Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри гірничих машин та інжинірингу


Конкурс МАН. Застосування аеродинамічної труби

На кафедрі гірничих машин та інжинірингу Національного гірничого університеті відбулося засідання другого етапу Всеукраїнського (обласного) конкурсу -захисту науково- дослідницьких робіт учнів - членів Дніпропетровського відділення Малої академії наук України по відділенню «Технічні науки».

Дослідницьку роботу на тему «Застосування аеродинамічної труби» виконав Кириченко Станіслав Вікторович - ліцеїст 9 класу Криворізького природничо ліцею. Науковий керівник: Задорожний Віталій Миколайович, вчитель фізики Криворізького природничо ліцею. Науковий консультант: к.т.н., доц. Криворізького Національного університету Швед Сергій Віталійович.


Дослідження залежності впливу потоку повітря на тіла різних форм вже давно вийшли за межі компаній, які займаються будуванням літальних апаратів. Так наприклад, майже кожна велика автомобільна компанія має свою аеродинамічну трубу для дослідження дії тиску повітря на автомобіль під час обтікання. Також, аеродинамічні труби застосовуються під час підготовки парашутистів. Тому, є привід для створення негабаритної моделі аеродинамічної труби, призначення якої буде, як використання для демонстрації певних фізичних явищ на уроках фізики, так і проведення досліджень для авіа та автомоделістів.

На гуртках з авто та авіа моделювання створюються нові та відновлюються старі моделі техніки. Але мало хто проводить власні дослідження аеродинамічних властивостей літальних апаратів (автомоделісти, як правило виготовляють копії відомих авто). Як правило, використовують уже відомі знання про аеродинамічну форму та тиски повітря. Тому при виборі нової оригінальної форми літального апарату буде доречним перевірити його аеродинамічні властивості, з метою усунення недоліків, які будуть перешкоджати руху. Саме для таких невеликих досліджень стануть в пригоді прості аеродинамічні труби.

Під час виконання роботи найбільших труднощі виникли при виборі та виготовленні вимірювального пристрою, який би дуже точно давав кількісну інформацію про тиск. Але використовуючи те обладнання, до якого в нашому ліцеї є доступ, проблема була вирішена.

Аеродинамічна труба дає можливість спостерігати дію потоку повітря на різні тіла. Причому точний датчик і програмне забезпечення дозволяє за лічені хвилини опрацьовувати великий обсяг даних, що є великою перевагою такої установки. На мою думку, дана установка може ефективно використовуватися під час проведення практичних занять з фізики та на гуртках з авіа моделювання.





Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт