Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри гірничих машин та інжинірингу


Конкурс МАН. Інноваційна комбінована геліоенергетична установка

На кафедрі гірничих машин та інжинірингу Національного гірничого університету    відбулося засідання другого етапу Всеукраїнського (обласного) конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів - членів Дніпропетровського відділення Малої академії наук України по відділенню «Технічні науки» секції "Екологічно безпечні технології та ресурсозбереження".

Роботу на тему «Інноваційна комбінована геліоенергетичного установка» виконала Єременко Олена Сергіївна, учениця 11 класу КЗ «Технічний ліцей Дніпродзержинська».

Науковий керівник: Пабат Анатолій Іванович, доцент Дніпродзержинського державного технічного університету, кандидат технічних наук.

Розроблена універсальна геліоенергетична установка дійсно збільшує ефективність перетворення сонячної радіації в електричну і теплову енергію і забезпечує надійний захист фотоперетворювача від перегріву. Це досягається за допомогою застосування розташованого уздовж осі концентратора фотоперетворювача і аксіально-розташованого охолоджуючого пристрою у вигляді спектрального-селективного термоперетворювача, що перетворює енергію сонячної радіації інфрачервоного діапазону у теплову для нагрівання рідкого теплоносія.

Розглянуті інноваційні проекти та розроблені технології здатні істотно збільшити ефективність використання поновлюваних джерел енергії, що при наявних обмежених національних запасах викопних енергоресурсів і необхідності їхнього імпорту в значних обсягах для забезпечення насамперед поки ще енергоємної технологічної бази промислового виробництва є, безсумнівно, економічно перспективним концептуальним напрямком. Навіть при досягненні існуючого світового рівня альтернативної енергетики прямі прибутки тільки від зменшення екологічного впливу оцінюються майже в мільярд грн. За станом на 2013 рік теплові електростанції виробили 48% наявного обсягу електричної енергії, атомні – 45,3%, гідроелектростанції – 6,6%, а альтернативні джерела – всього 0,1%. Доведення національної традиційної енергетики до адекватного технологічного рівня потребує безпрецедентних капіталовкладень, які в зв`язку з особливостями концепції розвитку світової енергетики можуть виявитись надто запізнілими та економічно неспроможними.




Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт