Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Твердотільний накопичувач OCZ Vertex 460 - продовжувач славної історії.

Сам диск

Одним з найбільш несподіваних подій ринку .ru/tag/toshiba/" class="st_tag internal_tag" >Toshiba купила SSD-бізнес компанії OCZ. Остання на той момент відчувала труднощі з фінансами, тому операція була проведена досить швидко. На щастя, це виявився якраз той випадок, коли від злиття виграють обидві компанії. Toshiba отримала розкручений бренд з відмінною репутацією (диски продовжують носити горді літери . Одним з перших дисків, випущених вже за участю Toshiba, став OCZ Vertex 460, про який ми і поговоримо.

Але перш, ніж перейти до огляду конкретного диска, давайте трохи розберемося, як взагалі працює флеш-пам'ять.

Ще в середині 20 століття в корпорації American Bosch Arma під керівництвом Вен Цинг Чоу (Wen Tsing Chow) була розроблена проста технологія тривалого зберігання даних - PROM (programmable read-only memory). Кожна комірка такої пам'яті являла собою сітку з горизонтальних і вертикальних провідників, з'єднаних в кожному перетині невеликий легкоплавкої вставкою. Для того щоб отримати значення за заданою адресою, достатньо перевірити, чи проходить струм між відповідними горизонтальним і вертикальним провідниками. Якщо струм є, значить там збережена одиниця, інакше - нуль. Програмувалися такі мікросхеми теж досить просто: на ті перетину, які треба було обнулити, подається висока напруга, випалююче перемичку. Таку пам'ять можна було програмувати тільки один раз, так і компактністю вона не відрізнялася, але зате вона дуже швидкодіюча і фактично не боїться електромагнітних імпульсів.

Диск знизу

Наступний крок був зроблений у лабораторії Intel Довом Фроманом, який займався дослідженням дефектних мікросхем із зруйнованими транзисторами. Він винайшов новий тип пам'яті, який назвали EPROM. Кожна комірка пам'яті являє собою польовий транзистор з двома затворами. Перший з них - плаваючий, відокремлений від всієї схеми шаром ізолятора, . Програмується дана пам'ять також подачею високої напруги на потрібні комірки. При цьому завдяки ефекту Фаулера-Нордгейма електрони з високою енергією долають шар ізоляції і акумулюються на плаваючому затворі, транзистор переходить у відкритий стан і вважається одиницею. Завдяки ізольованості плаваючого затвора заряд на ньому зберігається десятиліттями. Для стирання таких мікросхем в них робилося віконце з кварцового скла, що дозволяло опромінювати схему ультрафіолетом. Таке опромінення призводить до збільшення енергії електронів, і вони покидають затвор, обнуляючи осередку.

У 1978 році Джордж Перлегос, також працював на Intel розробили мікросхеми, схожі з EPROM, але в них шар ізоляції затвора був тонше, тому мікросхему можна було прати без опромінення ультрафіолетом. Такі чіпи отримали назву EEPROM або ЭСПЗУ (електрично зтирається ПЗУ). До їх недоліків відносяться обмежене число циклів перезапису (до мільйона в сучасних мікросхем) і поступове стирання даних з часом (у нинішніх чіпів гарантується до 10 років зберігання інформації).

Коробка з диском

Так як мікросхеми ЭСПЗУ для стирання вимагали створення сильного електричного поля в тонкому діелектрику, це наклав обмеження на зростання щільності осередків пам'яті на одній мікросхемі. Це призвело до того, що розроблялися одноразово записувані мікросхеми великої ємності і куди менші за обсягом перезаписувані чіпи. Рішення проблеми було винайдено в 1984 році інженерами компанії Toshiba, і оскільки процес стирання чіпів нагадав творцям фотоспалах, чіпи були названі флеш-пам'яттю. Перші комерційні зразки були випущені Intel в 1988 році (NOR-пам'яті) і в 1989 році Toshiba (NAND).

Вигляд зверху

Як бачите, компанія Toshiba стояла біля самих витоків технології, тому перехід OCZ на чіпи від Toshiba очікувався з великою надією. Зрозуміло, компанія, яка сама виробляє всі компоненти для SSD, буде у вигіднішому становищі, ніж ті, хто змушений закуповувати компоненти у інших, тому дует OCZ і Toshiba дає третього .

Технічні характеристики

  • Чіпи NAND: 19nm Toshiba Multi-Level Cell (MLC) Flash
  • Контролер NAND: OCZ Barefoot 3 M10
  • Інтерфейс: SATA 3 6 Гб/с (назад сумісний з SATA II)
  • Форм-фактор: 2.5.7 x 69.75 x 7 мм
  • Вага: 113g
  • Споживання живлення: в просте - 0.6 Вт в робочому режимі - 2.7 Вт
  • Операційні температури: 0°C - 70°C
  • Пікова швидкість послідовного читання: 540 Мбайт/c
  • Пікова швидкість послідовного запису: 525 Мбайт/c
  • Операцій введення-виведення при випадковому читанні 4К: 85000 IOPS
  • Операцій введення-виведення при випадкового запису 4К: 90000 IOPS

Theoretical

Я довго не міг запам'ятати, чим відрізняються дві лінійки дисків OCZ: Vector та Vertex - тим більше плутанини додавав той факт, що Vertex з англійської перекладається як . У підсумку я просто запам'ятав цей факт як даність.

Диск поставляється в стильному тонкій коробці з чорного картону. Усередині ви знайдете сам диск, забавну наклейку, перехідник для установки диска в десктопний корпус та кілька папірців. До речі, не поспішайте їх викидати, на одній з них знаходиться серійний номер для програми Acronis True Image HD - чудової програми для резервного копіювання і відновлення даних. Приємний бонус, який може неодноразово знадобитися.

Комплект поставки

В основі логіки Vertex 460 лежить добре зарекомендував себе контролер Barefoot 3 (точніше, злегка його урізана версія M10), розроблений фахівцями компанії Indilinx, яку OCZ придбала ще в 2011 році. Незважаючи на те що контролер розроблений досить давно за мірками динамічного світу hi-tech, він досі дуже конкурентоспроможний. В основі контролера лежить ядро ARM Cortex і RISC-співпроцесор OCZ Aragon. Контролер підтримує стандарт SATA 6 Гб/с.

board1_sm

Всередині SSD виглядає практично так само, як його старший брат Vector 150: контролер в центрі, корпус виступає в ролі радіатора тепловідведення. В якості кеш-пам'яті використовують чіпи Micron, в моделі на 240 ГБ об'єм кеша складає 512 МБ, у старшої моделі на 480 ГБ встановлено 1 ГБ. Чіпи флеш, зрозуміло, нові від Toshiba, виконані по 19 нм процесу. Всього чіпів 16, 8 на кожній стороні плати, ємність кожного чіпа - 16 ГБ. У сумі це дає нам 256 ГБ, але доступно користувачеві тільки 240 ГБ, решта зарезервовано для службових потреб (у наступній статті я розповім, куди йде .

board2_sm

Диск дуже тонкий, всього 7 мм, це робить його ідеальним вибором для різних мобільних застосувань.

Диск легкий

Виробник забезпечує диск трирічною гарантією, при обсягах запису до 20 ГБ в день. Цифри дуже розумні для бюджетної моделі, і турбуватися за диск не доводиться, він відслужить свій термін повністю.

У цілому на продуктивності диска перехід на технології Toshiba позначився позитивно. Контролер Barefoot непогано працює з Toggle Mode NAND, що дає виграш по швидкості в порівнянні з інтерфейсом ONFI, який використовувався в старих моделях OCZ.

Я навмисно не робив купу різноманітних синтетичних тестів, в інтернеті повно вимірів, показують, що OCZ Vertex 460 досить сильно відстає від свого старшого брата Vector 150, а останній, в свою чергу, практично на рівних змагається з усіма конкурентами. Продуктивності більшості сучасних моделей SSD з солідним запасом вистачить для будь-яких потреб домашніх користувачів, тому тести, що визначають перевагу тих чи інших моделей в районі, коливаються в районі 5-7% - насправді доля техноманьяков і зацікавлених людей. Але так як графіки все-таки прикрашають будь-який текст, наведу результати вимірів швидкості копіювання 5 ГБ файлів з диска на диск і порівняння з кількома іншими SSD. Як бачите, результати близькі до заявлених.

Diagram

Той випадок, коли перший млинець ні в якому разі не вийшов грудкою. Не знаю навіть, чи можна вважати його першим, так як у обох компаній за плечима величезний досвід, але, думаю, поточні моделі - це тільки початок великого шляху компаній, що об'єднали зусилля.

.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт