Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Інновації в університетах: стан та шляхи підвищення ефективності комерціалізації результатів науково-технічних розробок

01.10.2015

Інновації в університетах: стан та шляхи підвищення ефективності комерціалізації результатів науково-технічних розробок

В НГУ відбулася регіональна робоча нарада щодо питання інновацій в університетах за участю заступника Міністра освіти і науки України Максима Стріхи.

До Національного гірничого університету 29 вересня прибули представники більшості вищих навчальних закладів Дніпропетровщини, які поділилися досвідом і своїм розумінням питання комерціалізації наукових розробок, а також основних проблем розробки інноваційних проектів, трансферу технологій у виробництво. Нарада відбулася під головуванням заступника Міністра освіти і науки України Максима Стріхи.

 Перед початком наради заступник Міністра Максим Стріха оглянув виставку науково-технічних досягнень Національного гірничого університету.

IMG_9704.jpg

  Зокрема, про шляхи підвищення ефективності комерціалізації науково-технічних розробок розповів ректор Національного гірничого університету, академік НАН України Геннадій Півняк, зазначивши, що у гірничому сьогодні існує потужна інноваційна структура, до складу якої входять інститути подвійного підпорядкування (Навчально-науковий Інститут гірничої та металургійної електроенергетики гірничого університету МОН та НАН України, Навчально-науковий Інститут педагогіки вищої технічної освіти Національного гірничого університету, створений спільним наказом МОН України та НАПН України, Навчально-науковий Інститут економіки промислового розвитку гірничого університету МОН та НАН України) науково-освітні та навчально-наукові центри, науково-навчально-виробничі комплекси та інші структурні підрозділи. Крім того, Науково-освітній центр (НОЦ) «Стійкість геотехнічних систем: процеси, явища, ризики» як грант Фонду цивільних досліджень і розвитку США (CRDF) – перший пілотний проект в Україні створено з метою об'єднання науково-дослідних і освітніх колективів, що сформувалися на базі наукових шкіл Національного гірничого університету, в науково-освітній центр міжнародного рівня. Діяльність центру спрямовано на поєднання підготовки висококваліфікованих фахівців та вирішення фундаментальних і прикладних задач, що стоять перед людством у XXI столітті, з використання сировинних та енергетичних ресурсів Землі. До участі залучено понад десять кафедр університету. У рамках технічного оснащення НОЦ створено три лабораторії унікального обладнання (лабораторія геофізики, математичного моделювання та ГІС-технологій, фізико-хімічна лабораторія, лабораторію геомеханіки).

IMG_9781.jpg

В НГУ також створено науково-навчальний центр «Проблеми високоефективного використання енергетичного потенціалу геотехнічних систем України» за пріоритетним напрямом наукових досліджень і розробок «Енергоефективність». За результатами реалізації проектів в центрі створено шість лабораторій унікального обладнання (енергоефективності електромеханічних систем, радикальних технологій отримання енергетичної сировини, систем використання низькопотенційного тепла, альтернативних джерел енергії, електричних та гібридних автомобілів, систем подрібнення сировини).

IMG_9787.jpg

Центр інноваційного розвитку гірничого університету проводить аналіз наукового та дослідницького потенціалу гірничого університету всебічно підтримує впровадження програм і проектів інноваційного розвитку вузу, в тому числі шляхом бюджетного, програмно-цільового та закордонного фінансування відповідно до науково-технічних програм. Бізнес-інкубатор НГУ зосереджує свою діяльність на класичних функціях: інформаційна, освітньо-консалтингова, інкубування малого бізнесу. Спільні презентації центрів університету "Ярмарок можливостей" стали унікальним заходом, де студенти різних ВНЗ міста мають змогу на одному майданчику ознайомитись з потужною інфраструктурою різноманітних культурних і технічних науково-освітніх осередків НГУ.

За підтримки Держадміністраціїї Дніпропетровської області та за участі ІТ-компаній Дніпропетровщини реалізується проект створення студентського коворкінг-центру інновацій (на створення центру інвестовано 840 тис. грн.). Головна мета центру – створення інноваційного, творчого середовища для креативних студентів для їх самореалізації у різних галузях знань. Інноваційну діяльність національного гірничого університету націлено на спільне з бізнесом проведення комплексу заходів, спрямованих на розширення обсягу фундаментальних, пошукових та прикладних досліджень, що мають технологічну спрямованість і перспективу комерційної реалізації, проведення першочергових досліджень для виявлення можливих замовників і споживачів наукомісткої продукції на європейських ринках, оволодіння сучасними алгоритмами міжнародного трансферу технологій.

IMG_9814.jpg

Але академік Геннадій Півняк не лише поділився досвідом, але й зробив ряд критичних зауважень і побажань щодо удосконалення інноваційної діяльності університетів, яким вкрай потрібна підтримка державних інституцій України, бізнес структур та наукових організацій.

На нараді також виступили з доповідями науковці Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара, Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. академіка В. Лазаряна, Дніпродзержинського державного технічного університету.

IMG_9833.jpg

У протокольному рішенні регіональної робочої наради за участю вищих навчальних закладів Дніпропетровської області на тему «Інновації в університетах: стан та шляхи підвищення ефективності комерціалізації результатів науково-технічних розробок», підписаного заступником Міністра освіти і науки України М. Стріхою, визначено питання, які потребують нагальної уваги.

  Протокол наради завантажити за посиланням.

ІАЦ НГУ

Фото Альони Леонович



До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт