Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

10 науково-фантастичних фільмів останніх років, які варто подивитися.

10 науково-фантастичних фільмів, які варто подивитися

Незважаючи на те, що найпростіша класифікація фантастики ділить її виключно на два види - наукову (science fiction) і чисту (fantasy), сучасна кінематографічна фантастика ділиться на безліч додаткових напрямків. Якщо задуматися, то до кинофантастике можна сміливо віднести толкієновське фентезі, містичні трилери і навіть фільми жахів. Але так як наш сайт до кіно має дуже опосередковане відношення, то розповім я вам про десяти найбільш цікавих науково-фантастичних фільмах, які вийшли за останні кілька років. Наукова фантастика все ж набагато ближче до тематики нашого ресурсу, так і любителів цього жанру, я думаю, що серед наших читачів знайдеться чимало.

Відразу обмовлюся, що в рамках цього матеріалу я розповім виключно про свої особисті враження і фільми, які сподобалися саме мені. Так що, якщо я не згадав якийсь ваш улюблений фільм - не турбуйтеся і не кидайтеся на мене з критикою, а краще поділіться з нами його назвою в коментарях до статті.

Я постараюся розповісти не тільки про дорогих голлівудських блокбастерах, але і про фільмах, знятих за сущі копійки, але при цьому коштують вашої пильної уваги. Дуже складно часом помітити маловідомий фільм, який животіє десь за яскравою рекламою і дорогим маркетингом багатомільйонних постановок. Також я постараюся не обділити увагою наших читачок, адже дівчата часом теж люблять фантастичні історії. Для вас, прекрасні дами, я теж маю кілька кінофільмів, які можуть вас зацікавити. Але вистачить вступних промов, пора вже поговорити і про фільми.

Людина з Землі

1. Людина з Землі (The Man from Earth) 2007

Неймовірно талановита робота режисера Річарда Шенкмана, якому вдалося всього за 200 000 доларів зняти чудову науково-фантастичну історію про університетського професора Джона Олдмэне, який вирішує переїхати жити в інше місто і збирає колег і друзів на прощальну вечірку. У розпал своїх проводин професор визнається друзям, що він безсмертний і його вік більше 14 000 років. З-за того, що він не старіє, кожні 10 років йому доводиться переїжджати на нове місце проживання, щоб не викликати підозр. Колеги піднімають Джона на сміх, розцінюючи це визнання, як черговий його геніальний розіграш. Але чим більше професор розповідає про своє життя, тим складніше зрозуміти - жартує він чи говорить правду.

Фільм дійсно знятий за копійки, і дія відбувається в одному-єдиному приміщенні - будинку професора. Весь упор цієї кінокартини робиться на ретельно продумані і виважені діалоги. А вже діалоги-то тут просто чудо! Спробуйте приділити цьому фільму трохи свого часу, і ви не залишитеся розчарованими. Сценарій цієї геніальної стрічки написав один з оригінальних сценаристів культового серіалу Star Trek. А популярним даний фільм став багато в чому завдяки тому, що на одному з його нечисленних показів у кінотеатрі пірати записали фільм на камеру і поширили запис в Мережі. Режисер після цього особисто подякував власників піратського сайту, який сприяв тому, щоб про фільм дізналися глядачі.

Дружина мандрівника у часі

2. Дружина мандрівника у часі (The Time Traveler. Якщо ви досі не бачили цей фільм - у вас з'явилася відмінна можливість розслабитися і чудово провести вечір в компанії з коханою людиною і прекрасною фантастичною стрічкою про стосунки і подорожі в часі.

У центрі сюжету чоловік на ім'я Генрі, який страждає рідкісною формою генетичного захворювання - синдромом переміщення у часі. Періодично його кидає на абсолютно довільний відрізок часу то вперед, то назад. Цю особливість його організму ніяк не можна контролювати, тому, починаючи з п'ятирічного віку, Генрі намагається звикнути до своєї хвороби і ретельно готує себе до непростих випробувань, які чекають його після чергового стрибка у часі». Він освоює цілий ряд важливих навичок для виживання у ворожому середовищі, адже після переміщення він з'являється в незнайомому місці абсолютно голий і беззахисний. І все б нічого, але одного разу Генрі зустрічає в бібліотеці дівчину Клер, в яку закохується, а вона його, судячи з усього, знає вже багато років.

Дуже добра і цікава історія двох молодих людей, чиї долі перетинаються в різні часи і за різних обставин, може сподобатися не тільки дівчатам, але і самим черствим чоловікам, які вернуть носа від всієї цієї нісенітниці мелодраматичної. До речі, цей фільм - екранізація однойменної книжки американської письменниці Одрі Ніффенеггер, права на яку в свою придбав Бред Пітт. Він же виступив і в ролі виконавчого продюсера даної картини.

Армагеддець

3. Армагеддець (The World. Фільм розповість вам про те, як п'ятеро старих друзів воссоединяются, щоб повторити подвиг практично 20-річної давності - протягом одного вечора відвідати 12 пабів і випити в кожному з них по пінті відмінного пива. І все б нічого, якби не той факт, що практично всі жителі рідного містечка були замінені на роботизованих клонів. Я не буду розповідати вам, що чекає головних героїв після цього жахливого відкриття - це варто побачити своїми власними очима.

Чудова акторська гра таких відомих британських зірок, як Саймон Пегг, Нік Фрост і Мартін Фрімен ні в якому разі не залишить вас байдужими. А вже фантастичний сюжет з несподіваною розв'язкою в чомусь можна порівняти з не менш геніальним твором Дугласа Адамса «Автостопом по галактиці». Чого вартий хоча б слоган цього фільму: «Хороша їжа. Відмінне пиво. Тотальне знищення».

Район №9

4. Район № 9 (District 9) 2009

Якщо говорити про сучасної наукової фантастики, то ні в якому разі не можна обійти стороною чудовий фільм Ніла Бломкампа «Район № 9». Цей Проект виріс з його короткометражки «Alive in Joburg», яка настільки вразила дружину режисера Пітера Джексона, що та умовила свого чоловіка спродюсувати повномасштабну кінокартину за мотивами цього короткого відео.

Кіно дуже злободенне і розповідає про те, як інопланетний космічний корабель з біженцями змушений був здійснити екстрену посадку в районі Йоганнесбурга (ПАР). Земні влади організували для них своєрідне гетто під назвою .

Взагалі, картина ця робить безліч відсилань до режиму апартеїду в ПАР і так званого «шостого району» в місті Кейптауні. Але якщо навіть відкинути усі політичні погляди і теорії, сюжет цього фільму настільки поглинає глядача, що відірватися від перегляду практично неможливо. Кіно вийшло, м'яко кажучи, практично ідеальним. А акторська гра Шарлто Коплі, виконуючого роль потрапив в халепу паперового клерка, просто вище всяких похвал. Якщо ви досі обходили цей шедевр стороною - зараз саме час надолужити згаяне.

часті питання про подорожі в часі

5. Часті питання про подорожі в часі (Frequently Asked Questions About Time Travel) 2009

І знову британська фантастична комедія про подорожі в часі. Британцям взагалі добре вдаються фільми і серіали подібної тематики, згадайте хоча б культовий серіал «Доктор Хто».

Троє друзів-невдах після роботи тихо і мирно випивають в типовому англійському пабі. Під час походу до барної стійки один з них, Рей, роль якого виконує відомий вам по серіалу «Комп'ютерники» Кріс Про. Зрозуміло, Рей порахував все це хитромудрим розіграшем, який зробили його друзі і не вірить жодному її слову. І ось тут-то сюжет починає стрімко розвиватися абсолютно непередбачуваним чином.

протягом наступної години вам доведеться спостерігати неймовірну низку подій, подорожей у часі за допомогою звичайного громадського туалету, а також безліч непростих ситуацій, в які обов'язково вляпаються головні герої. Якщо ви любите розумні британські комедії - це як раз те, що прописав вам «Доктор Хто».

Прометей

6. Прометей (Prometheus) 2012

Цей фільм багато чекали, як пріквел легендарного фантастичного хоррора «Чужий», але його ні в якому разі не можна розглядати у цьому ключі. З «Чужим» його ріднить хіба що деяка схожість декорацій і пара посилань для завзятих фанатів. Тим не менш, якщо розглядати «Прометей» Рідлі Скотта, як самостійний фільм, це досить цікаве фантастичне видовище і справжня «цукерочка для очей», так як багато кадри з фільму можна не замислюючись роздрукувати і повісити в рамці на стіну. Вже художники цієї картини постаралися на славу. Так що, якщо не з ностальгічних міркувань, то вже заради нових яскравих вражень цей фільм потрібно подивитися обов'язково.

У 2093 році з Землі на віддалений планетоид LV-223 відправляється науково-дослідна експедиція. Вчені сподіваються знайти там підтвердження позаземного походження життя на планеті Земля, так як в печерах шотландського острова Скай були виявлені малюнки, що зображують людей і високих людиноподібних істот, що вказують на певне сузір'я. Зрозуміло, по прибуттю на планетоид все йде зовсім не так, як було заплановано, і вся експедиція опиняється в смертельній небезпеці. Але так вже заведено у фантастичних хоррорах Рідлі Скотта.

Ризикну припустити, що 99 % наших читачів уже встигли подивитися цю картину, як і деякі інші перераховані тут фільми. Але мені хочеться вірити, що знайдеться людина, якого прочитання даного матеріалу підштовхне до того, щоб сісти і вдумливо подивитися цей фільм вперше.

Хроніка

7. Хроніка (Chronicle) 2012

Для режисера Джошуа Транк цей фільм став дебютом у великому кіно, причому дебютом дуже успішним, адже тепер йому належить зняти перезапуск «Фантастичної четвірки» і повнометражний спін-офф франшизи «Людина-Павук», присвячений Веному.

Фільм знятий в модній нині техніці «мок'юментарі». Так, це ті самі фільми, коли всі знімають з тремтячих рук на любительську камеру чи мобільний телефон, а потім показують все це на великому екрані і намагаються видати за документальні зйомки реальних подій. На захист цього жанру я повинен сказати, що знятий фільм дивно високому якісному рівні, і до аматорської манері зйомок звикаєш досить швидко. Зате значно посилюється реалізм що відбувається на екрані, так що, можна поступитися принципами і наважитися на перегляд.

Троє друзів знаходять в землі отвір від метеорита. Спустившись у своєрідну печеру, вони тим самим змінюють свої життя назавжди. Всі вони знаходять телекінетичні надздібності, які навряд чи йдуть хлопцям на користь, так як будь-яка влада, насамперед, людини розбещує. Друзі не починають боротися з злочинністю або змінювати світ на краще, як це зазвичай трапляється з героями коміксів. Вони веселяться, відриваються, відчувають світ на міцність, влаштовують жорстокі розіграші над людьми і навіть починають потроху переступати закони. У кожному з них сплячі прокидаються до цього їх темні сторони характеру, і все це очікувано має призвести до драматичної розв'язки.

Не відпускай мене

8. Не відпускай мене (Never Let Me Go) 2010

Ще одна моя рекомендація для наших прекрасних дам. Фантастична і дуже чуттєва мелодрама, є екранізацією однойменного роману японського письменника Кадзуо Ісігуро. У центрі сюжету антиутопічна Великобритания кінця XX століття, в якій люди клонуються заради вирощування донорських органів для пересадки.

Головні герої фільму - ті самі інкубатори органів, які живуть у спеціальному інтернаті, де їх всіляко оберігають, навчають різним мистецтвам і регулярно піддають ретельним медичним обстеженням. Вихованці інтернату не здогадуються про свою подальшу долю і лише по досягненні повноліття, коли вони покидають інтернат, їм відкривається страшна правда. Органи з них будуть вилучати один за іншим, поки життя не покине їх тіло.

З одного боку моторошна історія виглядає досить свіжо і цікаво. У чому тут потрібно сказати особливе спасибі талановитим акторам Ендрю Гарфілду (новий Людина-Павук) і Кері Малліган, які у фільмі справді сяяли в своїх образах закоханих клонів. А взагалі, цю неквапливу і меланхоличную картину рекомендується дивитися лише тоді, коли вже ніщо не здатне зіпсувати вам настрій.

Європа

9. Європа " (Europa Report) 2012

Ще один низькобюджетний науково-фантастичний фільм, який кінокритики обійшли стороною, а дарма. Історія досить реалістична і цілком може зацікавити любителів космосу та дослідження інших планет.

Фільм розповідає про міжнародної космічної експедиції до шостого супутника Юпітера . Метою цієї експедиції, яку спонсорує якась приватна корпорація, є висадка на поверхню супутника і пошук будь-яких форм життя. Адже під товстим шаром льоду, що покриває Європу, імовірно знаходиться водний океан, в якому можуть існувати мікроорганізми.

Вражає акторський склад картини. Тут ви зможете побачити Шарлто Коплі з «Район № 9», Мікаела Нюквіста з шведської «Дівчини з татуюванням дракона», Крістіан Камарго з серіалу «Декстер» і навіть Кароліну Видру, запам'яталася мені по ролі подружки доктора Хауса. Іншими словами, кожен актор грає дуже виразно і сумнівів в їх таланти під час перегляду в мене не виникало.

Якщо ви не гидуєте недорогими спеціальними ефектами, а захопливість і реалістичність сюжету для вас на першому місці - не обходьте стороною цей фільм. Більше того, це один з кращих фантастичних фільмів про космос останніх років поряд з «Гравітацією» Альфонсо Куарона.

Чорне дзеркало

10. Чорне дзеркало (Black Mirror) 2011 - даний час

Я трохи відійду від тематики повнометражних фільмів, так як просто не можу не розповісти вам про цей чудовий британський телесеріал. «Чорне дзеркало» . Кожна серія цього серіалу - окрема самостійна історія. Дивитися серіал можна взагалі в будь-якій послідовності на ваш смак, в цьому плані ніяких обмежень його творці на вас не накладають.

Реалістичність деяких «технологій майбутнього» до болю нагадує розвинені ідеї з нашого з вами сьогодення. В одній із серій нам розповідають, що люди повинні у своїй повсякденності дивитися рекламу днями і ночами безперервно. Їх квартири буквально побудовані з гігантських рекламних дисплеїв, і прикрити їх чим-небудь теж не вийде, в цьому випадку включиться ультразвукова сирена, поступово зводить людину з розуму. Якщо ви не хочете дивитися рекламу - заплатіть за відмову від неї, після чого ви зможете трохи відпочити. В іншій серії нам розповідають історію сімейної пари, які завдяки тому, що всі спогади людини тепер зберігаються на спеціальних вбудованих в мозок імплантатах, дізнаються один про одного не найприємніші речі. У третій серії ми є свідками того, що за допомогою сервісу YouTube можна підпорядкувати собі і поставити на коліна уряд цілої країни.

Кожна історія «Чорного дзеркала» лякає тим, що все побачене в ній має шанси з'явитися в наших життях вже в найближчому майбутньому. Від цього дійсно стає трохи не по собі. Але відірватися від подібного видовища теж вкрай важко, воно магічним чином утримує вас біля екрану.

В даний момент вийшло всього 2 сезони цього серіалу, а так як британський серіал, в кожному сезоні всього 3 окремі серії. Але, судячи з усього, вже зовсім скоро на екрани вийде третій сезон з новими жахливими баченнями людського майбутнього, яке неминуче стає ближче до нас з кожним днем.

.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт