «Індустрія інформаційних систем» (СИЇС) проводиться інноваційним кластером інформаційних технологій Новосибірської області в особі НП «СибАкадемСофт», Академпарком, ГАУ НСТ «Аріс», ГАУ НСТ «Центр» за участю Міністерства економічного розвитку РФ, Уряду Новосибірської області, мерії міста Новосибірська, Новосибірської торгово-промислової палати, Сибірського відділення Російської академії наук. В цьому році форум проходив у рік 90-річчя видатного вченого в галузі обчислювальної та прикладної математики, академіка Гурія Марчука, який розробляв атомну бомбу і ядерні реактори для підводних човнів, вивчав проблему стійкості клімату і організовував оцінку проекту перекидання річок. VII Сибірський форум «Індустрія інформаційних систем» відбувся в Академпарке 23 – 24 квітня. Подробиці на сайт.

Компанія «Модульні системи «Торнадо» - була створена в 1992 р. в Академмістечку міста Новосибірська фахівцями лабораторії "Магістрально-модульних систем" Іаіе (Інституту автоматики і електрометрії) СО РАН http://www.iae.nsk.su/. Сьогодні це провідний російський розробник і постачальник засобів автоматизації, систем управління, програмно-технічних комплексів (ПТК). Сучасна, розвивається російська компанія, яка спирається на високий професіоналізм співробітників, науковий потенціал і багатий досвід (понад 20 років на Російському ринку). Ланка, що зв'язує передову науку і прогресивне промислове виробництво. Детальніше про компанію на сайті http://tornado.nsk.ru/

Контакти: Жарко Анжела Дмитрівна, координатор форуму СИЇС 2015

.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт