Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

ЦЕЙ ОДЕСЬКИЙ МОВУ.




ЦЕЙ ОДЕСЬКИЙ МОВУ



Зараз в Україні стільки сперечаються про державну мову та мови регіональних, що одесити на всяк випадок хочуть попередити: оскільки за законом
Трохи історії




Якщо філософи переконані в тому, що мова дана людині для того, щоб говорити дурниці, а політики - для того, щоб приховувати думки, то одесити твердо знають, що мова їм дано для того, щоб жити, бо говорити для одеситів так само природно і необхідно, як дихати. І в той час як нормальна людина зможе прожити без повітря три хвилини, нормальний одесит, не розмовляючи, і трьох хвилин не протягне, а вже мовчазною одеситці повний амінь настане через хвилину. Так що ж це за чудо - одеський мову? Звідки він узявся і як з'явився? Існує легенда, що, як і основи міста Одеси, так і основи одеської мови заклав прибув з Неаполя син іспанського гранда француз Дерибас. загалом, перший одесит. Навчили Дерібаса того, що він щиро вважав російською мовою, українські козаки. Правда, спочатку його збентежило, що у всіх козацьких слів була одна дивна особливість - всі вони вдало поєднувалися з російським словосполученням
Трохи орфографії Не виключено, що саме так все і починалося. Так що ж таке одеський мову?! Візьміть купу мов різних народів, ретельно перемішайте і доведіть це до конфігурації дотепності і досконалості анекдоту! Давайте зараз все це приготуємо і продегустуємо, розібравшись по ходу в деталях. Для початку розберемося з російською мовою. Блискучий російський мовознавець В. Даль, який дивився не тільки в далечінь, але і в глиб, резонно зазначив, що одесити не вміють говорити по-російськи. Хоча, з іншого боку, також вірно, що і росіяни не вміють говорити по-одеськи.
Так що поки що рахунок 1:1. Підемо далі. Безліч красивих і корисних речей подарував одеському мові український.


Головною особливістю одеських прийменників є те, що з двох приводів завжди слід вибирати не той, що потрібно.
Так в Одесі сміються не




З клятв найпростіша і універсальна -
Іншим, після клятв і прокльонів, найпопулярнішим жанром одеського фольклору є скандал - найпрекрасніше і поетичне, що тільки може бути в будь мови і вже поготів в одеській. Одеський мова не знає епосів і билин, і все найкраще, світле і святе втілено у одеситів у скандалі. Це настільки звичний і улюблений в Одесі епіфеномен, що рідкісна дитина в Одесі засне без скандалу. Багато діти перед сном так і просять замість колискової:
Трохи фонетики
Одеська мова завжди була невимовно багата і різноманітна. Адже одесити ніколи не поважали склонениев, спряжениев, согласованиев і всяких там відмінків. З відмінками в Одесі взагалі надходять досить просто: якщо одесит не впевнений, який з двох відмінків правильніше вибрати - він тут же вибирає третій, який виявиться неправильним напевно, але зрозумілий без коментарів.




Кравець шиє костюм театральному актору: - Ви думаєте, молодий чоловік, на сцені головне - актерчик? Нічого подібного - головне, костюмчик і ви в нього, тобто в нього. Тому що без мого фасону, ви як були межах, так і залишитеся для нього, тобто його! Одеситів завжди відрізняла особлива грамотність, особливо тих жінок, які застовпили за собою вищу освіту. Ось на Олександрівському проспекті навпроти елітарної гімназії № 1 на лавочці поруч мамою готує уроки не те щоб круглий відмінник, але дуже круглий дитина, або як кажуть в Одесі



Жінка в одеській мовній семантиці завжди займала значне місце, причому, не стільки за популярністю, скільки за площі займаного місця:
В Одесі священність права приватної власності добре ілюструється великою популярністю у одеситів слова
- Давид, мені сьогодні мала снитися твоя дружина. - І що вона мала сказати? - Здається, нічого.- Тоді це була не моя дружина - моя Троянда завжди має що сказати.



Тепер про питання. Вершиною мудрості у всьому світі вважається риторичне запитання - запитання, на яке немає відповіді. Але наскільки ж у такому разі мудрей і глибше одеський питання! Адже на нього теж немає відповіді, крім відповідного питання:
- Тітка, чому ти не виходиш заміж?
- А хіба хто-то мене бере?
- А що, ти вже у всіх запитувала?
Що не кажіть, але в Одесі все надзвичайно виховані. Тому, перепрошую, тут так популярний дієслово
Наприклад, вдається до лікаря хворий:
- Доктор, я дуже вибачаюсь, але мені сказали, що тільки ви можете мені допомогти. Моє прізвище Кац.
- На жаль, мсьє Кац, але тут медицина безсила. Вибачте, я сам Клюгерман. І щіпка морфології
Так, про одеському мовою можна ще багато чого сказати, але набагато цікавіше його слухати. І навіть не слухати, а куштувати. Ароматний і смачний, він народився на одеській кухні, перемішавши і ввібравши в себе всі смаки і аромати, які тільки є на світі. Народжений в кухонній штовханині, він віддає часником і мускатним горіхом одночасно. Літературний, хоч і не друкований, він перетворює що завгодно, навіть звичайний сухий рецепт, як готувати борщ, незвичайний великий роман з безліччю голів і десятками діючих осіб, прологом, епілогом та навіть некрологом, якщо мова зайде про борщ сусідки. І це всього лише борщ! Так чому ж одеський мова повинна бути менш смачний, запашний, наварист і смачен? Одеса - місто багате історією, діаспорою і просто грошима. Але, може бути, головне її багатство - це її мова. Його не можна ні загубити, ні промотати, ні розтринькати. Тому прислухаємося до мудрих слів, які сказав (або міг сказати) Іван Сергійович Тургенєв:





До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт