Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри гірничих машин та інжинірингу


Конкурс МАН. Роботізоване управління математичним маятником

На кафедрі гірничих машин та інжинірингу Національного гірничого університеті відбулося засідання другого етапу Всеукраїнського (обласного) конкурсу -захисту науково- дослідницьких робіт учнів - членів Дніпропетровського відділення Малої академії наук України по відділенню «Технічні науки».

Роботу на тему «Роботізоване управління математичним маятником» виконав учень 8 класу Дніпропетровського ліцею інформаційних технологій Киселевич Кирило Дмитрович. Науковий керівник: Чашка Юрій Михайлович, доц. ДНУ ім. О. Гончара.


Математичний маятник є моделлю багатьох сучасних машин, наприклад, у будівництві, а також в літаках, ракетах і морських суднах. При вивченні кожного розділу сучасної фізичної науки в цілому, та математичного маятника зокрема, дуже важливим є експериментальне підтвердження при дослідженні фізичного явища та можливість застосування компю’терів для більш досконалого управління. Тому робота, яка присвячена створенню простої установки, за допомогою якої можна демонструвати різні аспекти коливань математичного маятника та проводити експерименти з різними коливаннями є актуальною.

В процесі роботи було проведено п’ять експериментів, ми навчилися управляти коливаннями маятника, вимірювати період коливання маятника. Отримані результати підтвердили теоретичні положення, що надані у першій частині роботи. Кожний з цих експериментів може бути відтворений, що підтверджує їх вірогідність.

В результаті роботи вдалося прийти до таких висновків: установка, що була розроблена для експериментів, цілком відповідає поставленим умовам, проста у роботі та використанні і надає цілковиту можливість проводити найрізноманітніші експерименти. Гасіння коливань маятника можна використати у будуванні будівель. На кораблях теж можна використовувати цю систему, при гасінні коливань від волн.

Створюється установка з конструктора LEGO і програми SCRATCH.





Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт