Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри гірничих машин та інжинірингу


Конкурс МАН. Теплотехнічні вимірювання за допомогою термоелектричних елементів Пельтьє

На кафедрі гірничих машин та інжинірингу Національного гірничого університету відбулося засідання другого етапу Всеукраїнського (обласного) конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Дніпропетровського відділення Малої академії наук України по відділенню «Технічні науки».

Роботу на тему «Теплотехнічні вимірювання за допомогою термоелектричних елементів Пельтьє» виконала Сидоренко Ярослава Сергіївна, учениця 11 класу фізико-математичного відділення природничо-математичного факультету Криворізького Жовтневого ліцею.

Наукові керівники: Глубенок Світлана Валентинівна, вчитель математики Криворізького Жовтневого ліцею, і Пономарьов Олександр Миколайович, викладач кафедри двигунобудування Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара.


Теплотехнічні вимірювання служать для визначення багатьох фізичних величин, пов'язаних з процесами вироблення і споживання теплової енергії. Вони включають в себе як визначення чисто теплових величин (температура, теплова енергія, щільність теплового потоку, теплотворна здатність, теплопровідність), так і деяких інших величин (тиск, витрата, кількість, рівень, склад газу, концентрація).

Метою роботи є створення приладу для теплотехнічних вимірювань.

Предмет дослідження – методологія теплотехнічних вимірювань.

Об'єкт дослідження – термоелектричні перетворювачі.

Задачі, які стоять перед нами в роботі:

  • розглянути деякі теоретичні відомості про теплофізику, теплотехнічні вимірювання та вимірювання щільності теплових потоків;
  • розв’язати теоретично ряд цікавих задач з теми теплового потоку;
  • експериментально перевірити одну з них;
  • підтвердити можливості застосування елементів Пельтьє у якості датчиків питомого теплового потоку (щільності теплового потоку).
  • При написанні роботи ми переконалися в значенні теплофізики в житті і діяльності людини, дослідили теплотехнічні вимінювання, які широко використовується в сучасній промисловості. На жаль, ми не змогли розглянути всю багатогранність цієї теми, і деякі питання залишилися за рамками цієї роботи.

    Всі задачі, поставлені перед роботою, вирішені: Робота може бути використана в класах з поглибленим та профільним вивченням фізики, на заняттях гуртків, факультативів, при підготовці до олімпіад з фізики. Деякі наведені методики можна використовувати для проведення лабораторних робіт і творчих індивідуальних експериментальних та прикладних завдань.




    Сервіси

    Розклад

    Соціальні мережі

    Facebook
    YouTube

    Інформаційне партнерство

    Прес-центр
    Закон про вищу освіту
    © 2006-2024 Інформація про сайт