Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Аматорська 3D-друк в Україні.


Аматорська 3D-друк в Україні


Українці самі конструюють нові моделі принтерів.
2013-й був роком, коли 3D-друк вирвалася з лабораторій, подолала психологічну позначку цінової доступності і стала частиною повсякденного життя. Можливість створювати тривимірні об'єкти прямо вдома приваблювала як. В Україні тим часом навколо 3D-друку сформувалося ціле співтовариство, яке проходить свої етапи дорослішання. Іван Пасічник, співзасновник. Їх цікавила тема, яка найчастіше обговорювалася в ЗМІ в контексті технології 3D-друку.
Зараз люди починають задавати більш осмислені питання, тому через якийсь час можна буде говорити про створення бізнесу, пов'язаного з 3D-печаткою.


Кореспондент: На чому можна заробити, інвестуючи в 3D-друк?
По-перше, на збірці 3D-принтерів, по-друге, на виробництві з допомогою 3D-принтерів об'єктів замовників. Якщо вкладати кошти в збірку пристроїв, то найкраще виводити їх на ринок за допомогою Kickstarter.

Але для запуску такого проекту, потрібно не просто зібрати 3D-принтер, а виконати його в привабливому дизайні, щоб не соромно було поставити на стіл. Крім того, кінцевий користувач повинен отримати просту у використанні програму, яка буквально при натисканні однієї кнопки запустить процес друку. Наочним прикладом такого пристрою є 3D-принтери MakerBot, особливо їх останні моделі, представлені в 2014 році. Аматорський.
Щоб випустити продукт такого рівня, потрібна професійна команда, що складається, як мінімум з програміста, hardware-спеціаліста, інженера-електронника, консультантів з супроводу проекту на. Зібрати такий колектив досить складно.
Тому зараз створення 3D-принтера - це чистої води стартап, а не бізнес. При цьому наші бізнес акселератори і інкубатори не готові вкладати гроші саме в hardwarе-стартап. Наші 3D-принтери ми збирали своїми силами практично на ентузіазмі.
Найбільш привабливо виглядає бізнес-ніша друку різних об'єктів на замовлення. Просуваючи на ринку технологію 3D-друку необхідно акцентувати увагу на тому, що 3D-принтери друкують об'єкти, які допомагають людям.
Наприклад, одного разу наш фрезер перестав працювати, у нього зламалася металева шестірня. Замість металевої шестерні ми на своєму 3D-принтері надрукували таку ж шестірню тільки з нейлону. І ось вже півроку вона справно працює в парі з металевою. В даному випадку 3D-принтер визволив від нестерпно довгих пошуків потрібної шестерні.
Або такий приклад: оскільки наш клуб розташований в гаражах, на найближчому СТО ми дізналися, що у автомобілів Range Rover на пасажирських сидіннях після зими виходять з ладу склопідйомники. За їх роботу відповідає невеликий змінний блок, в якому багато пластикових шестерень. Після зими деякі з них ламаються. При цьому знайти в продажу такі ж шестерні нереально, тому треба міняти весь блок вартістю близько $300. Між тим, цю шестірню можна за невеликі гроші надрукувати на 3D-принтері і полагодити склопідйомник.
Сьогодні ремонт власними руками непопулярний. Проблема полягає в тому, що на пострадянському просторі укорінився споживацький менталітет - все, що нам потрібно ми купуємо. Про те, що ми самі можемо зробити те, що нам потрібно зробити набагато краще багато хто просто не замислюються.
У той же час, на Заході зараз дуже бурхливо розвивається культура Fab lab (англ. fabrication laboratory), hackerspace, makerspace, duty soft-ком'юніті, де люди вчаться включати фантазію і щось робити своїми руками. Думаю, що зовсім скоро ця тенденція почнеться і в Україні і в цьому контексті 3D-принтери будуть вельми до речі.
Кореспондент: Про сформованість бізнесі говорити поки рано?
І. П.:. Споживча 3D-друк - це зароджується бізнес.
Ми сьогодні бачимо кілька напрямків розвитку споживчого сегменту. Один з них - це створення і проведення навчальних курсів для школярів і студентів. Курси можуть бути, наприклад, в області механіки, електроніки, програмування, коли теорія буде підкріплюватися практикою по збірці 3D-принтера або його програмування.
Крім того, можна запропонувати послуги по сервісному обслуговуванню аматорських 3D-принтерів, за прототипированию, печатки різних запчастин.
Витратні материалыпокупаем на закордонних сайтах. В основному використовуємо ABS-пластик і PLA-пластик. ABS - це класичний пластик, з якого роблять більшість побутових приладів. Єдина різниця між пластиком, який використовується у виробництві і в нашому 3D-принтері в тому, що ми купуємо його в бобінах, він йде у вигляді дроту, а у промисловості застосовують гранульований.
УАВС-пластика, на відміну від PLA більш висока температура плавлення, тому з нього можна друкувати деталі для застосування в механізмах.
PLA-пластик більш крихкий, він має температуру плавлення близько 60⁰С.
Кореспондент: Від чого залежить міцність витратних матеріалів?
Від постачальника. Наприклад, виробники MakerBot сертифікують свій пластик, тому принтер працює тільки з певним матеріалом, а значить міцність виробу не змінюється від партії расходника.
Інші не особливо переймаються, вони просто беруть АВS-пластик, переплавляють його в дріт та продають. Незрозуміло, які там домішки є, а яких немає. Відповідно механічні властивості таких витратних матеріалів істотно різняться.
Буває таке, що на одному сайті замовляєш один і той же пластик, а він приходить з різними властивостями. Доводиться підлаштовувати температуру і режими роботи 3D-принтера.
Кореспондент: які програми можна створювати 3D-модель? Які розширення файлу підтримує ваш принтер? Наскільки ці розширення універсальні?
3D-моделі створюються в таких CАD-програмах, як Rhino і Solidworks. Модель зберігається в файл з розширенням .stl. Якщо 3D-модель збережена у файлі з іншим дозволом, треба конвертувати в .stl. Сьогодні майже всі 3D-принтери працюють з файлами .stl.
Перед друком спеціальна програма - слайсер - нарізає 3D-модель на шари і прораховує кожен шар. Наступна програма, безпосередньо керує принтером, управляє печаткою.
У той же час, ЗА принтерів MakerBot поєднує в собі слайсер і керуючу програму. В ній ви завантажуєте файл, натискаєте дві кнопки, і принтер починає друк. Т.е. за останні кілька років аматорські 3D-принтери стали набагато простіше в експлуатації і прості для розуміння навіть обивателю.
Кореспондент Наскільки інтенсивно розвивається ком'юніті 3D-друку?
Вже у п'яти містах України - Києві, Донецьку, Одесі, Харкові, Львові - існують. Хлопці програмісти, інженери об'єднуються, створюють клуби, щоб разом об'єднувати зусилля і створювати подібні проекти.
Ми також запустимо портал, який збере інформацію про таких місцях в Україні. Портал допоможе дізнатися, які інструменти є у тому чи іншому місці, коли можна прийти і скористатися цими інструментами. Наприклад, у Києві зараз є чотири такі місця з різною спрямованістю, хто більше займається архітектурою, хтось енергетикою, хтось програмуванням.
Якщо розглядати ІТ-проекти, коли потрібен тільки ноутбук, то такі проекти дуже добре масштабуються і з ними можна відразу їхати на Захід. Коли ми говоримо про hardwarе - це скоріше класичний бізнес, тому його треба будувати як бізнес, для нього потрібна команда.
.

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт