Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Як можна мчати на велосипеді зі швидкістю 180 км/год?

Як можна мчати на велосипеді зі швидкістю 180 км/год?

Багато хто чув, що якщо їхати на велосипеді слідом за вантажівкою, то можна досягти досить високої швидкості. Проте наскільки високої?

Фірмі Dynamiq Engineering Ltd. було поставлено завдання модернізувати гоночну вантажівку Дэейва Дженкіна для того, щоб максимально знизити опір зустрічного потоку повітря і спробувати використати завихрення, що виникають при русі вантажівки, для підштовхування велосипедиста.

Для рішення поставленої задачі рух велосипедиста і вантажівки попередньо досліджували у віртуальному середовищі на 3D моделях, створених в SolidWorks. При цьому визначили необхідні параметри обтічника, траєкторії руху повітряних потоків і вирішили ряд оптимізаційних задач. Перевірку результатів моделювання здійснили шляхом аерозйомки потоків запиленого повітря під час руху вантажівки по спеціально підготованій ґрунтовій трасі.

Рекорд швидкості на велосипеді планували поставити у Великобританії на бетонній доріжці, проте з міркувань безпеки випробування перенесли на піщаний пляж на військовому полігоні. Незважаючи на підвищений опір коченню коліс, Гай Мартін на своєму велосипеді слідом за вантажівкою проїхав на швидкості 181,76 км/год, що стало новим британським рекордом. Світовий рекорд швидкості на велосипеді належить 50 річному Фреду Ромпелбергу з Нідерландів, який проїхав на велосипеді за спорткаром з обтічником на Бонневільській соляній рівнині (штат Юта, США) в 1995 році зі швидкістю 268 км/год.

adaptive-images (3).jpg

adaptive-images (1).jpg

adaptive-images (2).jpg

adaptive-images (4).jpgadaptive-images (6).jpg

adaptive-images (7).jpg

Fred-Rompelberg-2.jpg


[ресурс: my.solidworks.com ]


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт