Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Інтернет речей: всерйоз і надовго .

Інтернет речей: всерйоз і надовго

У Москві відбувся круглий стіл, присвячений впливу Інтернету речей на бізнес

Росія, 17 червня 2015 р. Інтернет речей – вже не далеке майбутнє, а реальність, з якою доводиться рахуватися, коригуючи бізнес-стратегії у відповідності з новими умовами. До такого висновку прийшли учасники минулого в Москві круглого столу «Інтернет речей (IoT) – нова концепція генерації бізнес-цінності та стратегія перемоги в конкурентній боротьбі». Захід зібрав провідних експертів в області Інтернету речей і топ-менеджерів підприємств, на практиці використовують технології IoT. Круглий стіл пройшов за підтримки компанії PTC Inc. глобального постачальника технологічних платформ і корпоративних додатків для інтелектуальних мережевих виробів, та журналу «HBR – Росія».

Експерти вважають, що світ зараз стоїть на порозі чергової ІТ-перебудови: програмне забезпечення буде розроблятися одночасно з виробом, на етапі його проектування і виробництва, що кардинально змінить життя, і звичайних людей, і бізнес. Як саме концепція IoT вплине на підприємства, поки для багатьох залишається відкритим питанням, але в тому, що ці зміни будуть досить істотними, вже ніхто не сумнівається.

«Інтернет речей є не новою революцією, яка змінить все відразу до самої підстави, а природним продовженням самої індустрії, – прокоментував Андрій Шолохов, генеральний директор PTC Росія. – Інтернет речей – це концепція, так і набір супутніх технологій, орієнтованих на вдосконалення розробки та експлуатації характеристик виробів і систем з допомогою приєднання цих виробів до різних мереж для обміну інформацією. З допомогою таких технологій ми можемо організувати післяпродажне обслуговування речей і систем і автоматизовану систему управління. Компанія РТС бачить в концепції Інтернету речей провідний драйвер розвитку промисловості як у даний час, так і в майбутньому. Саме тому ми розширили нашу лінійку за рахунок рішень ThingWorx, Neuron і Axeda, завдяки яким працювати в світі Інтернету речей і користуватися усіма його перевагами підприємствам стане набагато простіше».

У рамках бізнес-сніданку відбулася експертна дискусія, в якій взяли участь представники провідних підприємств Росії, серед яких ВАТ «РКК «Енергія», ВАТ «РОСНАНО», ВАТ «Ростелеком», НВО «Сатурн», а також експерти Accenture, Фонду Розвитку Інтернет Ініціатив, Центру стратегічних розробок та інші. Як показало обговорення, найбільш передові підприємства вже не сприймають Інтернет речей як тренд майбутнього: для них IoT – стратегія, яка вже змінює їх бізнес.

«Ми вважаємо, що вже сьогодні живемо в Інтернеті речей, може бути, не в загальновизнаному розумінні цього терміна, але елементи цих технологій вже присутні в нашій компанії. І майбутнє підприємства залежить від того, чи зможемо ми далі йти в ногу з часом і розвивати ті початкові IoT-технології, які впроваджені на даний момент», – зазначив Дмитро Іванов, директор з інноваційного розвитку ВАТ «НВО «Сатурн».

«Поставлена перед Корпорацією завдання щодо підвищення ефективності розробки та виробництва складних виробів ракетно-космічної техніки вимагає застосування нових методів і засобів підтримки переходу підприємства до економіки реального часу. Важко уявити собі ефективне управління ресурсами без розуміння їх поточного стану та без безперервно оновлюється по подіям плану використання ресурсів. У новій економіці реального часу саме від самого моменту часу прийняття рішення часто залежить якість і ефективність продукції або послуг для споживача. Будь-яка затримка тягне за собою простий або дефіцит виробничих потужностей. Перспективи застосування IoT-технологій ми бачимо в організації «розумного» управління проектами та виробництвом», – прокоментував Петро Скобелєв, віце-президент з інформаційних технологій ВАТ «РКК «Енергія».

Учасники дискусії зазначили, що Інтернет речей відкриває перспективи не тільки для корпорацій і великого бізнесу, але і для стартапів і невеликих компаній, які зможуть заробити на створенні програмних додатків на платформах, що створюються компаніями enterprise-сегменту. Корпорації, в свою чергу, підтримуючи подібні платформи і співпрацюючи з представниками SMB, збільшать привабливість своїх продуктів для кінцевих користувачів, підвищать їх конкурентоспроможність і розширять функціонал.

«Інтернет речей – це не чарівна паличка, він сам по собі не приносить додаткової цінності, – резюмував Андрій Шолохов. – Якщо у виробника є сервісна стратегія, IoT як додатковий важіль може принести більше грошей. Якщо виробник вміє робити розумні речі, то ця річ, завдяки Інтернету речей може стати ще «розумнішими» за рахунок додаткової зв'язності та роботи в автоматичних системах управління. Ніж «розумніші» річ, чим більше інформації вона генерує – про внутрішньому стані, про зовнішніх впливах чи, працює з надсістемой, – тим більше шансів у виробника заробити на такій речі в Інтернеті речей. Однак зробити «розумну» річ набагато складніше, ніж «нерозумну», і в цьому напрямку треба вести роботу і розвиватися».

Про Harvard Business Review:
Harvard Business Review – це єдина платформа, яка складається з трьох компонентів: друкованого видання, інтернет-сайту та бізнес-заходів. Така структура дозволяє вирішувати складні маркетингові завдання по взаємодії з лідерами бізнес- спільнот.

HBR є одним з найбільш шанованих у світі джерел знань по теорії і практиці менеджменту. У даний момент видання виходить на 13 мовах. Російська версія Harvard Business Review заснована на кращих матеріалах оригінального журналу HBR, частина номера складається з матеріалів російських авторів, які розповідають про управлінські інновації на прикладах російських компаній. Читач Harvard Business Review — Росія — бізнесмен і топ-менеджер, що володіє енергією і прагненням до розвитку і вдосконалення професійних навиків.
http://hbr-russia.ru/

Про компанії РТС:
PTC (NASDAQ: PTC) – глобальний постачальник технологічних платформ і корпоративних додатків для інтелектуальних мережевих виробів.

Корпоративні додатки компанії PTC використовуються виробничими компаніями та іншими підприємствами для створення, експлуатації та обслуговування виробів. Завдяки загальновизнаною платформі для розробки і запуску додатків ThingWorx, наші замовники відкривають нові можливості своїх продуктів і послуг за допомогою технологій Інтернету речей. PTC – основоположник розробки ПЗ для автоматизації проектування (САПР).

Отримати додаткову інформацію можна на сайті http://ru.ptc.com/.

.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт