Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

При ефективному проектуванні на зекономлені кошти в Москві можна будувати додатково 100 нових шкіл в рік.

При ефективному проектуванні на зекономлені кошти в Москві можна будувати додатково 100 нових шкіл в рік

Москва, 15 червня 2015 р. – Експерти підрахували вигоду, яку може дати місту використання технології інформаційного моделювання будівель (BIM) при проектуванні житлових будинків у Москві. За приблизними розрахунками, можна заощадити близько 100 млрд. рублів в рік.

Щоб зрозуміти масштаб економії, якої можна досягти на будівельних проектах Москви, експертами компанії Autodesk був проведений приблизний розрахунок. «В якості прикладу взяли державну програму «Житло», у рамках якої здійснюються інвестиції у житлове будівництво у розмірі близько 300 млрд. рублів в рік. Успішне впровадження технології інформаційного моделювання може дозволити щорічно заощадити до третини бюджету, що тільки в рамках цієї програми складає приблизно 100 млрд. рублів в рік», – пояснює Анастасія Морозова, керівник архітектурно-будівельного напряму Autodesk в Росії та СНД. – «При приблизній вартості середньої школи на 1000 місць в 1 млрд. рублів кошти, зекономлені завдяки BIM, можна буде направити, наприклад, на будівництво 100 нових шкіл». При розрахунку фахівці спиралися на досвід архітектурно-будівельної галузі Великобританії, де інформаційне моделювання є частиною державної програми з розвитку галузі і є обов'язковим для використання в усіх проектах за участю держави. Згідно з планами розвитку будівельної галузі Великобританії, до 2025 вартість будівництва з використанням цієї технології скоротиться на 33%, а терміни зведення об'єктів – на 50%.

У Москві застосування технології інформаційного моделювання пов'язане з вирішенням нагальних завдань міста - планування територій, організації транспортної інфраструктури, поліпшення екології та енергоефективності. «Використання BIM на рівні міста допомагає приймати грамотні рішення щодо розвитку міського середовища та створювати єдиний джерело інформації про збудованих об'єктах – як будівлях, так і лінійних спорудах, таких як дороги або зовнішні інженерні мережі», - коментує Анастасія Морозова. – «Крім того, застосування інформаційного моделювання може вирішити завдання, актуальні для будь-якого будівництва – скоротити вартість, здійснювати контроль термінів, підвищити якість об'єктів та безпека».

29 грудня 2014 наказом № 926 був затверджений план поетапне впровадження технології інформаційного моделювання в промисловому і цивільному будівництві. Паралельно з цим Мосгосэкспертиза почала приймати на експертизу інформаційні моделі в додаток до стандартного пакету документації. Згідно з планами відомства, у 2015 році буде розглянуто до 6 будівельних проектів на основі BIM-моделі. Заявки на участь у пілотному проекті Мосгосэкспертизы подали 12 компаній. Один з них вже розглянуто в лютому 2015 року, за нього винесено позитивне рішення.

Компанією, яка першою отримала Мосгосэкспертизе позитивний висновок на основі пакету документації з BIM-моделлю, що стала АТ «Градпроект». На експертизу було подано проект поліклініки, розташованої в споруджуваному кварталі «Нові Ватутінки». За словами директора «Градпроект» Максима Мамсурова, проходження експертизи з BIM-моделлю дає переваги як для проектувальника, так і для органу експертизи: «Наш проект був розглянутий на чотири дні швидше стандартних термінів, при тому, що ми подали його на експертизу в передсвятковий період, коли відомство традиційно працює в авральному режимі. Модель дозволила представникам експертизи побачити проект зсередини, з усіма взаємозв'язками і деталями об'ємно-планувальних та інженерних рішень, з урахуванням застосовуваних матеріалів та обладнання, з можливістю отримати додаткові проекції та види, що не представлені у проектній документації».

Начальник відділу комп'ютерного та інформаційного забезпечення Мосгосэкспертизы Роман Василенко також вважає позитивним досвід відомства з BIM-моделями: «Інформаційна модель дозволяє швидше і точніше визначати вартість майбутнього об'єкта капітального будівництва і, як показала практика, прискорює нашу роботу, в тому числі за рахунок можливості оперативних автоматичних перевірок».

У Москві вже десятки великих об'єктів виконані із застосуванням технології інформаційного моделювання. Зокрема, це стадіон «Спартак» (AECOM), басейн в Лужниках (UNK project), станція метро «Саларьево» («ПКБ «ІНЖПРОЕКТ»), ряд інфраструктурних проектів, серед яких модель заплави Москви річки, автомобільні розв'язки. Експерти зійшлися в думці, що найближчим часом кількість таких проектів буде стрімко рости.

Про компанії Autodesk

Autodesk допомагає придумувати, проектувати і створювати світ майбутнього. Різні користувачі – від професійних дизайнерів, інженерів і архітекторів до цифрових художників, студентів і просто любителів – застосовують рішення Autodesk для підвищення творчого потенціалу та вирішення важливих професійних завдань. Детальніша інформація – на сайті www.autodesk.ru


Autodesk is a registered trademark of Autodesk, Inc., and/or its subsidiaries and/or affiliates in the USA and/or other countries. All other brand names, product names, trademarks or belong to their respective holders. Autodesk is not responsible for typographical or graphical errors that may appear in this document.
© 2014 Autodesk, Inc. All rights reserved.
.


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт