Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри гірничих машин та інжинірингу


Конкурс МАН. Дослідження мультивібраторів

На кафедрі гірничих машин та інжинірингу Національного гірничого університету відбулося засідання другого етапу Всеукраїнського (обласного) конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Дніпропетровського відділення Малої академії наук України по відділенню «Технічні науки».

Роботу на тему «Дослідження мультивібраторів» виконав Шевцов Костянтин Олегович, учень 10 класу комунального закладу «Тернівський ліцей». Науковий керівник: Моїсеєва Юлія Володимирівна, вчитель фізики КСВ «Тернівський ліцей».


Мультивібраторами називають пристрої, що генерують коливання прямокутної форми. Назву пристрою дали за його характеристику «мульти» - багато «вібро» -коливання.

Мультивібратор є одним з найпоширеніших генераторів імпульсів прямокутної форми, що представляє собою двохкаскадний резистивний підсилювач з додатнім зворотним зв'язком. Відомо багато варіантів мультивібраторів на електронних лампах, транзисторах, тиристорах та інтегральних.мікросхемах.

Мультивібратори застосовують в якості генераторів імпульсів, дільників частоти, формувачів імпульсів, безконтактних перемикачів і т. п. в пристроях автоматики, обчислювальної та вимірювальної техніки, в тому числі в реле часу.

Мета: Вивчення історії відкриття мультивібраторів, їх видів та порівняння режимів роботи. Практично дослідити та проаналізувати вплив зміни різних характеристик (ємність конденсаторів, опір резисторів та зміну різних транзисторів) на частоту мультивібраторів.

Актуальність: В наш час більшу частину роботи виконують різні механізми, але не всі розуміють принцип їх роботи. Оскільки в шкільному курсі фізики приділяється мало уваги радіоелектроніці, то свою тему вважаю актуальною. Автором було досліджено вплив зміни опору резисторів та ємності конденсаторів на частоту мультивібратора, дослідження показало, що при збільшенні опору резисторів відбувається стабільне зменшення частоти в усіх експериментах, Інший дослід показав, що зміна ємності конденсаторів не дає достатній приріст чи спадання частоти. Також на частоту та період мультивібратора можна впливати змінюючи напругу.

Найчастіше використовують мультивібратори створені на основі операційного підсилювача завдяки його надійності та простоти.




Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт