Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри гірничих машин та інжинірингу


Конкурс МАН. Система управління мобільним роботом

На кафедрі гірничих машин та інжинірингу Національного гірничого університеті відбулося засідання другого етапу Всеукраїнського (обласного) конкурсу -захисту науково- дослідницьких робіт учнів - членів Дніпропетровського відділення Малої академії наук України по відділенню « Технічні науки».

В секції "Авіа- та ракетобудування , машинобудування та робототехніка " роботу на тему "Система управлінням мобільним роботом " представляє учень 10 класу середньої школи № 11 м. Дніпропетровська Владислав Олександрович Бараник .

Науковий керівник Шибка Григорій Іванович.

Широке застосування промислових роботів ставиться на перше місце серед актуальних проблем впровадження досягнень сучасної науки в життя.

За основу створеного автором робота був узятий мобільний робот-планетохід.

Автором створено систему керування, яка забезпечує виконання поставлених перед роботом завдань:

  • забезпечувати рух робота вперед і назад включаючи двигуни;
  • забезпечувати повороти робота вправо, вліво при русі і на місці;
  • виявляти різноманітні перешкоди при русі вперед;
  • приймати рішення про спосіб обходу перешкод;
  • В результаті створений не теоретичний приклад алгоритму для рішення віртуальної проблеми, а реальний пристрій, який працює за певним алгоритмом і може бути в подальшому вдосконалений та застосований як база для розвитку обраної теми – створення мобільних роботів.

    Застосування роботів відкриває перспективи використання їх в принципово нових технологічних процесах, в яких неможлива безпосередня участь людини. Наприклад, в умовах високої або низької температури, високого тиску або вакууму, в умовах високої радіації, а також на великих відстанях при дослідженні планет сонячної системи, де присутність людини неможлива. Тому розробка автономних мобільних роботів і алгоритмів їх поведінки є актуальною.

    В роботі в якості мобільного робота був застосований розроблений автором в лабораторії радіоелектроніки і мікропроцесорної техніки МіськСЮТ людиноподібний робот. Можна зробити висновок, що саме така конструкція робота найбільш придатна для виконування поставлених автором задач.




    Сервіси

    Розклад

    Соціальні мережі

    Facebook
    YouTube

    Інформаційне партнерство

    Прес-центр
    Закон про вищу освіту
    © 2006-2024 Інформація про сайт